top of page

Gedroogde vruchten verwenbrood

Gedroogde vruchten verwenbrood
Brood bakken, heb jij dat al eens gedaan? Bij de week van brood bakken in Heel Holland bakt zie je vaak de deelnemers een beetje bezorgd de tent in lopen. Dat is echt nergens voor nodig. Brood bakken met gist is goed te doen. Stap voor stap kun je alles leren; zo ben ik ook ooit begonnen met dit blog. Als iemand het je laat zien, uitlegt hoe het werkt; dat kun je zoveel meer dan je denkt. Vandaag houden wel het fruitig en lekker zoet; gedroogde vruchten verwenbrood.  Een luxebrood, met een heerlijke structuur, is zoet van het fruit, zacht maar minder zacht dan brioche, maar brioche bevat ook veel meer boter.

Luxebrood bakken, brioche; brood met ei, beetje boter en melk; ik bak het regelmatig als alternatief voor cake. Gezond zal ik het brood niet noemen maar wel gezonder dan een cake vol boter en suiker. Ongezond is dit brood zeker ook niet. 250 gram gedroogd fruit is geweld in water een flinke bak fruit.

De broodmachine doet meer dan alleen brood bakken.

Een ding vind ik wel heel handig bij het bakken van brood: een keukenmachine of een broodmachine. Brood kun je ook kneden met de hand; maar persoonlijk ondervind ik daar geen plezier aan. Ik kan het wel, en soms kneed ik brood op het laatst door maar een machine is heel fijn voor het zware werk! Mijn broodmachine gebruik ik overigens vooral als kneedmachine en om het deeg in te laten rijzen. Meer lezen over de broodmachine?  Je leest het hier

geweld gedroogd fruit in brood of taart

Gedroogde vruchten verwenbrood

Benodigdheden voor een vorm van 2 liter:

 1. 375 gram bloem

 2. 150 ml lauwe (volle) melk

 3. 10 gram gedroogde gist

 4. 2 zakjes vanillesuiker

 5. 1 ei op kamertemperatuur

 6. 1 theelepel kaneel/koekkruiden/speculaaskruiden of pompoenkruiden naar smaak

 7. 35 gram gesmolten en afgekoelde boter plus een beetje boter om na het bakken over de korst te smeren

 8. 1 eetlepel lemoncurd of rasp van 1 citroen

 9. 250 gram gedroogde vruchten (ik had een Duitse verpakking a la tutti frutti aangevuld met rozijnen)

 10. 6 gram zout

 11. Eventueel poedersuiker voor bovenop

het fruitbrood na het rijzen

Gedroogde vruchten verwenbrood

Voor de gedroogde vruchten heb ik een Duitse verpakking gebruikt maar in Nederland zou ik voor een goede tutti frutti gaan. Of anders zelf een mix maken, vooral abrikozen heb ik bijna altijd in huis. Ze geven een heerlijke bite in brood, gebak en bijvoorbeeld scones. Je kunt ook pruimen gebruiken, gedoogde appel, dadels, rozijnen of cranberry’s.  Laat het gedroogde fruit minimaal 20 minuten wellen in kokend water. Doe je dit niet, dan zullen de droge vruchten het vocht uit je brood halen en dan wordt je brood erg droog en snel oud. Zeef de vruchten, droog ze goed af met een theedoek en snij de grote vruchten in stukjes.

Gedroogde vruchten verwenbrood

Smelt de boter en laat het afkoelen.


Kneed een soepel deeg van alle ingrediënten behalve de boter en het fruit. Dit duurt al snel zo’n 15 minuten. Het deeg is best plakkerig, een keukenmachine of broodmachine is dan ideaal. Voeg op het laatst in een paar maal de boter bij het deeg. Voeg op het laatst de vruchten toe en verdeel ze door het deeg. Laat het deeg zo’n 60-75 minuten rusten tot het bijna tweemaal zo groot is geworden.

Brood bakken in een bundcake bakvorm


Vet je bakvorm goed in met boter en bestrooi het licht met wat bloem. In deze bundtvorm van Nordic Ware kan 2 liter water. Zo kun je vergelijken hoe groot jouw vorm is. Kneedt het deeg na het rijzen heel kort door en vul voorzichtig de vorm zodat de ingevette delen goed blijven zitten.


Verwarm na een uur de oven voor. Bij en hete lucht oven is dit op 190 graden, bij een oven met boven- en onderwarmte 210 graden.

Poedersuiker op gebak taart en brood maakt het extra mooi

Zet je brood in de oven en bedekt het na ongeveer 15 minuten met aluminiumfolie. Brood met melk en ei wordt als snel bruin en anders zou de korst te dik worden. Bak vervolgens je luxe zachte brood met lekker veel fruit nog ongeveer 10 minuten. Haal het vervolgens uit de vorm en bak het nog zo’n 5-8 minuten tot het er goudbruin uit ziet.


Haal het zoete brood uit de oven en smeer het in met boter. Nu gaat je brood mooi glanzen en wordt de korst nog iets rijker van smaak.

Gedroogde vruchten verwenbrood

Hou je ook zo van poedersuiker? Strooi vlak voor het opdienen wat poedersuiker over het bijna brioche-achtige brood. Het geeft een beetje het effect alsof je een cake presenteert maar deze is iets meer healthy.

Tip: Wil je er een echt feestje van maken? Laat je vruchten dan in water met een flinke scheut rum, limoncello of amandellikeur wellen….

Zo bewaar je het brood

Bewaren: Brood is altijd vers het lekkerst. Toch heb ik een paar dagen na het bakken nog steeds met plezier van dit brood gegeten, dit komt mede door de melk, het ei en de boter. Een andere goede optie is het brood in stukken te snijden en in de diepvries te bewaren. Bewaar je het in kleine zakjes, dan heb je altijd iets lekker paraat voor on the go.


Gerelateerde posts

bottom of page