top of page

Kokos plaatkoek


Kokos plaatkoek
Dat wordt smullen want is is weer zo'n geweldig lekker recept voor iedere thuisbakker. Vol van smaak, structuur, makkelijk te maken en je snijdt de plaatkoek in 16 stukjes dus iedereen kan meegenieten: De kokos plaatkoek! De bodem doet iets denken aan aan het rijke van boterkoek; de topping is heel anders van structuur door de kokos. Persoonlijk vind ik dat erg lekker en het maakt de koek minder saai. Kokos absorbeert vocht, daar moet je altijd iets rekening mee houden en voldoende vocht toevoegen. Ik bak graag met geraspte kokos en daarom haal ik het meestal bij een toko. De zakken bij een toko zijn 500-1000 gram en is het een stuk goedkoper.
De koek werd bijzonder goed ontvangen door het kritische testteam!
Kokos plaatkoek met amandelmeel

Kokos plaatkoek

Benodigdheden voor 20 x 20 vorm:

Voor de bodem:

  1. 120 gram boter

  2. 100 gram lichtbruine suiker

  3. 125 gram bloem

  4. Snuf zout

  5. 1/2 theelepel kaneel

Voor de bovenlaag:

  1. 2 eieren, 110-120 gram in totaal

  2. 75 gram lichtbruine suiker

  3. 90 gram geraspte kokos

  4. 3 eetlepel amandelmeel

  5. Snufje zout

  6. Handje geschaafde amandelen

Schep de bovenste laag op de gebakken bodem

Kokos plaatkoek

  1. Bedek een 20 x 20 cm bakvorm met bakpapier. Heb je een vorm met een losse bodem dan kun je het beste een vel papier in zijn geheel gebruiken zodat de boter van de bodem en de luchtige topping niet kan lekken. Hoe je dat doet kun je hier lezen.

  2. Verwarm de oven voor op 170 graden bij een heteluchtoven of op 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

  3. Kneed de ingrediënten voor de bodem door elkaar tot een egaal deeg en bedek de boden van bakblik hiermee. Bak de bodem 10 minuten in de oven en haal de bakvorm uit de oven om het met de bovenste laag te bedekken.

  4. Maak ondertussen de bovenlaag. Klop de eieren en de suiker luchtig. Voeg de geraspte kokos, het amandelmeel, zout hier doorheen.

  5. Schep de bovenlaag over de bodem. Strooi de geschaafde amandelen hier overheen en bak de plaatkoek nogmaals. Na zo'n 20 minuten is de kokos plaatkoek goudbruin en gaar.

  6. Haal de koek uit de oven en laat de koek goed afkoelen in de bakvorm.

  7. Snij de kokoskoek pas aan als het goed is afgekoeld.

  8. Strooi voor het opdienen poedersuiker over de kokos plaatkoek heen.

Kokos plaatkoek





0 opmerkingen

Gerelateerde posts