Je ziet het aan de schappen in de supermarkt: plantaardige melk is hot. We gebruiken minder dierlijke melkproducten. Zelf gebruik ik wel iets minder gewone melk als vroeger, maar we leven niet koemelkvrij. De plantaardige melkvervangers vind ik trouwens erg lekker en ik heb ze dan ook allemaal wel een keer geprobeerd. Mijn kinderen kan ik niet verleiden tot af en toe nieuwe soorten melk. Daar ben ik vermoedelijk te laat mee begonnen. Toch blijf ik het proberen, want de aanhouder wint…
Een van mijn zoons heeft af en toe wat astmatische klachten en als hij ziek is, kan hij niet goed melkproducten eten en drinken omdat dit voor veel slijmvorming zorgt. Toen hij onlangs ziek was, had ik geen plantaardige melk in huis. Toch had ik binnen 10 minuten melk op tafel door zelf havermelk te maken met havermout.
Havermelk is plantaardig, lactosevrij, vezelrijk en indien je glutenvrije havermout gebruikt is je melk ook nog glutenvrij! Zo maak je het zelf.
Zelf havermelk maken met havermout lactosevrij
Benodigdheden voor 600 ml
600 ml water
150 gram havermout
Kies één van de volgende mogelijkheden om te zoeten:
1 eetlepel geraspte kokos
1-2 dadels
1 theelepel honing
stukje banaan mee fijn malen
1/4e theelepel vanille-extract of snufje vanillepoeder (gemalen vanillepeul)
snufje kaneel (hierdoor wordt de melk wel wat donkerder)
Ook nodig:
keukenmachine of goede staafmixer
kaasdoek of dunne theedoek
Zo maak je zelf havermelk met havermout lactosevrij
Voeg het water bij de havermoutvlokken en maal het geheel fijn. Dit gaat het makkelijkst met een goede keukenmachine maar met een krachtige blender of staafmixer kom je een eind. Heb je geen keukenmachine maar wel een elektrische koffiemolen?
Maal dan de haver (mout) vlokken fijn. Dan heeft de staafmixer het straks iets minder zwaar.
De substantie die nu ontstaat moet je zeven. Een gewone zeef is niet fijn genoeg. Een keukendoek kan het ook, maar houdt veel van de haverdrank achter. Zelf heb ik een kaasdoek die ik vroeger gebruikte om wijn te maken. Deze doek heeft hele dunne, fijne gaatjes. Ikea heeft een goedkope theedoek die ook vrij dun is en je normaal niet graag zou gebruiken bij het afdrogen, maar voor dit doel lijkt hij me ideaal.
Nu kun je twee dingen doen of je doet het allebiei: Doe de mix in een zeef met een doek en roer met een lepel of spatel tot al het vocht gefilterd is. Zelf ben ik nog gewend uit de tijd dat ik wijn maakte de doek uit te knijpen. Bekijk zelf wat je het fijnst vindt.
Bewaar je havermelk in schone flessen en bewaar de melk in de koelkast.
De havermout kun je 3 dagen in een schone fles in de koelkast bewaren.
En klaar is Kees of nou ja, jij natuurlijk. Je hebt een zijdezachte drank gemaakt die zelf op smaakt hebt gebracht. De drank is romig en iets dikker dan de melk die je gewend bent. Ik heb ter zelf ook nog wat water aan toegevoegd anders zou mijn overnight oats best wel stevig worden. Bekijk zelf wat je lekker vindt en hoe je het graag gebruikt.
Als je de havermelk alleen gebruikt om pap van te maken, dan zou je het minder fijn kunnen zeven, zo behoud je meer voedzame stoffen in je melk.
Comments