Herfstkoekjes bakken


herfstkoekjes bakken
Herfstkoekjes bakken is zo leuk in de herfst. Eigenlijk is de herfst een beetje saai, een soort wachttijd voor de feestdagen. Waarom ga je niet lekker aan de bak, het maakt de herfst heerlijk zoet. Daarbij, deze leuke koekjes zijn een schot in de roos.

Ik heb geen bladuitsteker. Maar een prachtig echt blad met een goede stevige nerf werkt ook. Eigenlijk is dat ook veel leuker, toch? De bladeren zijn straks mijn voorbeeld en geven straks de koekjes de nerven van een echt blad. Ik haalde de bladeren van de boom af, omdat deze schoon zijn en nog hun goede vorm hebben. Zodra ze op de grond vallen gaan ze een beetje opkrullen.

herfstkoekjes bakken

Om de bladeren herfstkleuren te geven, gebruikte ik 3 kleuren. Cacao voor bruin, kurkuma voor natuurlijk geel. Ik heb helaas geen natuurlijke rode kleurstof  (b.v. bietpoeder of bietensap) in huis. Hiervoor gebruikte ik eetbare rode kleurstof. En omdat dit minder gezond is, maakte ik maar een klein deel van het koekjesdeeg een klein beetje rood en het grootste deel werd dus bruin en geel.

herfstkoekjes-bakken20151028_0012

Herfstkoekjes bakken

Benodigdheden:

 1. Koekjesdeeg dat plat blijft tijdens het bakken. Het recept vind je hier.  Met een half recept van deze koekjes kun je er zo’n 12 maken. Hoe groot je blad is en hoe dik je het deeg uitrolt bepaald ook de hoeveelheid.

 2. cacaopoeder

 3. kurkuma/curcuma of geelwortel (dit vind je tussen de kruiden in de supermarkt)

 4. rode kleurstof

 5. mooie herfstbladeren met een goede nerf

herfstkoekjes bakken met bladeren als mal
Herfstkoekjes bakken met echte bladeren als voorbeeld

Zo kun je deze Herfstkoekjes bakken

 1. Kneed het koekjesdeeg volgens het recept en laat het minstens een uur rusten in de koelkast.

 2. Rol de verschillende kleuren deeg uit. Het mag best wat dik zijn, je rolt het straks nog verder uit. Snij het in stukken. Maak nu een bonte verzameling van kleuren op je werkblad.

 3. Duw de randjes voorzichtig een beetje in elkaar en rol het uit. Het wordt nu een egaal stuk deeg.

 4. Kies een mooi blad uit en snij met een mesje rondom het blad. Een blad is grillig en hoeft dus niet perfect strak te zijn. Na het snijden pakte ik het blad met de mooiste nerven en drukte het goed in de midden op het deeg.

 5. Het ziet er best echt uit, vind je niet? Laat de bladeren minimaal een kwartier koud worden in de koelkast. Dit zorgt er straks voor dat de koekjes hun vorm maar minimaal verliezen.

 6. Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven).

 7. Bak de herfstkoekjes in 8-10 minuten gaar.

herfstkoekjes bakken

Hoe kleurig en zoet kan de herfst zijn? En dat gewoon in je eigen keuken!Hoe vier jij de herfst?


herfstkoekjes bakken

#herfst #kinderen #koekjes

0 opmerkingen

Gerelateerde posts