Onlangs maakt ik havermelk en dat was erg goed gelukt. Op zoek naar nieuwe mogelijkheden om alternatieven voor melk zelf te maken besloot ik voor kokos te gaan. Ik gebruik graag kokos in gebak, in curry’s en zelf de gecondenseerde melk-versie vind ik heerlijk! Je kunt de lactosevrije Kokosmelk zelf maken van geraspte kokos. Voor mij is dat een makkie wan ik koop geraspte kokos altijd bij de toko en daar kost het ongeveer 4,50 per kilo. Voor dat geld heb je een flinke verpakking vol!
Liever een minder vette kokosmelk? Gebruik minder kokos maar zoet het dan iets bij.
Met dit recept maak je een liter kokosmelk. De melk is vrij vet en dat zie je aan de materialen waar je mee werkt. Je kent het van de blikken die je open maakt: dan zit er een laag vet bovenop. Bij deze melk heb je dat ook in veel lichtere mate. Je kunt ook de helft van de kokos gebruiken want dat maakt de melk minder vettig, maar dan is het wel lekker om de melk een klein zoetje te geven van bijvoorbeeld vanille extract, snufje kaneel of 1-2 dadels die je mee pureert.
Kokosmelk zelf maken
Benodigdheden:
150 gram geraspte kokos (of gebruik de helft en voeg ’n zoetje toe van bijvoorbeeld paar druppels vanille extract)
1 liter water
Ook nodig (liefst goed schoon)
Blender, staafmixer of keukenmachine
grote zeef
schone theedoek, een kaasdoek is nog iets dunner en werkt nog beter
glazen fles of potjes goed schoon gemaakt
Kokosmelk zelf maken
Doe de kokos met het water in een pan en breng het aan de kook. Laat de kokos een minuut of 4-5 zachtjes koken.
Pureer de kokos in zo’n 5 minuten wat fijner met een blender of staafmixer. Of gebruik een keukenmachine. Het kan dan wel zijn dat je het in 2 delen moet pureren.
Maak de doek wat vochtig, anders haalt de doek het vocht uit de kokosmelk.
Leg de doek op een zeef en schenk het kokos met water in de doek.
Duw met een lepel het vocht door de doek in een schone kom.
Knijp tenslotte het laatste vocht uit de doek.
Je houdt een heleboel kokos over. Dat is eigenlijk best wel zonde om weg te gooien. Je kunt de resten goed gebruiken in koekjes of kleine cakejes, of roer één of twee eetlepels door je overnight oats.
Maak je glazen potten of flessen grondig schoon en vul ze met de kokosmelk.
De kokosmelk is maximaal 3 dagen houdbaar, maar je kunt het ook invriezen. Bijvoorbeeld in ijsblokjes, dan kun je porties uit de diepvries halen. Handig voor door je curry’s of andere recepten waar je niet zoveel nodig hebt.
Wat goed om te horen. En bedankt voor de tips waarvoor je het kunt gebruiken en om verspilling tegen te gaan!
Groetjes Carola
Kokosmelk gemaakt van kokosrasp; ingevroren in zo'n soepele siliconen bakvorm. Eén "puddinkje" is 100 ml, perfect voir ons, bijv voor pindasaus. Van de prut heb ik koekjes gemaakt. Het werkt als een tierelier! Hartstikke bedankt.