top of page

Meringue sneeuw op chocolade bundt cake


Meringue sneeuw op chocolade bundt cake
Cake doet het altijd goed. Op een gewone winterse avond, met kerstmis maar ook tijdens oud en nieuw met een glas vol bubbels in je hand.  Cake kun je snijden zo groot als je wilt. Je kunt een toef slagroom toevoegen. Of je presenteert het op een mooi bordje met een bolletje ijs en wat warm fruit. Zo heb je ineens een smakelijk dessert.

Ik wilde graag een cake bakken met witte sneeuw. Poedersuiker leek me een beetje saai, poedersuiker gebruik je het hele jaar door. Hoe kan ik een wat stevigere sneeuw maken? Ik gebruikte meringue en maalde het niet te fijn. Want anders hou je een soort poedersuiker over.

Je kunt dit recept voor chocolade bundtcake gebruiken, maar eigenlijk is ieder recept bruikbaar.Tip: Bak tijdens de feestdagen een recept welke je vaker hebt gebakken en waarvan je weet dat het is. Zo heb je minder stress, want je weet dat de straks cake goddelijk zal zijn.

Zou het lekker zijn meringue mee te bakken in cake? Nee, de test mislukte. Meringue smelt in de oven en hier zie je later nauwelijks nog van terug. Toch wilde ik het je even laten zien.


Meringue sneeuw op chocolade bundt cake

Meringue sneeuw op chocolade bundt cake

Benodigdheden:

 1. 250 gram bloem

 2. 150 gram boter

 3. 300 gram lichtbruine suiker

 4. 200 gram pure chocolade

 5. 250 ml karnemelk

 6. 1/4e theelepel baking soda

 7. 2 theelepels bakpoeder

 8. 3 eetlepels cacaopoeder

 9. 4 medium eieren

 10. Snufje zout

 11. 2 zakjes vanillesuiker of 1 eetlepel vanille extract

 12. Handje vol meringue (bak ze op lage temperatuur van 80 graden om ze zo wit mogelijk te houden) zelf gebakken of zelf gekocht

 13. Cakevorm met inhoud van ongeveer 2,4 liter

 14. Witte glazuur


Meringue sneeuw op chocolade bundt cake

Een kerstcake bakken met sneeuw van meringueschuim

Verwarm de oven voorop 175 graden (hete lucht oven) en vet je vorm in. Bestuif het het met wat bloem.

Mix de boter met de suiker lekker zacht.  Mix hier ei voor ei doorheen. Smelt de chocolade au bain marie.


Zeef de bloem, baking soda, bakpoeder, cacaopoeder, vanillepoeder en het zout doorheen. Voeg in delen de gesmolten chocolade en de karnemelk toe.  Vul je bakvorm en bak de cake in 55-60 minuten gaar.

Laat de cake goed afkoelen.


Meringue sneeuw op chocolade bundt cake

Bak tijdens het afkoelen, of liever nog een dag eerder de meringue. Dit duurt vrij lang omdat meringue verkleurt als je het hoger dan 80 graden gaat bakken. Omdat ik het op een lage temperatuur bakte duurde het al snel 4-5 uur om de meringue echt goed droog te bakken, maar het bleef wel wit.  Smeer de cake licht in met wat glazuur. De glazuur zie je straks bijna niet terug, het is vooral eetbaar plakmiddel.


Maak de meringue wat fijn, maar niet zo fijn dat het poedersuiker is. Dit kan met een keukenmachine, maar je kunt het ook fijn hakken.Als de sneeuw niet naar jou komt, zorg je toch zelf voor wat sneeuw!

Strooi de meringuesneeuw over de cake. Lichtjes rondom de cake maken de kerstcake extra feestelijk.


Meringue sneeuw op chocolade bundt cake

Koude dagen, weinig licht. Het is winter! 

Gerelateerde posts

留言


bottom of page