
Er duiken in ons land en in België steeds meer Portugese cafeetjes op. Hoewel je allerlei lekkers hier kunt eten en drinken ligt de nadruk volgens mij wel op de Portugese taartjes of pasteis de Nata.
Hoewel ik de taartjes wel kende, heb ik ze onlangs pas voor het eerst geproefd met mijn taartvriendinnen. We waren op stap in Antwerpen en in voor een kopje koffie met wat erbij. Het werd de Nata Lisboa. Als vanzelfsprekend kozen we voor de kleine custard taartjes. Ze waren echt verrukkelijk, maar eigenlijk best bescheiden van formaat. Een tweede taartje? Nee, dat niet, maar het taartje ging wel op tot de laatste kruimel. Tof dat je ze nu ook in Nederland kunt kopen. Alleen Amsterdam helaas, de rest van Nederland moet nog veroverd worden. Tot die tijd kun je ze zelf maken met dit lekkere recept van Paul Hollywood!
Pasteis de Nata, mooi bladerdeeg gevuld met een smakelijke custard.
Tip: Het zal wel verboden zijn om te bedenken, maar het lijkt me ook erg lekker om de maizena te vervangen door custardpoeder.
De kwaliteit van het bladerdeeg is heel belangrijk bij dit gebakje. Tja, ik moet mezelf nog een keer zover zien te krijgen dat ik zelf het bladerdeeg ga maken. Tot die tijd vind ik het bladerdeeg van tante Fannyhet lekkerst om te eten maar ook het makkelijkst om te gebruiken.

Portugese taartjes of pasteis de Nata
Benodigdheden voor 12 stuks (ik maakte er zelf 6)
· bakvorm voor muffins/cupcakes
· poedersuiker en eventueel wat kaneel
Recept Portugese taartjes of pasteis de Nata:
Vul je bakvorm met het bladerdeeg en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht oven). Haal de bakvorm uit de koelkast en vul de vormpjes met bakpapier en bakbonen; dit heet blindbakken. Bak in 8-10 minuten het bladerdeeg tot bakjes.
Behalve met custard, kun je deze bladerdeegbakjes natuurlijk ook nog met ander lekkers vullen. Wat dacht je van een bolletjes ijs en vers fruit?
Verwijder de bonen, verlaag de temperatuur van de oven naar 160 graden en zet de bladerdeegbakjes nog een paar minuten in de oven om te drogen.

Klop het eiwit in een vetvrije kom stevig tot je pieken kunt trekken. Klop er beetje bij beetje 50 gram suiker bij. Meng het eiwit door het dooiermengsel. Vul je bladerdeegbakjes tot net onder de de bovenkant, dat is ongeveer 3/4e deel.
Deze klassieke Portugese taartjes kun je zelf heel gemakkelijk thuis maken
Bak de Portugese taartjes of pasteis de Nata in ongeveer 25-30 minuten goudbruin. De custard rijst een beetje naar boven maar dit zakt weer een beetje in als het uit de oven komt.
Tip: mooi maar zelf niet gedaan: strooi wat suiker met kaneel over de bovenkant en brand met een crème brûlée brander een prachtige laag.
Strooi vlak voor het opdienen wat poedersuiker over de taartjes of als je het lekker vindt; nog wat kaneel.

Het recept is iets aangepast, maar de inspiratie voor dit recept vond ik het boek: Bakken met Paul Hollywood.
De link is naar het bakboek in Engels omdat de prijs van de Nederlandse versie volgens mij niet klopt bij Bol.com.