top of page

Herfstkoekjes bakken


herfstkoekjes
Het is herfst. De dagen worden langer, de bladeren vallen van de boom. We gaan weer vaker wat lekkers maken in de keuken. In de herfst is het leuk om een echt herfst recept te maken: Herfstkoekjes. Deze koekjes zijn gemaakt met echte herfstbladeren, hoe leuk is dat! Zoek mooie stevige bladeren met een duidelijke nerf. Nadat je ze gewassen en gedroogd hebt kun je ze gebruiken om koekjesdeeg op de duwen en de vorm met nerf en al aan te nemen. Dus laarzen aan en ga op zoek naar geschikte bladeren. Deze herfstkoekjes zijn heel geschikt om met de kids te maken in de herfstvakantie.

Bakken met echte bladeren in de herfst

Ik heb geen bladuitsteker. Maar een prachtig echt blad met een goede stevige nerf werkt ook. Eigenlijk is dat ook veel leuker, toch? De bladeren zijn straks mijn voorbeeld en geven straks de koekjes de nerven van een echt blad. Ik haalde de bladeren van de boom af, omdat deze schoon zijn en nog hun goede vorm hebben. Zodra ze op de grond vallen gaan ze een beetje opkrullen.


Je herfstkoekjes kleuren met natuurlijke kleurstoffen

Om de bladeren herfstkleuren te geven, gebruikte ik drie kleuren. Cacao voor bruin, kurkuma voor natuurlijk geel. Ik heb helaas geen natuurlijke rode kleurstof  (b.v. bietpoeder of bietensap) in huis. Hiervoor gebruikte ik eetbare rode kleurstof. En omdat dit minder gezond is, maakte ik maar een klein deel van het koekjesdeeg een klein beetje rood en het grootste deel werd dus bruin en geel.

herfstkoekjes-bakken20151028_0012

Herfstkoekjes bakken

Benodigdheden:

 1. Koekjesdeeg dat plat blijft tijdens het bakken. Het recept vind je hier.  Met een half recept van deze koekjes kun je er zo’n 12 maken. Hoe groot je blad is en hoe dik je het deeg uitrolt bepaald ook de hoeveelheid.

 2. Cacaopoeder

 3. Kurkuma/curcuma of geelwortel (dit vind je tussen de kruiden in de supermarkt)

 4. Rode kleurstof

 5. Mooie herfstbladeren met een goede nerf

herfstkoekjes bakken met bladeren als mal
Herfstkoekjes bakken met echte bladeren als voorbeeld

Zo kun je deze Herfstkoekjes bakken

 1. Kneed het koekjesdeeg volgens het recept en laat het minstens een uur rusten in de koelkast.

 2. Rol de verschillende kleuren deeg uit. Het mag best wat dik zijn, je rolt het straks nog verder uit.

 3. Snij het in stukken. Maak nu een bonte verzameling van kleuren op je werkblad.

 4. Duw de randjes voorzichtig een beetje in elkaar en rol het uit. Het wordt nu een egaal stuk deeg.

 5. Kies een mooi blad uit en snij met een mesje rondom het blad. Een blad is grillig en hoeft dus niet perfect strak te zijn. Na het snijden pakte ik het blad met de mooiste nerven en drukte het goed in de midden op het deeg.

 6. Het ziet er best echt uit, vind je niet? Laat de bladeren minimaal een kwartier koud worden in de koelkast. Dit zorgt er straks voor dat de koekjes hun vorm maar minimaal verliezen.

 7. Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven).

 8. Bak de herfstkoekjes in 8-10 minuten gaar.

herfstkoekjes bakken

Hoe kleurig en zoet kan de herfst zijn? En dat gewoon in je eigen keuken!


herfstkoekjes bakken

Gerelateerde posts

Σχόλια


bottom of page