top of page

Focaccia met rozemarijn zonder kneden maken


Focaccia met rozemarijn zonder kneden maken
Focaccia met rozemarijn zonder kneden

Ken je het sprookje van knapperig brood dat je niet hoeft te kneden? Dit is er weer zo eentje. Een magisch recept, want ook als jij geen baktalent hebt, kun je met een beetje roeren, versieren met rozemarijn en pijnboompitjes, vol trots dit heerlijke Focaccia met rozemarijn zonder kneden aan je gasten presenteren. Nee, je hebt het niet uit de supermarkt maar helemaal zelf gemaakt. Oooooh, wat hou ik van versgebakken brood!

Brood zonder dat je hoeft te kneden: makkelijker wordt het niet.


Met dit recept roer je de ingrediënten door elkaar en heb je toch al na een paar uur een lekker brood, zonder moeite. Het geheim zit hem in het gist en het voldoende toevoegen van water.

Ik hou van bakken maar ik hou er niet van om zo’n 20 minuten brood te moeten kneden. Dat vind ik éémalig leuk om te proberen of dat lukt, maar even een brood bakken zonder machine… liever niet. Maar misschien ben jij wel zo stoer, respect! Ik heb het geluk om zowel een keukenmachine te hebben als een broodmachine en deze twee mogen voor mij het werk doen.

Bij dit recept hoef je het deeg niet te kneden maar door elkaar te roeren. Omdat je meer gist gebruikt, gaat het proces een stuk sneller.

Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.Het brooddeeg verdubbeld bijna bij het rijzen

Focaccia met rozemarijn zonder kneden

Benodigdheden voor 1 brood, verdubbel eventueel de ingrediënten:

  1. 250 gram bloem, het liefst Italiaanse Farina di grano tenero tipo “0”, maar bloem werkt ook

  2. 1 zakje gedroogde gist van 7 gram

  3. 15 gram suiker

  4. 4 gram zout

  5. 200 ml lauw water van ongeveer 25 graden

Na het rijzen:

  1. 1 flinke tak rozemarijn

  2. Ongeveer 2 eetlepels pijnboompitten

  3. Grof zout

  4. OlijfolieLaat het brooddeeg rijzen

Focaccia met rozemarijn zonder kneden maken

Roer de ingrediënten goed door. Na enkele minuten is het klaar. Het deeg is wat vochtiger dan normaal, maar hierdoor wordt het brood straks heerlijk luchtig en knapperig. Naar verhouding gebruikt dit deeg meer gist dan normaal; samen met de suiker zal het brood hierdoor makkelijker rijzen. Laat het deeg een uur rijzen in een schaal welke je afdekt met plastic of bijvoorbeeld een pedaalemmerzak.Focaccia met rozemarijn zonder kneden maken
Foccacia zonder kneden

Hak na een uur de rozemarijn wat fijner. Liever niet te fijn anders zie je het straks niet meer goed terug in de foccacia. Meng de rozemarijn door het deeg en duw het deeg plat op een vel bakpapier en laat het opnieuw tochtvrij rijzen. Bedek het deeg met een vel plastic dat je in gesmeerd hebt met olie.


Zo blijft het deeg niet aan het plastic kleven. Verwarm na 45 minuten de oven voor op 220 graden (hete lucht oven). Duw, terwijl de oven opwarmt, met je vingers putjes in het deeg. Laat hier wat olijfolie over druppelen en bestrooi het vervolgens met pijnboompitten en grof zout.Verhuis het brood naar de oven. Verlaag na 5 minuten de oven naar 200 graden en bak je Focaccia met rozemarijn zonder kneden in ongeveer 12-15 minuten goudbruin en knapperig.


Dit recept is voor 1 brood, maar ik raad je aan om het te verdubbelen!

Gerelateerde posts

2 Comments


Unknown member
Jun 06, 2022

Is de totale tijd 20 min bij elkaar?

Like
Unknown member
Jun 08, 2022
Replying to

Hoi Reni, Bedoel je het stukje waar staat dat je normaal zo'n (15) tot 20 minuten moet kneden? Dat hoeft bij dit recept niet. Je roert het deeg door elkaar, laat het een uur rijzen. Dan druk je het plat op een plaat en dan moet het opnieuw een klein uurtje rijzen. Afbakken duurt ongeveer 12-15 minuten. Omdat er meer gist wordt gebruikt, gaat het een stuk sneller. Mocht je toch nog vragen hebben, laat het me dan vooral weten. Groetjes Carola

Like