top of page

Kersttaart met meringue sneeuw


Kersttaart met meringue sneeuw
“Verras me!” Heeft iemand dit recent tegen jou gezegd? Dan is dit het moment om toe te slaan. Deze kersttaart met meringue sneeuw heeft aan de buitenkant zachtaardige sneeuw maar is van binnen vurig rood. Het is een Red Velvet kersttaart. Natuurlijk kun je elke willekeurig cake kiezen om te gebruiken als basis, maar ik koos dit rode exemplaar. Misschien kies jij liever een kruidige pompoencake als inhoud, of een fluweelzachte perzik basiscake, de zijdezachte chocolade pindakaastaart van Menno?

Ik wilde graag kerstboomschuimpjes bovenop de taart. Toen kreeg ik een idee. Als ik extra schuim mee zou bakken om te verkruimelen, zou ik er een leuk sneeuweffect van kunnen maken, rondom de taart.

Meringue is lekker zacht en toch krokant als je het net gebakken hebt. Ook bij deze taart. Door het vocht in de frosting om de taart wordt de meringue na enkele uren wat zachter. Mocht je deze taart graag willen maken, bak hem dan bijvoorbeeld een dag eerder. Vul de taart en smeer hem af. Versier de taart niet te lang voor het opdienen. De kerstbomen op de taart en de sneeuw rondom de taart aanbrengen kost toch niet zoveel tijd. Daar is die dan, de Kersttaart met meringue sneeuw.


Dr. Oetker bakmix

Onlangs ontving ik een proefverpakking van een nieuwe cakemix van dr. Oetker. De verwen Red Velvet cake.  Een rode cake? Dat is leuk bij het aansnijden van de taart. Eerst was ik een beetje huiverig. Ik hou eigenlijk niet zo van kleurstoffen in mijn eten. In de mix van Dr. Oetker is de kleurstof E172 gebruikt. Dit is een goedgekeurde, natuurlijke kleurstof, gemaakt uit ijzerpoeder. En dus ging ik aan de bak. In de verpakking zit een mix voor de cake, een mix voor de topping en een bakvorm voor eenmalig gebruik. Ik wilde zelf een wat hogere taart bakken en gebruikte daarom mijn eigen 15 cm. ronde vorm. Deze is kleiner dan de meegeleverde vorm en zou een hogere cake geven.


Kersttaart met meringue sneeuw

Kersttaart met meringue sneeuw

Bonodigdheden:

Voor de cake:

 1. Verpakking Red Velvet cake van dr. Oetker of bak een cake naar eigen keuze. Dit is een redelijke kleine/lage cake. Met een eigen recept bak je een taart naar eigen wens. Kies je toch voor de Red Velvet cake, dan heb je nodig:

 2. 2 eieren

 3. 100 ml. slagroom

Voor de meringue:

 1. 2 eiwitten

 2. 65 gram suiker

 3. 65 gram poeder suiker

 4. Snufje zout

Voor de vulling en de frosting van de buitenkant:

 1. 250 gram mascarpone

 2. 250 gram slagroom

 3. Ongeveer 2 scheppen suiker (of een zakje vanillesuiker, lekker!)

 4. 2 zakjes klopfix, slagroomversteviger

Eventueel als extra vulling:

 1. 250 gram cranberry uit de diepvries ingekookt met 250 gram suiker en 2 eetlepels crème de cassis. Of kies voor  een lekkere rode jam uit je koelkast, dat is een stuk eenvoudiger tijdens de drukke dagen


Red Velvet kersttaart

Zo maak je deze Kersttaart met meringue sneeuw

Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven).


Voor de cake gebruik je de mix, 100 ml. slagroom en 2 eieren. Roer het geheel eerst kort door elkaar om een rode stoffige explosie tegen te gaan. Mix hierna de mix zo’n 3 minuten op de snelle stand.

Bak de cake in zo’n 50 minuten. Test met een houten prikkertje of de cake gaar is of nog even wat meer tijd in de oven moet doorbrengen.


Terwijl de cake bakte, heb je tijd om de meringue tot een stevig schuim te mixen volgens deze instructies. Ik gebruikte 2/3 van het recept. Spuit hiervan kleine kerstboompjes een een grote.


Tip: om het meringue sneeuw te maken heb je schuim nodig. Hoe dit eruit ziet maakt niet uit. Een goed moment om je spuittechniek te oefenen. Spuit leuke vormen of technieken die je altijd al hebt willen oefenen dus leef je uit!

Bak de meringue boompjes ongeveer 100-120 minuten op 100 graden knapperig maar niet te hard. Ik bak meringue vaak op lage temperaturen. Het duurt dan iets langer maar het eiwit verkleurd hierdoor minder.


Red Velvet kersttaart

Cranberry's uit de diepvries

Diepvries cranberry’s zijn makkelijk te krijgen. Ik kookte een verpakking van 250 gram samen met 250 gram kristalsuiker en 2 eetlepels crème de cassis tot het een wat dikkere saus werd, zo dik als jam. Weinig tijd? Kies dan een lekkere jam om tussen je taartlagen te smeren.


Het cakepakket heeft een zakje fix voor de frosting. Ik koos voor een mascarpone/slagroomvulling, omdat ik meer vulling wilde hebben voor ene extra taartlaag.  Klop de slagroom stijf met de suiker en het klopfix. Roer de mascarpone los en meng dit door de slagroom. Zet het in de koelkast tot gebruik.Omdat de bovenkant van de taart bol was en ik dit bij deze taart niet mooi vind, snee ik de bolling van de bovenkant van de taart af. Draai nu de taart om. De bovenkant wordt nu de onderkant. Deze is mooi strak om te smeren.


Wil je een taart met 1 of 2 taartvullingen?

Maak een keuze en snij de taart op 1 of 2 plaatsen door de midden. Bedek de eerste laag met de jam, smeer hierover een laagje taartvulling. Herhaal dit indien je 2 lagen wilt maken. De vulling gebruik je ook om de taart mee af te smeren.


Red Velvet kersttaart

Smeer hierna de bovenkant en zijkant zo strak mogelijk in met de rest van de mascarpone/slagroomfrosting. Wanneer wil je de taart presenteren? Bewaar de taart in de koelkast. Liever niet langer dan een dag omdat de frosting minder mooi zal worden. Ik gebruik in dit soort situaties een pedaalemmerzak over de taart en blaas wat lucht onder het plastic zodat de zak niet tegen de taart aanplakt.


Bewaar je meringue boompjes in een zakje of een afsluitbare kom. Verkruimel het meringue voor de sneeuw en bewaar het in een aparte verpakking.Het sneeuwt merengue

Wil je de taart binnen enkele uren aansnijden? Dan is het nu tijd om met de sneeuw te spelen. Plant eerst je kerstbomen in de frosting. Duw hierna de verkruimelde meringue sneeuw tegen de zijkanten met je vlakke hand en vervolgens bovenop de taart.


Red Velvet kersttaart

Als je de taart aansnijdt terwijl de gasten met smart op een stukje wachten…. is daar de visuele verrassing.


Fijne Kerstdagen en geniet van elkaar!


Gerelateerde posts

Commentaires


bottom of page