top of page

Hoe bak je ciabatta?

ciabatta brood van Paul Hollywood
Ciabatta kun je zelf maken! Uit het boek Bakken met Paul Hollywood komt dit heerlijke recept voor ciabatta. Een van mijn favoriete broden. Natuurlijk ook omdat het uit Italië afkomstig is. Italie, toch één van mijn favoriete vakantielanden. Hoe bak je dit lekkere ciabatta brood?

Het boek staat vol heerlijke broodrecepten. Maar dat  maar Paul kan zeker meer dan alleen brood bakken. Dat bewijst hij in zijn boek. Gaat het de eerste helft van zijn boek vaak over brood, de tweede helft staat vol met zoete en hartige baksels. Een review over Bakken met Paul Hollywood vind je hier.


Misschien kom je ook net terug uit Italië? Misschien niet maar hou je gewoon erg van ciabatta.

Ciabatta kun je zelf goed thuis maken maar het is een heel nat deeg welke zich nauwelijks met de hand laat kneden. Voor ciabatta heb je dus echt een keukenmachine, broodmachine of eventueel wat geduld met een handmixer nodig om het deeg te kneden. Maar…. dan heb je wel je eigen gebakken ciabatta brood!


ciabatta brood van Paul Hollywood

Het recept hoe bak je ciabatta?

 Benodigdheden voor 4 stuks:

  1. 500 gram patentbloem plus wat extra om te strooien

  2. 10 gram zout

  3. 10 gram gedroogde gist

  4. 40 ml olijfolie

  5. 400 ml lauw water

  6. Griesmeel of semolinameel om de onderkant te bestrooien (verkrijgbaar in grote supermarkten, biowinkels en Italiaanse winkels)


ciabatta brood van Paul Hollywood

Zo bak je zelf heel gemakkelijk ciabatta

Laat het deeg niet te snel rijzen door het bijvoorbeeld warmer te zetten. Dan verliest het deeg volume.


Vet een vierkant plastic bak met een inhoud van ongeveer 2-3 liter. Voor het vormen van het deeg is het belangrijk dat het vierkant is. Ik heb toevallig vierkante vormen maar zou ik deze niet hebben, dan gebruikte ik de brownie vorm. Overigens vind ik het handiger om bakpapier zo in de vorm te leggen.

Tip van Paul Hollywood: Paul heeft in The Great Brittish Bake Off de kandidaten dit recept laten bakken en gaf ze één tip: Geduld.

Zo haal je straks het deeg eenvoudig uit de vorm. Normaal bij brood is dit geen probleem maar ciabatta is een speciaal, nat deeg. Zo hoef je het deeg niet aan te raken. Bij mij kwam het deeg niet mooi egaal uit de vorm. Maar het tast de smaak niet aan 🙂


Aan de slag

Doe de bloem, het gist in een mixer met een kneedhaak. Voeg de olie en driekwart van het water toe en meng dit op een lage snelheid. Als alles al goed gemengd is voeg ik zelf pas het zout toe om zeker te zijn dat het gist inmiddels lekker aan het werk is en verspreid door het deeg. Voeg nu langzaam het overige water toe. Het deeg heeft dus 100 ml. meer water dan bij een normaal brood.

Meng het deeg nog 5-8 minuten op een matige snelheid.


Rijzen

Leg het deeg in de vierkante bak. Doe hier een theedoek overheen of als het koud is gebruik ik altijd een plastic zak om de warmte in de bak te houden en de tocht buiten. Laat het staan tot het deeg 2-3 keer zo groot is geworden. Dat kan 1-2 uur duren.


ciabatta brood van Paul Hollywood

Het deeg is zeer nat,  dun en elastisch, gaat moeilijk uit de vorm. Vandaar dat ik voortaan denk ik OF de flexibele brownievorm zou nemen die ik zo los kan maken zonder het deeg aan te raken, of bakpapier zou gebruiken om het deeg uit de vorm te halen.


Ciabatta is een heel slap deeg met veel water. Dat geeft het deeg straks de ruimte om enorm luchtig te worden en geweldig lekker.

Verwarm de oven voor op 230 graden (hete lucht oven) en bekleed bakplaten met bakpapier.

Bestrooi het werkblad flink met bloem en griesmeel. Het deeg is zeer nat maar probeer de vierkante vorm te houden. Behandel het deeg zo min mogelijk zodat het geen lucht te verliest. Strooi nog wat bloem met griesmeel over het deeg en snij het deeg in vier stukken. Eerst in de helft, dan de helften nogmaals in tweeën ( is vier lange ciabatta broden).


Rek de broden ietsje uit en leg ze op de bakplaat. Dat klinkt makkelijker dan het is, wat is het deeg dun, nat en eigenwijs. Gelukkig is een authentiek, rustiek ciabatta niet egaal van vorm maar lekker nonchalant.


Laat het ciabatta deeg nog 10 minuten rusten en bak ze dan in 25 minuten goudbruin. Ze klinken dan hol van binnen als je op de onderkant klopt.


Laat de broden afkoelen op een rooster.


ciabatta brood van Paul Hollywood

Bakken met Paul is een aanwinst

Bakken met Paul Hollywood is een waardevolle aanwinst tussen je bakboeken. Een boek om regelmatig even door te kijken en daarna naar de oven te lopen en deze aan te gaan zetten om te bakken. Behalve brood bakt Paul ook heerlijke andere zoete en hartige baksels.


Bestel je bij Bol.com, dan wordt het boek je gratis toegezonden!

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page