De Quooker, is dat niet die elegante kraan waar mijn buurvrouw razend snel thee mee zet als ik haar een bezoekje breng? Inderdaad, dat doet zij met een Quooker. Kun je er ook mee koken? Gebruiken als hulpje bij het bakken?
Mijn interesse was meteen gewekt. Wat een leuke uitdaging om in de workshopruimte bij Robèrt van Beckhoven meer te leren over deze handige kraan en er culinair mee aan de slag te gaan met een eigen recept.
Gebruik maken van instant kokend water, hoe kun je dat handig toepassen in de keuken?
De tijd om een recept te bedenken was minimaal. Eén uitdaging was al snel duidelijk: chocolade smelt in een kom, zodra warmte onder de kom een weg naar boven zoekt. Bij welk recept zou ik ook gebruik kunnen maken bij warmte op deze manier? Ik moest vrijwel meteen denken aan het recept voor Zwitserse meringue botercrème.
Zo ontstond er een dessert van chocolade bakjes gemaakt met ballonnen gedoopt in chocolade, Zwitserse meringue botercrème met kaneel en prachtig zomerfruit.
De Quooker wat is het precies en wat kun je er allemaal mee?
De Quooker is een kraan waar kokend water uit komt van 100 graden. Deze bijzondere kraan heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Van de kleine kelder waar Henri Peteri vol overgave werkte aan zijn innoverende idee tot anno 2016. Van een kraan waar uitsluitend kokend water uit kwam tot een kraan die functioneert als gewone kraan met een extra functie voor kokend water. Een alles in één kraan dus, die momenteel bij 1 op de 5 nieuwe keukens wordt geplaatst.
Tijdwinst: een liter water koken duurt voortaan 0 seconden in plaats van 5 minuten.
De Quooker is een combinatie van een kokendwaterkraan en kleine boiler ineen. Je kunt hem aansluiten op de combiketel. Eigenlijk dacht ik dat zo’n klein reservoir best prijzig zou zijn wat betreft energiegebruik. Je hebt tenslotte altijd kokend water gereed, maar de kosten van het water kokend heet houden zijn slechts 5 cent per dag.
Kokend water bij de hand is ook heel handig om babyflessen, jampotten te steriliseren, pannen razend snel in week te zetten. Maar wat dacht je van pan vullen met kokend water en direct je pasta, rijst, noedels erin? Of je tomaten? Binnen een minuut heb je ontvelde tomaten.
Zo veilig is een kraan met kokend water!
Het is tijd om aan het werk te gaan. De dame van Quooker laat mij zien hoe de kraan werkt. De gewone warm- en koudwaterkraan werkt als ieder andere kraan. Op de kraan zit een ring voor het kokende water. Dit is een beveiliging, maar hiermee draai je ook de kraan open. Omdat het een speciale handeling vergt hoe de kraan werkt, is het ook kindveilig. Er zijn nog nooit meldingen gedaan van ongevallen van kokende water uit deze kraan. Het lukt kleine kinderen eenvoudig niet de kraan te gebruiken.
Even had ik “zo’n momentje” als bij de eerste keer dat ik een magnetron gebruikte of zo’n ouderwetse fax. Het is vernieuwend en daardoor heel intrigerend!
Er komt geen massieve straal water uit de kraan. De straal bestaat uit druppels. Dit zorgt ervoor dat je bij een enkele druppel al snel je hand terug trekt en je hierdoor niet zo snel zult branden. De kraan is dubbelwandig en wordt daarom niet heet.
De Quooker gebruiken bij koken en bakken, wat een goed idee! Stem je mee?
Kan ik op je stem rekenen? Kies voor dit leuke dessert, en ga naar de speciale Facebookpagina van Quooker en breng je stem uit. Wie weet word je moeite beloond met een prachtig Quooker keukenschort! Stemmen kan tot en met 7 juli. In week 28 wordt bekend gemaakt welk recept heeft gewonnen en wie er voortaan met zo’n prachtig keukenschort in de keuken aan de bak kan.
