top of page

Pistachepasta


Pistachepasta
Er zijn vele soorten pasta’s die je kunt maken met noten. Het langdurig malen van noten veranderd de structuur van de noot zo, dat er olie vrij komt. Een stevige noot tovert zichzelf om in een smeuïge, smeerbare substantie: notenpasta. De smaak van een notenpasta kun je zelf bepalen door de keuze van de noot zelf of een melange van noten. Je hebt vele noten maar de pistachenoot is een bijzonder exemplaar. Behalve de specifieke smaak, bevat de pistachenoot een geheimzinnig groene kleur. Deze pistachepasta is een beetje anders dan gewone pasta’s. Behalve dat de noot flink wordt gemalen, wordt de pasta ge-upgrate met wat lekkere toevoegingen.

De pistachepasta is een recept uit het bakboek “Taart”. Het is heerlijk op brood maar ook te verwerken in zoete baksels zoals een heerlijke pistacheganache.

Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.Pistachepasta

Pistachepasta

Benodigdheden:

 1. 125 gram pistachenootjes (gepeld)

 2. 60 gram (fijne) suiker

 3. 20 gram water

 4. 30 gram amandelmeel

 5. 3 druppels amandelextract

 6. 1 eetlepel zonnebloemoliePistachepasta malen

Pistachepasta zelf maken

 • Rooster de pisachenootjes 15 minuten in een oven van ongeveer 150 graden.

 • Laat de pistachenootjes kort afkoelen.

 • Verwarm ondertussen het water en de suiker tot 121 graden op een matig vuur. (gebruik suikertermometer)

 • Als het mengstel 121 graden is mogen de pistachenootjes erbij.

 • Roer er de nootjes door tot deze wit uitslaan.

 • Nu mag de pan van het vuur en laat de gesuikerde nootjes afkoelen. Zelf deed ik dit op een bord, bang dat het proces anders verder zou gaan in de pan.

 • Doe de pistachenootjes, het amandelmeel, de druppels amandelextract in een blender of keukenmachine.

 • Mix het geheel een paar minuten.

 • Voeg dan een eetlepel zonnebloemolie of andere neutrale olie toe.

 • Mix het geheel nog 10 minuten. Je zult zien dat de pistachenootjes eerst fijn worden, kruimelig, dan wordt het plakkerig en blijft hangen in de machine. Maar uiteindelijk komt de olie vrij uit de noten en wordt het lekker smeuïg tot een pistachepasta.Pistachepasta, wat een smaakmaker in gerechten

Je kunt de pasta natuurlijk nog fijner malen als je dat liever hebt. Ik vind een klein beetje “bite” juist extra lekker en ben op tijd gestopt.


Tip: Je kunt de pistachepasta in een schoon potje, gekoeld wel 2 maanden bewaren.

Bij mij was het echter na een week al op! Ik vind het heerlijk op een geroosterde boterham.Taart het boek bij de VPRO tv serie

Taart ook als je niet jarig bent

Deze pistachepasta een recept uit het bakboek van de gelijknamige tv-serie “Taart”. Er staan heerlijke Franse recepten en vol leuke informatie over de serie. Een review kun je hier vinden.


Het bakboek “taart” dat bij de gelijknamige VPRO-serie hoort is te koop in de boekenwinkel voor het leuke prijsje van 14.95. Je kunt het onder andere bestellen bij Bol.com. 

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page