top of page

Kersttaart


Kerst taart
Kersttaart
Het is bijna kerst, maar je hebt niet alle tijd van de wereld om een grote taart te maken. Je hebt gasten en je wilt nog zoveel doen. Van hapjes, lekkere drankjes tot een volledig diner. Maar eigen taart is goud waard en staat wel zo gezellig tussen de kerstverlichting, de kaarsjes en de gezellige gasten. Dit eenvoudige kersttaartje kost niet zoveel tijd. En als je het taartje een beetje slim voorbereid, staat hij lekker snel op tafel: De kersttaart.

Zoete slagroom in combinatie van het frisse mascarpone is mijn lievelings-frosting. Je kunt een taartje ook opspuiten met botercrème of Zwitserse merengue botercrème. Helaas, die smaak kunnen mijn huisgenoten niet zo waarderen. De visite overigens hoor ik nooit klagen. Is dat omdat ze netjes zijn opgevoed? Of is het thuisfront een beetje kritisch is geworden na het proeven van al dat zoete lekkers?

Tip: Mocht je wel voor botercrème kiezen? Een taartje met deze frosting kun je invriezen. Haal het een halve dag voor gebruik uit de diepvries en laat het op tafel ontdooien. Kun je de koelkast mooi voor andere dingen gebruiken!

Kersttaart met cranberry's, mascarpone en slagroom

Dit eenvoudige taartje is lekker snel te maken. Je begint met de basis: een biscuit volgens dit recept.

Handig: Je kun het biscuit alvast eerder bakken en in de diepvries bewaren. Het ontdooit heel snel. Overigens vind ik dat een bevroren biscuit zich makkelijker én rechter laat snijden.

cranberry jam

In de winkel vond ik cranberry’s. Leuk om als vulling te gebruiken. De cranberry’s werden een paar dagen eerder gekookt. Per 100 gram ging er toch ruim 3 lepels suiker in de pan. Kook de cranberry’s gaar en voeg suiker toe totdat je vindt dat het zoet genoeg is. Laat het fruit zo’n 10 minuten zachtjes koken. In een goed afgesloten potje kun je het weken lang bewaren.

Cranberry-jam zal altijd een beetje zuur blijven, net als dat je citroen ook niet echt zoet kunt krijgen.

Natuurlijk kun je iedere jam gebruiken die je lekker vindt of die je toevallig in de koelkast hebt staan.

dijkje spuiten op taart

Je hebt vele soorten vullingen. Van mousse, tot banketbakkersroom of jam. Om te zorgen dat de vulling niet uit de taart valt spuit je “een dijkje”. Dit is een rand rondom de taart. De vulling kan hier dan in.

Voor een taartje van 15 cm. gebruikte ik 250 gram mascarpone, 400 ml. slagroom en 3 zakjes klopfix. Het was ruimschoots genoeg.

Roer de mascarpone los, klop de lagroom stijf met suiker en eventueel wat vanille extract en mix dit door elkaar.

Een dijkje van botercrème  wordt als je de taart in de koelkast zet lekker stevig. Daardoor gaat de taart minder snel scheef staan tijdens het versieren.

Vul het dijkje met jam of een vulling naar keuze.

Kerst taart

Als je het biscuit in twee of drie delen hebt gesneden is het vaak moeilijk om de delen weer precies op elkaar te leggen. Door hier bijvoorbeeld een prikker in te steken, weet je precies waar welk deel van het biscuit thuis hoort.


Kersttaart met cranberry's, mascarpone en slagroom

Smeer de taart een beetje af met de basiskleur die je straks gaat gebruiken. Dit doe ik omdat bij het opspuiten straks soms een paar kleine stukjes biscuit zal zien.

Kersttaart met cranberry's, mascarpone en slagroom

ebruik een spuitmondje naar keuze. Eigenlijk kun je alle soorten spuitmondjes gebruiken: stipjes, bloemetjes, rushes. 

Ik begon met de kerstbomen, ik spoot er vier, maar misschien vind jij het we leuk om de taart volledig rond te spuiten met kerstbomen. Je kunt zelfs afwisselen met grote en kleine bomen.


Kersttaart met cranberry's, mascarpone en slagroom

Hierna werd eerst de bovenkant versierd. Ik begon in het midden en werkte zo naar de buitenkant.

Daarna spoot ik een rand rondom de taart en werkte zo naar beneden tot alles bedekt is.

Kersttaart met cranberry's, mascarpone en slagroom

Eventueel kun je de kerstboom ook versieren, dat heb ik bij één exemplaar gedaan om te testen hoe dit eruit ziet.  De rest van kerstbomen bleven puur natuur.

Kersttaart met cranberry's, mascarpone en slagroom

Fijne kerstdagen en succes met bakken!

Het idee van deze taart vond ik bij de Cake Central.

Gerelateerde posts

Comentarios