top of page

Kruimelcake met blauwe bessen


Kruimelcake met blauwe bessen
Dit jaar zijn we op weg naar onze vakantie in Tsjechië op de heen- en terugweg door Duitsland gereden. In Tsjechië vond ik zelf het gebak een beetje matig naar mijn smaak, maar in Duitsland heb ik echt genoten. Gebak is daar ook overal verkrijgbaar; van kleine dorpse bakkertjes tot grote winkels en supermarkten. Het gebak in Duitsland ziet er vaak rustiek uit, vaak met kruimels zoals ze het vroeger ook al bakten. Gebak met veel smaak, fruit en grote robuuste stukken, lekker! Inspiratie genoeg voor deze kruimelcake met blauwe bessen. Wat een lekkere cake en heel gemakkelijk om te maken.

Onderweg op een weggetje tussen wat dorpen stopten we bij passerend wegrestaurant. De eigenaar vertelde vol trots dat hij de pruimentaart die morgen nog zelf gebakken had. Eigenlijk waren we niet van plan een stuk te nemen, maar ja, met zo’n enthousiaste bakker konden we een stukje niet afslaan. Gelukkig maar want het was een heerlijke taart.


Kijk in Duitsland eens tussen de tijdschriften in een supermarkt. Hier vind je vaak rijen vol tijdschriften over bakken. De prijzen variëren van slechts 1 euro tot ongeveer 5 euro dus dat is een leuk prijsje voor zo’n zoet souvenir.

De vitrine vol koeken en cakes en zelfs broodjes waren vaak voorzien van streusel, een lekkere kruimellaag

Bij thuiskomst waren de blauwe bessen in de aanbieding. Dat kwam als geroepen en dus besloot ik te kiezen voor een kruimelcake met blauwe bessen. Een lekker kruimellaagje oftewel streusel in het Duits, vind je bij veel gebak in Duitsland en vandaag ook bij Carola Bakt Zoethoudertjes.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Je kunt de blauwe bessen vervangen door ontdooide bessen uit de diepvries of ander fruit naar eigen keuze. Vers, uit de diepvries of zelfs uit blik.Leg de blauwe bessen op het beslag in de vorm

Kruimelcake met blauwe bessen

Benodigdheden:

Voor de cake:

 1. 140 gram boter op kamertemperatuur

 2. 100 gram suiker

 3. 1 zakje vanillesuiker

 4. 2 eieren

 5. 250 gram bloem

 6. 5 gram bakpoeder

 7. 85 ml melk (karnemelk is ook mogelijk)

 8. snufje zout

Voor de kruimellaag:

 1. 140 gram boter

 2. 160 gram bloem

 3. 140 gram suiker

 4. snufje zout

Verder:

 1. 200-250 gram blauwe bessen

 2. eventueel geschaafde amandelen voor bovenop

 3. vorm van ongeveer 20 x 20 cmKruimelcake met blauwe bessen

Kruimelcake met blauwe bessen maken

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtoven). Bedek je bakvorm met bakpapier of vet het in met wat boter en bestrooi het met bloem.

 2. Klop de boter met de suiker en vanillesuiker romig. Mix nu ei, voor ei erbij tot het goed is opgenomen.

 3. Voeg de bloem, het zout en het bakpoeder toe en spatel dit door de mix. Voeg tot slot de melk toe en klopt dit kort totdat alles egaal is. Doe dit liever zo kort mogelijk. Vul de bakvorm

 4. Verdeel de blauwe bessen over het beslag.

 5. Mix de ingrediënten voor het kruimeldeeg kort door elkaar met een mixer of eventueel met je handen. Hou het deeg lekker kruimelig en stop als de ingrediënten mooi verdeelt zijn.

 6. Verdeel de kruimels over het cakebeslag met de blauwe bessen.

 7. Strooi de geschaafde amandelen over de bovenkant en bak de kruimelcake met blauwe bessen in ongeveer 30-35 minuten goudbruin.

 8. Laat de cake afkoelen voor je het in stukken snijdt. Wil liever grote stukken of kleinere stukken cake? Jij bepaalt! Zelf sneed ik er 16 stuks van.Kruimelcake met blauwe bessen

Waarom liever niet in de koelkast

Hoewel ik een frisse taart altijd erg lekker vind, bewaar ik cakes met boter liever niet in de koelkast. De boter stolt ietsje en daardoor wordt de cake iets minder zacht is mijn ervaring. Bij cakes met olie heb je hier geen last van.Gerelateerde posts

Comentários


bottom of page