
Een plakje luchtige cake; heerlijk! Wij aten het thuis vroeger heel vaak, maar dat was altijd de gewone variant. Je kunt met cake echt alle kanten op. De laatste tijd bak ik cake graag als een wolkencake met slagroom. Het is goedkoper, bakt lekker luchtig en is veel minder vet; ideaal toch? Vaak bakken we met citroen, maar toen ik recent een key lime pie bakte vond ik de smaak en kleur van de lime geweldig. Tijd voor een limoen wolkencake met slagroom in plaats van boter. Lekker fris, luchtig en supersnel klaar. Om de cake een kleurtje te geven met wat fijne rasp heb ik wat witte chocolade gesmolten. Hier blijft de rasp goed op plakken. Het oog wil ook wat toch?
Witte chocolade tempereren
De witte chocolade blijft lang zacht als je de chocolade smelt en over de cake druipt. Wil je glanzend witte chocolade die goed hard wordt en een knak heeft? Dan moet je de chocolade tempereren. Hoe dat werkt lees je in dit artikel.

Limoen wolkencake met slagroom in plaats van boter
Benodigdheden voor vorm van 20 cm:
250 ml slagroom
3 medium eieren
200 gram gezeefde bloem
6 gram bakpoeder
150 gram fijne suiker
2 zakjes vanillesuiker
Rasp 2,5 (biologische) limoenen
Sap van 1/2 limoen
Snuf zout
Voor bovenop:
50 gram witte chocolade in kleine stukjes
Rasp van een halve mooi groen deel van de limoen

Limoen wolkencake met slagroom in plaats van boter
Vet de bakvorm in en bestrooi het licht met bloem of bedek de vorm met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 160 graden bij een heteluchtoven of op 180 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Klop de slagroom stevig met de vanillesuiker.
Klop in een andere kom de eieren luchtig en licht van kleur.
Spatel de gezeefde bloem, het bakpoeder, zout, de fijne suiker, rasp van 2,5 limoen en de limoensap hierbij.
Spatel tot slot de slagroom hier voorzichtig doorheen om geen lucht te verliezen.
Vul de cakevorm met het beslag en bak de cake in ongeveer 50-55 minuten gaar en goudbruin.
Laat de cake afkoelen.
Smelt de witte chocolade in een glas in de magnetron. Verwarm de chocolade steeds kort, zo'n 15-20 seconden en roer het door tot de chocolade goed gesmolten is. Maak met een theelepeltje drizzle-strepen over de topping en laat eventueel wat chocolade van de bovenkant naar beneden druipen.
Rasp met een fijne rasp het mooiste groene deel van de schil van een limoen over de bovenkant.

De limoen wolkencake bewaren
De limoen wolkencake kun je het best buiten de koelkast bewaren. Is het een hete zomerdag of krijg je de cake niet binnen 2 dagen op? Bewaar hem dan in de koelkast en haal de wolkencake een kwartier voordat je hem opdient uit de koelkast.