Chocolade bakjes met Zwitserse kaneel botercrème & vers fruit
Benodigdheden voor ongeveer 6-8 desserts:
Ballonnen, geen waterballonnen, deze zijn te dun
400 gram pure chocolade
2 eiwitten, is ongeveer 100 gram
200 gram fijne suiker
200 gram zachte roomboter
Snufje kaneel
Snufje zout
Mooi vers fruit bijvoorbeeld aardbeien en blauwe bessen
Thermometer
Zo maak je de chocolade bakjes
Blaas de ballonnen op. Hak de chocolade fijn en doe alles of 2/3e van de chocolade in een schaal. Dit is afhankelijk van de methode die je kiest om chocolade te tempereren.
Vul een pan die kleiner is dan de schaal met kokend water, zorg ervoor dat het water de schaal niet raakt. Zet de schaal met chocolade hierop. Plaats een deksel op de schaal om geen warmte te verliezen. Vul je wasbak met een laagje kokend water en zet hier de pan in met de chocolade. Roer de chocolade af en toe door totdat het volledig gesmolten is en een temperatuur tussen de 43 en 47 graden heeft. Verwerk de chocolade naar de methode die je hebt gekozen om de chocolade te temperen, met een marmeren plaat of volgens de ent-methode.
Duw ballonnen nooit in het nog warme chocolade om knal-incidenten te voorkomen. Bij getemperde en dus naar 31 graden afgekoelde chocolade is dit geen probleem. Duw je ballon stevig in de kom onder in de chocolade. Maak een soort stuiterende bewegingen en haal de ballon op deze manier langzaam omhoog. De chocolade zal nu zachtjes naar beneden druipen en heel dun om de ballon heen blijven hangen. Zet de ballon op een stukje bakpapier en laat het hard worden. Is de chocolade hard geworden? Duw voorzichtig de randjes aan de bovenkant van de chocolade los van de ballon. Knip een klein gaatje bovenin en laat de ballon langzaam leeglopen. Het bakje is gereed.
Zo maak je de Zwitserse kaneelcrème
Weeg de 2 eiwitten. De verhouding is 1:2:2. Dat betekent dat je b.v. bij 100 gram eiwit, 200 gram fijne suiker en 200 gram zachter boter nodig hebt. Doe het eiwit in de kom. Een kom van rvs geleid de warmte beter. Zorg ervoor dat je kom en kloppers goed vetvrij zijn.
Vul een pan met kokend water. Het water mag de onderkant van de kom niet raken. Mix de eiwitten met een snufje zout luchtig. Zodra je ziet dat de eiwitten steviger gaan worden, kun steeds een beetje suiker toevoegen. Mix stevig door. De warmte zal de suiker doen oplossen. Dit kun je voelen door een beetje eiwit tussen je vingers te wrijven. Na ongeveer 5 minuten is de suiker opgelost en zijn de eiwitten lekker stevig. Haal de kom van de pan en mix de zachte boter en het kaneel naar smaak door het opgeklopte eiwit. Vul je spuitzak met de crème.
Bedek je chocolade bakjes met wat fruit. Spuit hier bovenop wat kleine toefjes. Bedek de toefjes vervolgens nogmaals met fruit.
Wie helpt er na het bakken met de afwas?
Je kent het vast. Je bent aan de bak geweest en zie daar de wasbak. Die zit vol potten en pannen, borden, spatels, spuitzakken en ga zo maar door. Een kleine zucht kun je net onderdrukken. Met het kokende water bij de hand is je schaal met restjes chocolade of boter zo schoon. Zijn je ovenschalen met vastgebakken kaasresten, aardappels en jus in een mum van tijd los geweekt. Handig!
Oeps, nog vergeten te stemmen? Help je Carola een handje mee? Stem bij de speciale Facebookpagina van Quooker op het recept “Chocolade bakjes met Zwitserse kaneel botercrème & vers fruit” Je kunt je stem uitbrengen tot en met 7 juli. In week 28 zal de uitslag bekend gemaakt welk recept heeft gewonnen en wie de gelukkige is van het keukenschort van Quooker.
Note: Het eiwit wordt slechts beperkt verwarmd in dit recept. Voor jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand is het wellicht verstandiger om geen gerecht te eten waarbij eiwitten niet voldoende verhit zijn. Dit in verband met een kleine kans op salmonella besmetting.
Comments