top of page

Gevriesdroogd fruit, wat is het en waar kun je het kopen


Gevriesdroogd fruit, wat is het en waar kun je het kopen
Zo nu en dan kom ik gevriesdroogd fruit tegen. Bijvoorbeeld in goede nougat repen, in prachtige granola, kleine zakjes bedoeld om gezond te snoepen, chocoladerepen met fruit. Een paar jaar geleden was ik bij Hidde de Brabander. In zijn bedrijf wordt nougat gemaakt en hij had een heeeeele grote bak vol  met gevriesdroogd fruit. Dit was bijzonder mooi om te zien, zeker als je weet hoe het smaakt: zoet met een zuurtje, fruitig met een klein knappertje, geen slap gedoe. Heerlijk! Gevriesdroogd fruit, wat is het en waar kun je het kopen gaan we nader bekijken.

Gevriesdroogd fruit, wat is het en waar kun je het kopen

Vriesdrogen is een manier om fruit langer houdbaar te maken, te conserveren. Het is een wat kostbaar proces waarbij het voedsel eerst snel wordt ingevroren bij een lage temperatuur van -30 tot -80 graden. Hierna wordt de druk verlaagt in de vriezer waardoor er en vacuum ontstaat en het water dat ijs is geworden veranderd in waterdamp het fruit verlaat.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Gevriesdroogd fruit, wat is het en waar kun je het kopen

Waarom zou je gevriesdroogd fruit eten?

 1. In eerste instantie om dat het erg lekker is om tussendoor te snoepen en het weinig calorieën heeft met lekker veel vezels. Er zijn veelal kleine zakjes verkrijgbaar die goed in een lunchpakket passen of in de rugzak van een wereldreiziger.

 2. Een groot deel van de voedingswaarde blijft behouden, dus het is een heerlijke aanvulling op je dagelijkse portie fruit.

 3. Maak je eigen kleurige chocoladerepen, nougat of meringue. Omdat de vruchten goed droog zijn, beïnvloeden ze niet de kwetsbare ingrediënten die niet van vocht houden.

 4. Het is heerlijk om in je ontbijtgranen een paar eetlepels toe te voegen.

 5. Om je ontbijt op een natuurlijk manier op smaak te brengen.

 6. Of omdat je niet zo van de structuur houdt van het droge fruit, maar wel de smaak wilt.

 7. Omdat het poeder ook een licht kleurende werking heeft en hierdoor een natuurlijke kleurstof is in gerechten en baksels. Kies bij voorkeur voor een donkere kleur fruit.

Gevriesdroogd fruit malen tot poeder

Gevriesdroogd fruit zelf tot poeder malen:

Mijn koffiemolen maalt niet alleen nootjes, havermout en suiker fijn, ook gevriesdroogd fruit maalt hij fijn. Lekker…

Gevriesdroogd fruit, wat is het en waar kun je het kopen

Waar kun je gevriesdroogd fruit kopen?

Gevriesdroogd fruit, wat is het en waar kun je het kopen. Je weet nu wat het is, maar waar kun je het kopen? Kleine zakjes om te snoepen vind je in supermarkten. Het assortiment bij een eko-winkel is vaak een stuk groter en ik heb ook grote biologische winkels gezien waar je het fruit kunt scheppen.  Ook de Action schijnt zakjes te verkopen, maar niet alle zakjes zijn suikervrij, dus lees de verpakking goed. Van de week was ik blij verrast een paar potten met gevriesdroogd fruit bij Albert Heijn te vinden, in het gezonde schap bij de ontbijtproducten. Dit zijn de potten die je op de foto ziet.


Online zijn er diverse winkels die gevriesdroogd fruit en fruitpoeder verkopen. De keuze aan fruit is hier vaak een stuk groter. Zelf ben ik vaak op zoek naar kleur in fruit, maar ik vond de gevriesdroogde ananas en mandarijn ook heel verrassend van smaak en structuur.

Kun je het niet vinden in je winkel? Vraag er naar. Waar vraag ontstaat, vind je soms producten terug in de schappen.

Wist je dit al over gevriesdroogd fruit….

 1. Wist je dat vriesdrogen ook gebruikt wordt bij waterschade aan bijvoorbeeld belangrijke papieren? Op deze manier worden deze papieren gered.

 2. Ook instantkoffie, groene kruiden en zakjes met soep in poedervorm worden soms op deze manier gedroogd.

 3. Vlees kan op via deze methode geconserveerd worden, dit kan handig zijn voor bijvoorbeeld ruimtevaarders.

 4. Dat we ongewenst zelf soms ook ons eigen voedsel drogen in de diepvries? Je kunt vast wel een paar voorbeelden bedenken waarbij ingredienten in de zakjes uit de diepvries er erg droog uitzagen.

Gevriesdroogd fruit, wat is het en waar kun je het kopen



-- MET DANK AAN --


Foto met aardbeien, framboos, ananas, mandarijn, rode en blauwe bessen zijn afkomstig via Droogfruit.
Dank je wel online winkel Droogfruit, voor de mogelijkheid te experimenteren met gevriesdroogd fruit. Een natuurlijke manier voor het toevoegen van smaak en kleur.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page