Kerstmis koekhuisje maken


koekhuisje versieren

Al heel lang wil ik graag een koekhuisje maken met de kerst. Overal op internet vind je patronen om de huisjes zelf te maken.  Een eigen koekhuisje versieren; dat is een hoop voorpret zo voor de kerst! Kerstmis koekhuisje versieren.

Maar ja, ik kwam onlangs bij de ikea en zag daar voor ongeveer 3,50 euro een kerstkoekenhuisje-pakket en zwichtte.

De beschrijving op de achterkant is alleen in Noord Europse talen; ik dacht dan ook dat ik de koeken nog zelf moest bakken. Niet nodig. De koeken zitten kant en klaar gebakken in de verpakking.


koekhuisje versieren

Als glas voor het raam kun je een vel gelatine gebruiken en vastplakken met tylose of icing, maar de glas-truck, glas gemaakt van geplette zuurtjes werkt ook. Bak de huisjes niet te lang in de oven om het glas te smelten.

Gebruik je eigen templates? Dan kan je ze meteen mee bakken volgens de “glas in lood koekjes” methode die je hier kunt lezen.


koekhuisje versieren

De zuurtjes zijn nu het glas van het huis.


koekhuisje versieren

Om het huisje aan elkaar te lijmen maakte ik royal icing. Je kunt icing maken van verse eiwitten, maar ik maak ze zelf uitsluitend van gepasteuriseerd eiwitpoeder. Je hebt nodig: 10 gram eiwitpoeder, 60 gram gekookt en afgekoeld water. Even doorroeren, het liefst nog een uur laten staan en dan mixen met poedersuiker en een mini- scheutje citroensap tot de gewenste substantie. Eventueel kun je de icing nog kleuren. Om de delen te lijmen moet de icing niet te dun zijn.


koekhuisje versieren

Je kunt het huisje naar eigen keuze versieren. Heel gezellig ook om met kinderen te doen.

Ons huisje is sober versierd. Je kunt hem helemaal vol snoepjes versieren. Het handigst is zelfs om snoep te scheppen, dan heb je veel verschillende soorten snoep in 1 zak. Helaas hadden wij niet zoveel tijd. Er liggen nog wel restjes fondant en marsepein in de doos in alle kleuren die best nog gebruikt kunnen worden tijdens de kerstdagen om het huisje op te fleuren. Door bijvoorbeeld nog zelf boompjes te maken.

De icing die over is kan je nog wel een paar dagen bewaren in de koelkast, altijd handig om extra lijm paraat te hebben.


koekhuisje versieren

Kerst is een feest vol licht.


koekhuisje versieren

Dit nepkaarsje brand knus en veilig in het huisje.


koekhuisje versieren

Kijken wat de kerst gaat brengen dit jaar. Gaan we bijbouwen? Of gaan we relaxen en alleen toekijken en tot slot proeven?

Fijne dagen!

#Kersmis

0 opmerkingen

Gerelateerde posts