top of page

Hoe maak je zelf nougatine?

Hoe maak je zelf nougatine?

Nougatine, het is het zoete knapperig krokante goedje aan de zijkant van een taart met een heerlijke karamelsmaak en de smaak van gebrande nootjes. Dat is slechts een van de mogelijkheden. Je kunt het voor veel lekkers in de keuken gebruiken. In vullingen, snoep, over ijs, voor op brood. Behalve de heerlijke smaak, geeft het vaak een lekkere bite in bijvoorbeeld een zachte cupcaketopping, over ijs. Zelfgemaakte nougatine lijkt in niets op het kant en klare zakje nougatine in de supermarkt dat slap van smaak en bite is. Hoe maak je zelf nougatine?

Nougatine hoort thuis op een plekje in je basiskookboek. Echt een krokante smaakgigant die je eenvoudig zelf kunt maken.

Hoe maak je zelf nougatine?

Benodigdheden:

  • 100 gram suiker

  • 200 gram hazelnoten

Rooster de hazelnoten in een oven op ongeveer 170 graden een klein kwartiertje. (foto is van andere baksel met behalve hazelnoten ook nog amandelen).Hoe maak je zelf nougatine?

Wil je fijne nougatine hebben, dan kun je beter meteen je hazelnoten nadat ze afgekoeld zijn  een beetje fijn slaan. Wil je grove nougatine, hou de hazelnoten dan nog even heel.


Hoe maak je zelf nougatine?

Verwarm de suiker in een pan. Zet het gas niet te hoog, laat de suiker langzaam karameliseren.  Gaat het te snel, dan brandt de suiker aan en dat zou jammer zijn.  Laat het rustig wat donkerder van kleur worden. Hmm, je ruikt de karamel.

Roer de gemalen nootjes of hele nootjes door de karamel heel. Pas op! De suiker is heel heet.

Laat de karamel met nootjes op een bakpapier afkoelen.Hoe maak je nougatine

Hak de “bijna” nougatine na afkoeling fijn met bijvoorbeeld een hamer.

Hoe maak je nougatine

Ook kun je de nougatine  malen met een (staaf) mixer of blender. Pas dan goed op, je moet tussendoor de de machine steeds stoppen en de nougatine in wording door elkaar roeren; de onderkant naar boven te halen. Anders wordt het een dikke pindakaas-achtige brij. As je het zorgvuldig doet, wordt het fijne nougatine.

Ervaar een smaakexplosie van nougatine langs een mokka hazelnoten schuimtaart, de progrestaart op de foto hierboven in vullingen of op/in cupcake toppings. En lekker groot stuk nougatine als snoep. Proef het heerlijke gekarameliseerde suiker, de gebrande nootjes.

Snoep van eigen fabricaat zonder toevoegingen!


Hoe maak je zelf nougatine?

Gerelateerde posts

Comments