top of page

Eetbaar bladgoud om gebak en taart te versieren


Eetbaar bladgoud om gebak en taart te versieren
Eetbaar bladgoud om gebak en taart te versieren
In Heel Holland Bakt en ook in de Britse versie hiervan, gaan de kandidaten af en toe over de top met het gebruik van bladgoud om gebak en taart te versieren, vaak gevolgd door bewondering all over. Een glimmertje op gebak blijft toch iets magisch. Eetbaar bladgoud om gebak en taart te versieren, is hetzelfde bladgoud dat je kunt gebruiken om materialen als kastjes en schilderijlijsten te versieren, om dranken extra mooi te maken (wil ik ook heel graag een keer proberen!) en zelfs om het gezicht mijn taart extravagant te versieren.

Bladgoud is gemaakt van echt goud

Hoewel ik zelf geen sieraden draag, ik heb er gewoon niets mee, vind ik het erg leuk om gebak, koekjes en taarten zo af en toe op te leuken met goudpoeder. Goudpoeder kun je vloeibaar maken door er wat druppels doorzichtige sterke drank door te roeren. Dan kun je hier zelfs mee verven. Toch is het gebruik van goudpoeder niet hetzelfde als bladgoud en ik daarom besloot het voor je uit te gaan proberen.


Bladgoud, is dit echt zo moeilijk te verwerken op gebak als je op de t.v. ziet? Ik kan alleen maar hard ja knikken!

Eetbaar bladgoud om gebak en taart te versieren
Eetbaar bladgoud om gebak en taart te versieren

Ik bestelde bladgoud vanuit mijn luie stoel: bij Aliexpress. Op zich probeer ik niet teveel in deze Chinese winkelgigant te kopen, maar af en toe is het gewoon heel erg makkelijk. Het is vaak erg goedkoop en in het dorp waar ik woon, zal ik altijd op pad moeten gaan voor bijzondere attributen of ingredienten. Daar heb ik niet altijd tijd voor of zin in.Het bladgoud dat ik kocht is wat kleiner dan je vaak vindt in Nederlandse winkels voor taartproducten, bijvoorbeeld Bol.com of in creatieve winkels als van Beek.

Wat is bladgoud

Bladgoud zijn zeer dunne vellen gemaakt van vaak 22 of 24 karaat goud.


Hoe wordt bladgoud gemaakt

Bladgoud is hele oude techniek van langdurig platwalsen en zelfs hameren van goud tot het zo dun is als een blad.


Wist je: dat de Romeinen en de vikingen al bladgoud maakten? En dat je van 1 kilo goud bijna 2 tennisvelden aan bladgoud kunt rollen?

Eetbaar bladgoud om gebak en taart te versieren
Eetbaar bladgoud om gebak en taart te versieren

Gebruik bladgoud om gebak en taart te versieren

Bladgoud kun je gebruiken om oppervlakten van materialen te versieren. Dit kan een klein doosje zijn, maar je kunt ook een taartlaag van fondant hiermee versieren. Het materiaal is erg kwetsbaar. Het beste kun je het oppervlakte dun insmeren met (spuit) lijm of in het geval van taart; eetbare lijm dat je zelf kunt maken met tylosepoeder (verkrijgbaar in winkels met bakattributen).Zodra het bladgoud de oppervlakte raakt, kun je het niet meer verschuiven. Op de televisie gebruiken thuisbakkers bladgoud vooral als versiering bovenop gebak en vermoedelijk is dit ook de enige manier waarop ik het ga gebruiken. Maar misschien lukt het jou wel en heb je een geweldige fijne motoriek!


Hoe moet je bladgoud bewaren

Bladgoud is heeeel erg dun en erg kwetsbaar. De eerste keer dat ik het bladgoud wilde bekijken, tilde ik heel voorzichtig het papiertje op en hup; het vel was meteen een stuk gekreukt. Het blad zo ontzettend dun en vraagt toch wat oefening. Als het blad eenmaal ergens tegenaan zit, of het nu een tafelpoot is, een laagje fondant of een cupcaketopping, je kunt het niet meer verplaatsen.Bewaar bladgoud op een plek waar het plat bewaard kan worden en in een afgesloten bak, zodat het vel papier tussen het goud niet reageert op vocht, waardoor de vellen niet mooi strak blijven.


De smaak van bladgoud

Bladgoud heeft geen smaak. Je kunt het dus het best als decoratie gebruiken. Je kunt je gebak, taart naar een volgend level tillen door bladgoud te gebruiken. De smaak van je baksel zal niet veranderen. Bladgoud om gebak en taart te versieren is voor het oog...


Het oog wil ook wat

Eetbaar bladgoud om gebak en taart te versieren
Eetbaar bladgoud om gebak en taart te versieren

Bladgoud, wat is jouw ervaring? Heb jij er al mee gewerkt?


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page