top of page

Glas in lood hartenkoekjes

Glas in lood hartenkoekjes
Toen ik onlangs met Kerst mijn glas in lood Kerstkoekjes, zag had ik weer zo’n zin om deze leuke koekjes te maken. Het glas in de koekjes is gemaakt van gesmolten stukjes zuurtjes. Het was best al lang geleden dat ik ze maakte. Een goede smoes om ze te gaan bakken was snel gemaakt. Is het niet binnenkort Valentijnsdag? Juist!  En dus ging de oven aan en bakte ik glas in lood hartenkoekjes. Dit is een eenvoudige versie van de kerstkoekjes, die uit vele kleurtjes bestaan en wat meer werk kost.

De kleur veranderde van de snoepjes, maar dit komt mijn snoepjes gemaakt zijn met natuurlijke kleurstoffen, deze verkleuren bij warmte. Denk maar aan hoe groente kleur verliezen als je ze kookt. Bij snoepjes op een minder natuurlijke basis zul je zien dat de kleur mooier blijft.

Wil je glas in loodkoekjes maken? Probeer dan op tijd op zoek te gaan naar geschikte zuurtjes om te gebruiken als zoete raampjes

Glas in loodkoekjes vragen wel om kleurrijke snoepjes en die worden niet zoveel meer verkocht in Nederland. Eerder kocht ik ze bij de Action, maar ik kom niet zo vaak bij deze winkel in de buurt. In de supermarkt vond ik Napoleon snoepjes, met natuurlijke kleurstoffen.

Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Glas in lood hartenkoekjes

Glas in lood hartenkoekjes

Benodigdheden:

  1. snoepjes met liefst mooie felle kleurtjes

  2. 2 verschillende soorten harten uitstekers of je knip je eigen hartje uit stevig plastic

Glas in lood hartenkoekjes

Glas in lood hartenkoekjes

  1. Maak het koekjesdeeg. Je kunt het met de mixer kneden, maar het gaat ook heel goed me de hand. Laat het deeg minimaal een half uur in de koelkast rusten.

  2. Sla ondertussen de zuurtjes stuk. Ik deed ze in een ziplock-zakje dat ik stevig dicht maakte. Het zakje verstopte ik tussen een theedoek, want uit ervaring weet ik, dat de stukjes anders overal door de keuken liggen. Sla niet te hard. Ik vind het prettig om met een stevige pan een klap te geven. Dan blijven de meeste stukjes gewoon plat onder de pan in het zakje liggen.

  3. Verwarm de oven voor op 165 graden (hete lucht oven).

  4. Rol het deeg niet te dik en stans de harten uit. Steek met een kleiner hartje de binnenkant van het koekjes uit. Je kunt deze binnenkant ook afbakken, dat zal ik je binnenkort laten zien.  Vul de holte met stukjes snoep.

  5. Laat de koekjes nog ongeveer 10 minuten goed koud worden in de koelkast. Ik heb een glazen plaat waar een vel bakpapier of siliconen vel op past en schuif het altijd gezamenlijk in de koelkast. Door de kou, zal het koekje straks nog minder de neiging hebben om op te bollen. Bij deze koekjes is het mooi plat blijft en niet gaat rijzen.

  6. Bak de koekjes in ongeveer 9-12 minuten gaar tot de randjes net beginnen te bruinen. Langer is niet wenselijk, anders worden ze erg hard.


Ik bakte mijn hartenkoekjes op een siliconenvel. Deze is niet volledig glad en dat kun je in het zoete raam zien. Vind je dit niet zo mooi, dan kun je de koekje het beste op bakpapier bakken.

Gerelateerde posts

Comments