Ricottataart met zomerfruit
top of page

Ricottataart met zomerfruit


Ricottataart met zomerfruit
“Wat is ricotta?” vroeg een collega onlangs op mijn werk. “Is dat lekker?”  Ricotta is gemaakt van het wei dat overblijft bij het maken van kaas. Het is dus zelf geen kaas. Persoonlijk vind ik het zo uit het potje niet zo lekker. Een beetje vlak van smaak. