top of page

Meringuerol


Merenguerol met slagroom, matcha en granaatappel
Onlangs won Marisca Hage-Sjerp de finale van Bake My Day en daarmee mocht ze haar eigen bakboek realiseren. In een rap tempo is dit leuke bakboek gerealiseerd. De keuze was al snel gemaakt. Al eerder in Heel Holland Bakt bakte Narcis Tjoa in Heel Holland bakt een prachtige merengue-rol. Ik vond hem prachtig. Het werd dus deze meringuerol met slagroom, Matcha, granaatappel en pistachenootjes.  Deze versie van Marisca vind ik visueel met de groene Matcha en pistachenootjes er echt prachtig uitzien.

Het taartje is eigenlijk het lekkerste als je het dezelfde dag nog op gaat. Tenminste, na enkele uren gaat het vocht uit de de slagroom in de merengue trekken en wordt de merengue net zo zacht als het slagroom zelf. Op zich is dit natuurlijk heerlijk, het smaakt samen als een heerlijke mousse.

In plaats van versieren met Matcha, kun je de bovenkant ook mooi maken met wat kaneel, cacaopoeder of poedersuiker.

Merenguerol met slagroom, matcha en granaatappel

Het bakboek van Bake My Day met Marisca Hage-Sjerp. 

Matcha is een belangrijke smaakmaker van dit taartje. Ik hou wel van groene thee. Het heeft een klein beetje een bittere smaak, maar niet iedereen is gecharmeerd van de smaak van groene thee. Bedenk voor wie je gaat bakken en pas zonodig de ingrediënten aan. Maar dat geldt natuurlijk voor ieder recept.

Merenguerol met slagroom, matcha en granaatappel

Recept Meringuerol

met slagroom, Matcha, granaatappel en pistachenootjes

Benodigdheden:

Merengue:

  1. 4 eiwitten (van de dooiers die over zijn zou je in plaats van een slagroomvulling een banketbakkersroom kunnen maken)

  2. 250 gram fijne kristalsuiker

  3. 1 theelepel frambozenazijn, ik gebruikte appelazijn

  4. 1 theelepel vanille extract

  5. 1 theelepel maizena

Vulling:

  1. 350 ml slagroom, ik gebruikte 500 gram

  2. 1 eetlepel Matcha groene theepoeder en een klein beetje voor versiering bovenop

  3. Poedersuiker om je slagroom te zoeten naar smaak

  4. Pitjes van 1 granaatappel

  5. 50 gram pistache nootjes een beetje fijn gehakt.

Merenguerol met slagroom, matcha en granaatappel

Zo maak je deze meringuerol!

Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven)

Klop de eiwitten stijf met een mixer. Zorg ervoor dat de materialen goed schoon en vetvrij zijn. Voeg steeds een beetje suiker bij de eiwitten. Mix tot het heel stevig is en glanst. Voeg nu het vanille extract, de azijn en de maïzena toe en spatel dit door de eiwitten. Schep dit in een bakblik en strijk het glad. Hoe groot de rol moet worden is staat niet in het boekje.

Bak de meringue in een half uur krokant. De buitenkant is nu lichtbruin.

Laat de meringue afkoelen. Leg een bakvel over de merengue en draai deze voorzichtig om. De onderkant komt nu boven en wordt gevuld. Het vel van de onderkant kun je er nu voorzichtig afhalen.

Klop de slagroom stijf met poedersuiker naar smaak, eventueel met wat klopfix. Maak de slagroom niet te zoet, de merengue is al aan de zoete kant. Mix het Matchapoeder mee. Bewaar 4 eetlepels slagroom voor de versiering voor later. Vul de meringue met het slagroom. Laat 2 cm. aan de zijkant vrij.

Versier de slagroom met de ganaatappelpitjes maar bewaar een paar eetlepels voor bovenop. Dit geldt ook voor de pistachenoten.


Wat een geschikte naam voor deze prachtig vrucht: granaatappel. Ik hoef je ook niet uitleggen hoe het aan deze naam komt. Ik koop niet vaak granaatappel omdat ik altijd moeite heb de pitjes goed uit de vrucht te krijgen. De pitjes van dit exemplaar zijn bijzonder mooi.


Merenguerol met slagroom, matcha en granaatappel

Pak nu voorzichtig het bakpapier beet en rol het op.

Het rollen vond ik een beetje spannend maar dit ging erg goed. Ja, er komen wat breuken in de merengue maar dat maakt deze rol juist zo mooi, een beetje nonchalant. Echt breken doet de rol niet, daar is de meringue te elastisch voor. Gelukkig maar, want dit chewy gevoel smaakt straks juist zo lekker.

Merenguerol met slagroom, matcha en granaatappel

Verdeel de vier lepels slagroom bovenop de rol. Bestrooi met een theezeefje nog wat Matchapoeder over de merenguerol. Maak de rol af met de 25 gram pistachenootjes en de granaatappel die over is.

De meringuerol is lekker zoet en chewy met een zuurtje van de granaatappel en een klein bitter bijsmaakje van de matcha.

Merenguerol met slagroom, matcha en granaatappel

De rol is een beetje eigenwijs met snijden. Bij mij sneed het goedkoopste mesje met kleine ribbeltjes het beste.

De gevulde meringuerol. Wat is hij prachtig en lekker!


Ook zin gekregen om het bakboek Bake My Day van Marisca Hage-Sjerp tussen je verzameling te plaatsen?


bake my day

Bake my day van Marisca Hage-Sjerp

is een uitgave van Kosmos uitgevers.Gerelateerde posts

Comments


bottom of page