Cakes en cakejes, de ene keer wil ik graag een grote cake bakken, een andere keer kleine cakejes. Soms vind ik het ook prettig om kleine muffins of cupcakes te bakken omdat je ook andere hoeveelheden kunt kiezen. Je kunt er minder bakken, maar ook meer als dat zo uitkomt. De combinatie van kaneel en koffie is er zo eentje die het heel goed doet. Probeer het maar eens; voeg een snufje kaneel bij de gemalen koffie en je krijgt een heerlijk warme smaak. Deze koffie kaneel kruimelmuffins zijn voorzien van een lekker knapperig laagje.
Koffie kaneel kruimelmuffins
Benodigdheden voor 12 stuks:
260 gram zelfrijzend bakmeel
2 zakjes vanillesuiker
100 gram lichtbruine basterdsuiker
170 gram fijne witte suiker
2 eieren
2 zakjes goede instantkoffie
120 ml melk
60 ml neutrale olie als zonnebloemolie of arachide olie (pindaolie)
1 – 1,5 theelepel kaneel naar smaak
1/2 theelepel zout
Voor de kruimellaag bovenop:
80 gram bloem
50 gram (licht) bruine basterdsuiker
1 theelepel kaneel
65 gram koude boter in blokjes
Mini snufje zout
Muffins met koffie kaneel en kruimels maken
Verwarm de oven voor op 170 graden bij een hete lucht oven of op 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte. Vul het cupcakebakblik met bakingcups. Bij mij was dat niet echt nodig. Deze Brim bakingcups blijven ook zonder bakvorm goed in vorm. Helaas zijn ze niet heel makkelijk verkrijgbaar in Nederland, ik heb ze besteld in China.
Klop de eieren goed luchtig en licht van kleur. Mix de suikers mee. Voeg de overige ingrediënten toe en klop het geheel kort door tot het gemengd is; maar niet langer. Verdeel het beslag over de bakingcups.
Knijp de ingrediënten voor de kruimellaag met je handen tot een kruimelig deeg. Je hebt voor een kruimellaag koude boter nodig, dit gaat niet goed met olie. Je kunt natuurlijk ook plantaardige boter kiezen als je dat graag wilt. Knijp de kruimels niet te fijn, zoals ik deed….. Ik had ze eigenlijk liever iets grover gehad.
Verdeel de kruimels over de cakejes en bak de muffins in 20-22 minuten gaar.
Haal muffins en cupcakes altijd direct na het bakken uit de vorm. Doe je dit niet dan heb je kans dat de bakingcups loslaten door het vocht dat uit de cakejes een weg naar buiten zoekt.
Bewaren
Bewaar de muffins goed afgesloten. Invriezen gaat ook heel goed.
Comments