top of page

Fruittaart met sloffendeeg


Fruittaart met sloffendeeg
Als ik heel graag wil gaan bakken even niet weet wat, slaag ik eigenlijk altijd in één van de boeken van Rutger van den Broek. En zo was ik in Rutger bakt aan het bladeren en zag voor de zoveelste keer zijn lekkere Fruittaart met sloffendeeg; ze taartjes vertelden me dat het tijd was ze eens te gaan maken!

Hoe maak je sloffendeeg

Helaas heb ik geen sloffenvorm maar je kunt het recept natuurlijk ook gebruiken met andere vormen. Je slof of taartje heeft wel een ijzeren wand nodig om lekker stevig tegen aan te bakken.


Sloffenvorm of niet, je kunt de taart ook in een andere vorm bakken!

Daarom gebruikte ik de ring mijn 19 cm. springvorm. En omdat ik nog wat deeg over had maakte ik nog enkele kleine taartjes met kookringen.  De grote taart was mooi maar de kleintjes waren toch ook bijzonder leuk.

Zomerfruit

Je kunt natuurlijk ook een cupcakevorm gebruiken maar deze is niet helemaal recht. In dat geval zou ik wel een rond bakpapiertje onderin plaatsen om zeker te weten dat je jouw taartje ook uit de vorm krijgt.

 Zo heerlijk van de zomer; al dat mooie fruit. Dit waren de eerste aardbeien van dit jaar die goed zoet waren.

Fruittaart met sloffendeeg

Fruittaart met sloffendeeg

Een recept van Rutger van den Broek uit Rutger bakt.

Het is eigenlijk een recept voor 2 sloffen. Eén slof is bedoeld voor 6 personen.

Benodigdheden:

Voor het deeg:

 1. 250 gram bloem

 2. 2 theelepels bakpoeder

 3. 100 gram suiker

 4. 80 gram bruine basterdsuiker

 5. 180 gram boter

 6. 1 eidooier

 7. 1/2 citroen, geraspt

 8. 1/4 theelepel zout

voor de topping:

 1. 150 gram spijs, hoe je dit maakt lees je hier.

 2. 1/2 tot een heel ei

 3. 30 gram suiker

 4. banketbakkersroom 3/4e deel van het recept dat je hier vindt. 

 5. 300 gram aardbeien

 6. 200 gram blauwe bessen

 7. Of fruit naar eigen smaak

 8. 250 ml slagroom

 9. zakje slagroom-versteviger (had ik niet gebruikt en daar had ik spijt van)

Sloffenbodem in ronde vorm

Recept Fruittaart met sloffendeeg

 1. Kneed alle ingrediënten voor het deeg door elkaar tot je er een bal van kunt maken. Bedek het deeg met plastic folie en bewaar het minimaal één uur in de koelkast.

 2. Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven)

 3. Het spijs en de banketbakkersroom kun je eventueel nu gaan maken, maar ook handig om dit al eerder te doen als je dat beter uitkomt. Roer door het spijs eventueel een 1/2 tot 1 ei om het iets smeuïger te maken.

 4. Rol het deeg uit tot een deeglap van ongeveer 7-8 mm dikte.  Druk met je vorm, een sloffenvorm of de ring van een springvorm in het deeg. Haal wat over is weg (lekker voor eventueel nog wat kleine taartjes).

 5. Leg de plak op een bakplaat bedekt met bakpapier. Vet je ring in. Ik bedekte de boter met wat paneermeel. Het is soms wat minder mooi maar het wordt zo lekker knapperig. Het zijn eigenlijk natuurlijk ook gewoon mini-bolletjes gebakken brood. Doe de ring over je deeg. Verdeel het spijs hierover en bak de slof of cake in 23-28 minuten gaar.

 6. De kleine ringtaartjes zijn zo’n 4-5 minuten eerder klaar. Je kunt ze langer meebakken maar dan wordt de korst iets steviger. Net wat je smaak is .

 7. Haal de ring meteen na het bakken weg en laat je slof/taart goed afkoelen.

 8. Kijk eens boven wat lekker! Een soort rondo-achtige buitenkant met de smaak van amandelspijs bovenop. Straks worden ze bedekt met banketbakkersroom, het fruit en de slagroom! Lekker!!!

 9. Sla de banketbakkersroom los en bedek hiermee de slof. Dit kun je met een spatel doen of met een spuitzak met een gladde mond. Verdeel het fruit hierover. Spuit je slagroom over je sloffendeeg taart.

 10. Bestrooi vlak voor het opdienen je taart of slof met poedersuiker.

Tip uit ervaring: Het fruit op mijn taart is niet volledig droog. Dat is vooral jammer omdat dan het poedersuiker niet mooi blijft liggen maar natte plekken geeft. Handig is dus om op tijd je fruit te wassen en goed te laten drogen voor het een mooie plek krijgt op je taart.
Fruittaart met sloffendeeg

Het recept is gebaseerd op de aardbeienslof van Rutger van den Broek uit zijn eerste boek: Rutger bakt.

Rutger bakt is te koop in de boekenwinkel en kost 29,95.  IBAN nummer: 9789048820153 Je kunt het tevens bestellen bij Bol.com, het word je gratis toegezonden.  Hiermee help met de opbouw van Carola Bakt Zoethoudertjes. ewaren


Gerelateerde posts

Comments