top of page

Pink Ribbon koekjes

Pink ribbon koekjes
Dames, leg even de spatels opzij, de potten en pannen, het roze fondant, de sugargun en de gouden dustjes. Maar misschien ook handig om je verlangen naar de Kitchen Aid even opzij te zetten. Ieder jaar kleurt de maand oktober even roze. Dat klinkt heel lief en aardig maar een diep verscholen drama verschuild zich onder deze kleur. Borstkanker. Speciaal hiervoor bakte ik deze Pink Ribbon koekjes. Dames,onze borsten mogen dan de voedsters zijn van de toekomst, machtige aandachtstrekkers, de kans dat onze borsten op een dag een verkeerde celdeling maken en er borstkanker ontstaat is momenteel 1 op 7. Hoe moeilijk dat soms ook is. Ter ere van alle vrouwen en om dit doel te ondersteunen kwam ik op het idee om deze Pink Ribbon koekjes te maken, versierd met Sugarveil en Royal Icing.

Recept voor platte koekjes

Om deze koekjes te maken gebruikte ik het basis recept voor koekjes van Peggy Porschen. Deze koekjes zijn vooral geschikt als basis om later Royal Icing op te spuiten omdat koekjes van dit recept goed zijn vorm behouden na het bakken en dat is wel zo prettig.

Maak het deeg volgens recept en laat het deeg goed afkoelen en rusten in de koelkast. Intussen kun je op zoek gaan naar de meest geschikte koekjes uitsteker in de vorm van een hart. Ik heb diverse soorten harten uitstekers, ik gebruikte een iets groter exemplaar.

Snij met een spatel of mesje de punt van het deeg van een hartje af, zodat de borsten overblijven. Laat ze opnieuw afkoelen in de koelkast en bakt ze in de oven volgens je recept. Zo behouden ze hun vorm.

Van een hartenvorm borsten maken

Wat is Sugarveil en hoe maak je kant in de Sugarveil-mat kun je hier lezen

Voor het kant langs de bh’s maakte ik in een Sugarveil-mat roze randjes. Het kant van Sugarveil kun je al een paar dagen eerder maken. Heel handig want dan is het kant voor het koekje al klaar op het moment dat je het nodig hebt.


Kant maken met sugarveil

Knip de Sugarveil op maat zonder dat je het al aan het koekje bevestigd en bewaar het voor later.

Maak Royal Icing met eiwitpoeder (het recept vind je hier) of met een Royal Icingmix waarin je alleen maar water hoeft toe te voegen.


Een deel van het water in de Royal Icing werd vervangen door een lekker vrouwelijk smaakje: rozenwater. Je hebt maar weinig rozenwater nodig om de Icing van een smaaksensatie te voorzien. Rozenwater kun je o.a. kopen in toko’s. Verdeel de Icing.


Kleur een deel van je Royal Icing in de huidskleur die je nodig hebt met kleurstof. Zelf gebruikte ik cacaopoeder, dit kleurde ook goed, maar de Royal Icing werd door het cacao wel iets dikker en moest iets verdund worden met wat water. Ook heb je een deel roze icing nodig voor de bh. Handig is om een deel van de Royal Icing niet te kleuren zodat je later nog wat speling hebt als je wat Icing te kort komt in een van de kleuren.

De bh opbouwen met royal icing

Met eetbare stift maakte ik een lijn tot waar de huid van Icing gespoten moest worden. De huid werd gespoten met Royal Icing. Bevestig op de huis het kanten randje van Sugarveil. Omdat de Icing nog nat is blijft het vanzelf plakken, heel handig.


Begin met het spuiten van het bh-bandje, trek de lijn door en spuit meteen hierna de vulling met roze Royal Icing van de middelste consistentie.

Hoe weet je dat je Royal Icing van de middelste consistentie is? Daar is een trucje voor. Mix de Royal Icing. Trek met een mes een streep door de Icing. Duurt het 15-20 seconden voordat de streep volledig verdwenen is, dan heb je de goede consistentie. Heel prettig van deze consistentie is dat je het kunt gebruiken voor zowel het randje rondom een koekje als de vulling van de randen. Je ziet ook wel eens koekjes waarbij je de randen heel goed ziet. Zelf vind ik dat niet zo mooi en op deze manier heb je er geen last van.

Bewaar een klein beetje Icing in de koelkast om het Pink Ribbon strikje later op het koekje te bevestigen.

Klein pink ribbon strikje maken

Pink ribbon strikje

Om een Pink Ribbon strikje te maken is het handig als je wat tylosepoeder door het gekleurde fondant kneedt. Laat dit even rusten zodat de tylose kan inwerken.

Ik gebruikte deze JEM cutter nummer 3 om de Pink Ribbon lintjes te maken. Je kunt ook met de pasta machine tagliatelle maken of met een liniaal hele strakke streepjes snijden in fondant.


Vouw de kleine lintjes in de vorm van het Pink Ribbon Lint. Snij de onderkant schuin af zoals het lintje er op foto’s uitziet. Laat het fondant kort drogen. Het lint laat zich dan makkelijker op het koekje plakken.


Geen eetbaar kant maken? Je kunt ook een streepje spuiten langs de cup voor een mooi effect.

Het strikje is heel herkenbaar als een Pink Ribbon strikje en maakt het koekje heel geschikt voor dit vrouwelijke thema.

Sommige koekjes kregen bovenaan het kant een gouden randje. Dat kun je zien op de foto helemaal bovenaan dit blog.

Met of zonder goud, de strijd tegen borstkanker krijgt met het versieren van deze koekjes een “gouden randje”.

Take care.


Stichting Pink Ribbon vraagt in de maand “aandacht voor borstkanker. Aandacht voor de borstkankerpatiënt van vandaag die de juiste behandeling en optimale begeleiding verdient. Daarom financiert Pink Ribbon projecten en onderzoeken op het gebied van behandeling, nazorg en lange termijn effecten van borstkanker. Met als doel een beter en langer leven voor de borstkankerpatiënt.” (van website van Pink Ribbon).

Bron van inspiratie:

Het blog van Femke van Rossum. De slogan bovenaan haar website stimuleerde meteen tot verder lezen:

“Today is a gift,  Thats is why it is called the present”

Femke is een geweldige schrijfster. Helaas vinden haar teksten inspiratie uit eigen ervaring en heeft zij de strijd inmiddels verloren.


Taarten Decoreren

Dit artikel stond destijds op de website van Taarten Decoreren, maar deze website is niet meer online. Je kunt het hier niet meer vinden helaas.

Gerelateerde posts

コメント


bottom of page