Dat wordt smullen want is is weer zo'n geweldig lekker recept voor iedere thuisbakker. Vol van smaak, structuur, makkelijk te maken en je snijdt de plaatkoek in 16 stukjes dus iedereen kan meegenieten: De kokos plaatkoek! De bodem doet iets denken aan aan het rijke van boterkoek; de topping is heel anders van structuur door de kokos. Persoonlijk vind ik dat erg lekker en het maakt de koek minder saai.
Bakken met kokos
Kokos absorbeert vocht, daar moet je altijd iets rekening mee houden en voldoende vocht toevoegen. Kokos is ook iets zoet, je kunt dan iets minder suiker gebruiken in gebak.
Geraspte kokos kopen
Zelf bak ik graag met geraspte kokos. Je kunt het bij de supermarkt kopen in verpakkingen van ongeveer 100 gram. Zelf koop ik het graag bij een toko. De zakken bij een toko zijn 500-1000 gram per zak en zijn hier vaak een stuk goedkoper.
De koek werd bijzonder goed ontvangen door het kritische testteam!
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Recept kokos plaatkoek
Benodigdheden voor 20 x 20 vorm:
Voor de bodem:
120 gram boter
100 gram lichtbruine suiker
125 gram bloem
Snuf zout
1/2 theelepel kaneel
Voor de bovenlaag:
2 eieren, 110-120 gram in totaal
75 gram lichtbruine suiker
90 gram geraspte kokos
3 eetlepel amandelmeel
Snufje zout
Handje geschaafde amandelen
Kokos plaatkoek
Bedek een 20 x 20 cm bakvorm met bakpapier. Heb je een vorm met een losse bodem dan kun je het beste een vel papier in zijn geheel gebruiken zodat de boter van de bodem en de luchtige topping niet kan lekken. Hoe je dat doet kun je hier lezen.
Verwarm de oven voor op 170 graden bij een heteluchtoven of op 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Kneed de ingrediënten voor de bodem door elkaar tot een egaal deeg en bedek de boden van bakblik hiermee. Bak de bodem 10 minuten in de oven en haal de bakvorm uit de oven om het met de bovenste laag te bedekken.
Maak ondertussen de bovenlaag. Klop de eieren en de suiker luchtig. Voeg de geraspte kokos, het amandelmeel, zout hier doorheen.
Schep de bovenlaag over de bodem. Strooi de geschaafde amandelen hier overheen en bak de plaatkoek nogmaals. Na zo'n 20 minuten is de kokos plaatkoek goudbruin en gaar.
Haal de koek uit de oven en laat de koek goed afkoelen in de bakvorm.
Snij de kokoskoek pas aan als het goed is afgekoeld.
Strooi voor het opdienen poedersuiker over de kokos plaatkoek heen.
Comments