top of page

Mini notensloffen met karamel

Mini notensloffen met karamel
Was een slof vroeger nog heel bijzonder, tegenwoordig kom ik deze favoriet steeds vaker tegen. Heel begrijpelijk dat de sloffen zo populair zijn en dat komt vast door die geweldig lekker bodem die een beetje als een gevulde koek smaakt. Dat heb je ook bij deze kleine slofjes van maakt zoals deze mini notensloffen met karamel. Lekker veel buitenkant en met het bekleden van de topping kun je werkelijk alle kanten op.

Sloffen zijn favoriet; het is een soort upgrade van de gevulde koek die goed breed laat combineren met veel smaken


Zo kun je de frisse kant top gaan met een laag kwarktaart bovenop, allerlei frostings als banketbakkersroom al dan niet in combinatie met botercrème, mousses, Italiaanse meringue, chocolade ganache, fruit, maar in deze tijd van het jaar is een combinatie van noten en karamel een warme smaakcombinatie.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Als je van kleine taartjes houdt is een setje bakringen ideaal. De slofjes hebben het nodig om langs de zijkanten een beetje ophoog te rijzen. Geen bakringen in huis? Je kunt sloffen ook in een cupcakebakvorm bakken. Leg dan altijd een klein rondje bakpapier op de bodem, zodat je de slofjes zonder problemen uit de vorm komt.
Mini notensloffen met karamel

Mini notensloffen met karamel

Benodigdheden voor 8-9 stuks van 6-7 cm:

 1. Voor de sloffen heb je de helft van het recept nodig van een gewone sloffentaart. Het basisrecept en de benodigdheden vind je hier.

 2. Voor het amandelspijs 1/3e van dit recept. 

 3. 200-250 gram gemengde noten of noten naar smaak

Voor de karamel:

 1. 100 gram suiker

 2. 23 gram water

 3. 2 theelepels boter

Ook nodig:

 1. kookringen of eventueel een cupcake-bakblik

Mini notensloffen met karamel

Mini notensloffen met karamel maken

 1. Maak amandelspijs met 1/3e van het recept. Maak het deeg en gebruik de helft van het basisrecept. 

 2. Verwarm de oven voor op 180 graden bij een heteluchtoven en op 200 graden bij een oven met boven- en onderwarmte. Vet je kookringen in en bestrooi ze met bloem.

 3. Vul je bakringen met ongeveer 1 cm deeg en schep hier een lepeltje amandelspijs in. Bak de slofjes in ongeveer 18-23 minuten gaar. Eventueel kun je na ongeveer 18 minuten de kookring verwijderen om te zien hoe ver de koeken zijn en laat ze afkoelen.

 4. Rooster de noten met de restwarmte in de oven; zo’n 8-10 minuten. Hou ze in de gaten dat ze niet te donker worden. Na het roosteren smaken ze extra lekker. De nootjes worden “vastgeplakt” met de karamel.

 5. Leg de nootjes op de slofjes, zodat je straks de karamel hier meteen overheen kan schenken voordat het stevig wordt.

 6. Voor de karamel: doe de suiker met het water in een pan en verwarm het op een zacht vuur. Je mag niet roeren in de pan, maar je mag de pan wel horizontaal heen en weer schuiven. De suiker zal smelten en langzaam verkleuren. Als de karamel de juiste kleur heeft naar jou smaak, mag het vuur uit en voeg je voorzichtig de boter erdoor. Let op;  de karamel kan schrikken van de koude boter. De boter maakt de karamel iets zachter, maar niet te zacht anders vallen de nootjes van je slofjes af.

 7. Neem een klein lepeltje en schenk de karamel over de slofjes. Probeer hiermee de slof er mooi glanzend uit te laten zien maar let ook goed op dat de karamel tussen de nootjes komt, zodat de nootjes aan elkaar kleven.

Mini notensloffen met karamel
Soms maak ik een dubbele hoeveelheid deeg voor de bodem, dan kun je bijvoorbeeld de helft in vriezen, zodat je later hier nog een keer wat lekkers mee kunt maken. Dat gaat prima. Bak het dan na ontdooien nog kort om de taartje wat krokanter te krijgen.

De taartjes kun je afgedekt goed een paar dagen bewaren maar vers gebakken….. dan vind ik de bodem toch het allerlekkerst!  Eet smakelijk.


Gerelateerde posts

Comments