top of page

Kersen crème als topping of vulling


Kersen crème als topping of vulling
Geïnspireerd door een compilatie van herhalingen van Heel Holland bakt zag ik Manuela van der Heijden in de weer met 3 soorten cremeux. Bij het woord cremeux of mousse denk ik vaak meteen; oh dat is niet voor mij, dat is te ingewikkeld. Dat komt vast door de naam; maak het Frans en dan klinkt het onmogelijk. Omdat ik schaal kersen uit Duitsland had mee genomen van de week, besloot ik de crème van Manuela toch met kersen te gaan maken. En wat blijkt; het is goed te doen! Kersen crème als topping of vulling gedraagt zich ook goed in een glaasje als dessert. Dus als je wat over hebt; dan heb je die avond het dessert alvast gereed.

Heb je liever ander fruit; ik zou het recept ook wel durven maken met ander fruit als aardbeien, blauwe bessen of frambozen. Maar ook met mango of passievrucht uit de diepvries


Kersen creme vs kersen mousse

Een lekker zachte crème; wie lust dat niet? De crème heeft in de basis opgeklopte eiwitten die worden verwarmd met een hete suikersiroop. Daarom is de crème veilig om te eten. Zelf heb ik een beetje een tik dat ik geen geen recepten met rauwe eieren wil eten. Jammer van al die goddelijke zijde zachte chocolademousse recepten; maar ik waag me er niet aan.

cupcakes bakken

Kersen crème als topping of vulling op een cupcake

Benodigdheden voor 8 puntige toeven of 12 gespoten rozen op een cupcake:

 1. 60 gram eiwitten (is ongeveer eiwit van 2 medium eieren)

 2. 200 gram koude slagroom

 3. 4 blaadjes gelatine

 4. 125 gram suiker

 5. 37 gram water

 6. 100 gram kersenpuree;  meer kan ook, kook het dan iets in voor meer smaak en meer kleur

Vind je het leuk ook de crème ook voor cupcakes te gebruiken?  Ik gebruikte dit basisrecept voor 12 cupcakes.

Cupcakes met Kersen cremeux

Kersen crème als topping of vulling voor op een cupcake maken

 1. Week de blaadjes gelatine in ruim koud water minimaal een kwartier.

 2. Klop de slagroom bijna stijf en zet het apart in de koelkast.

 3. Snij de kersen in stukjes en kook ze een paar minuten, pureer de kersen en haal ze eventueel door een zeef. Wil je een sterkere kersensmaak en meer kleur dan kun je het beste meer kersen gebruiken en dit een beetje inkoken. Roer de uitknepen gelatinebladeren door de kersenpuree en laat het afkoelen.

 4. Kook de water en het suiker tot een siroop. in een pan. Roer het niet maar maar rollende bewegingen met de pan. Zet de mixer klaar met de eiwitten. Zodra de temperatuur van de suikersiroop 110 graden is mag de mixer aan om de eiwitten te kloppen. Zodra de temperatuur van de suikersiroop 120 graden is, zijn de eiwitten waarschijnlijk stijfgeklopt. Klop nu zachtjes de siroop door de eiwitten. De siroop verhit de eiwitten. De siroop is erg warm dus werk voorzichtig!

 5. Zodra de eiwitten lauw zijn, kun je de slagroom en de bijna afgekoelde kersenpuree toevoegen. Vul je spuitzak met de vulling en zet het in de koelkast.

 6. Pas als de Kersen crème als topping of vulling goed koud en stijf is geworden, kun je het gebruiken als vulling, topping of als dessert.

Kersen crème als topping of vullingGerelateerde posts

Comments


bottom of page