Gingerbread koekjes recept
top of page

Gingerbread koekjes recept


Gingerbread koekjes recept
Rondom Kerstmis barst het van de kerstfilms op de televisie of andere aanbieders. Zeker in Amerikaanse kerstfilms en Kerst-romcoms, gaat er geen film voorbij of ze worden gebakken: gingerbread koekjes. De kerstkoekjes worden vaak heel gezellig met de hele familie uitbundig versierd. Het bakken van deze knapperig gekruide koekjes is in huize Zoethoudertjes nog geen traditie maar daar kan zomaar verandering in komen na het bakken van deze kerstklassieker. Zelf bakte ik gingerman koekjes, maar natuurlijk kun je de koekjes met iedere koekjesvorm maken, net waar je zin in hebt. Eigenlijk was ik van plan de mannetjes een gaatje bovenin het hoofd te geven zodat ik ze in de kerstboom kan hangen, maar dat krijgt het gingerbread cookie zo’n raar gezicht, die koekjes heb ik opnieuw gemaakt. De koekjes kun je goed afgesloten wel een paar weken bewaren en dat is ideaal om eerder te bakken voor Kerstmis.

Geef je gingerman koekjes heel gemakkelijk strikjes

Op Pinterest zag ik dat veel koekjes strikjes hadden. Dit vraagt best een stabiele hand en een goed dikte van de glazuur of royal icing. Als je 2 kleine kerstboompjes tegen elkaar aanlegt op het koekje heb je een heel makkelijk strikje; ideaal. De kerstboompjes komen uit een kerstmix met eetbare versiering van Dr. Oetker.


Welke vorm kiezen

Dit gingerbread koekjes recept is zeker niet alleen voor koekenmannetjes. Je kunt ieder gewenste vorm maken. Net wat je in huis hebt en waar je interesse of passie naar toe gaat. De smaak van dit recept geeft ieder type koekje de smaak van Kerstmis.



Ongebakken koekjes op bakplaat

Gingerbread koekjes recept

Benodigde ingrediënten voor 25-30 koekjes:

  1. 260 gram bloem, bij voorkeur Zeeuwse bloem voor een knapperig resultaat

  2. 2/3 theelepel baking soda (baksoda)

  3. 1 ei

  4. 8 gram gemberpoeder

  5. Snufje nootmuskaat

  6. 170 gram lichtbruine basterdsuiker

  7. 35 gram stroop

  8. 120 gram boter


Om te versieren:

  1. 150 gram poedersuiker (maal het eventueel suiker met een koffiemolen) of mix voor royal icing voor een extra wit en stevig resultaat

  2. Eventueel spinkles of andere versieren naar eigen smaak

  3. Spuitzak of eventueel en puntige snoepzak

  4. Spuitmond nummer 2,3 of 4


Strikjes maken op gingerman cookies

Gingerbread koekjes recept

  1. Kneed de ingrediënten door elkaar en laat het deeg goed rusten in de koelkast. Minimaal twee uur maar een hele nacht is nog beter.

  2. Bestuif je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot het zo'n 3-4 mm dik is. Leg een bakvel op een dunne snijplank. Steek met een koekjesuitsteker de mannetjes of andere figuren uit. Verhuis de koekjes op de snijplank naar de koelkast om nogmaals goed te koelen, minimaal een half uur.

  3. Verwarm de oven voor op 170 graden bij een heteluchtoven of op 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

  4. Bak de koekjes in ongeveer 10-12 minuten knapperig bruin en laat ze afkoelen.

  5. Roer weinig water door de poedersuiker en voeg een enkele druppel water toe tot de gewenste dikte. Schep het glazuur in de spuitzak met spuitmondje 3 (nummer 2 spuit een is iets fijnere streepjes en nummer 4 is iets bredere streepjes). Voor royal icing volg je de werkwijze van de verpakking.

  6. Versier de gingerman cookies en versier ze eventueel met sprinkles, nootjes of ander lekkers. Wacht niet te lang met versieren anders droogt de glazuur of de royal icing!

  7. Laat de suikerlaag goed drogen.

Gingerbread koekjes recept

Koekjes bewaren

Bewaar je koekjes na het drogen van de icing goed afgesloten trommel of plastic bakje. Daar blijven de koekjes zo'n 3-4 weken goed. Je kunt zowel de koekjes kant en klaar als het deeg voor koekjes invriezen voor later.



Gingerbread koekjes recept

Gerelateerde posts

bottom of page