top of page

Kerstboom koekjes recept

Kerstkoekjes bakken
Kerstboom koekjes recept

Hoewel ik regelmatig bak, plan ik vrijwel niets. Ik zit vol ideeën hoor, dat is het probleem niet, maar vaak beslis ik last minute wat ik wil gaan maken. Zo vlak voor de Kerst vind je online veel leuke inspiratie. Zo gaan ze rond de Kerst in Amerika helemaal los in het bakken van veel, héel veel koekjes. Ook in romantische kerstfilms zijn ze vrijwel altijd, gezellig met zijn allen, koekjes aan het bakken. De vele bakplaten bakken ze voor zichzelf, maar ook om te verkopen op kerstmarkten of om op te sturen naar familie en vrienden aan de andere kant van het land. En ineens wist ik van de week wat ik wilde maken. Koekjes met een laagje gekleurde suiker voor iemand die het zo verdiend, gewoon per post. Dit kerstboom koekjes recept is heel eenvoudig, lekker kleurig en ziet er heel gezellig uit op de kersttafel.

Maak een gaatje bovenin dit kerstboomkoekje en hang ze op in de kerstboom


Een doosje vol voor de persoon die het echt verdient. Het was best nog een werkje om de koekjes zo in te pakken, dat ze niet breken onderweg en door de brievenbus passen. Vandaag gingen ze op de bus; fingers crossed.


Kerstboom koekjes voor anderen bakken

Kerstboom koekjes recept

Benodigdheden:

Basisrecept voor platte koekjes:

  1. Voor een flinke porties koekjes vind je hier het recept van Peggy Porschen.

Zorg ervoor dat je geen rijsmiddel gebruikt, de koekjes moeten plat blijven!

Voor de glazuur:

  1. Poedersuiker

  2. Water (zelf heb ik 1:1 water Grand Marnier likeur gebruikt)

Voor de gekleurde suiker:

  1. Fijne suiker

  2. Kleurstof

  3. Zip zakje of ander stevig zakje

Ook nodig: 

  1. Een uitsteker van een kerstboom of een vorm naar keuze

Zo maak je zelf gekleurde suiker

Kerstkoekjes bakken met zelfgemaakte gekleurde suiker:

Maak eerst de gekleurde suiker, zo heeft het tijd om te drogen voor gebruik. Doe de suiker in een ZIP-zakje en voeg hier 1-2 druppels kleurstof bij. Begin met 1 druppel; je kunt altijd meer toevoegen. Doe het zakje dicht en wrijf de kleurstof in de suiker door het zakje te bewegen. Is de suiker goed gekleurd? Verspreid het over een bord en laat het goed drogen.


Kneed het deeg voor de koekjes door elkaar en laat het minimaal 15 minuten rusten in de koelkast. Als je teveel deeg hebt, dan zou je het ook in de diepvries kunnen bewaren voor een andere keer.


Kerstboom koekjes recept
Kerstboom koekjes recept

Haal het deeg uit de koelkast, rol het dun uit en steek de koekjes uit het deeg. Laat de koekjes opnieuw koelen in de koelkast; het is belangrijk dat de koekjes plat blijven tijdens het bakken. Met een glazen snijplaat of een paar stevige placemats op elkaar verhuis ik de koekjes op een siliconen-vel naar de koelkast.


Verwarm de oven voor op 180 graden bij een hete lucht oven of op 200 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.  Bak de oven in 10-12 minuten goudbruin en stevig.


Geef glazuur meer smaak door een scheutje likeur of drank naar keuze te gebruiken.


Maak een vrij stevige glazuur van poedersuiker en water met eventueel een scheutje likeur. Maak je het te dun en het valt van je koekje af; wordt het te dik dan kun je het niet verdelen over de bovenkant. Het is een beetje zoeken naar de juiste mix tussen poedersuiker en vocht. Verdeel het glazuur over de bovenkant, een klein spateltje vond ik het makkelijkst werken.


Kerstboom koekjes recept
Kerstboom koekjes recept

Doop het koekje met glazuur in een bord met groene suiker. Laat het glazuur met suiker goed drogen. Ik had een klein beetje haast, de koekjes moesten de volgende dag op de bus. Om zeker te zijn dat de koekjes goed droog waren heb ik ze op zo’n 60-80 minuten op 50 graden in een oven met boven- en onderwarmte gedroogd. Zo laag mogelijk, ik wilde niet dat de suiker ging smelten, de laag gekleurde suiker moest alleen drogen. Doe na een half uur een houten lepel tussen de ovendeur, zodat het vocht naar buiten kan.


En dan is het tijd om te proeven en te delen. Fijne Kerstmis!

Poedersuiker? Dat koop ik eigenlijk nooit meer. Ik maal het in een koffiemolen van gewone suiker.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page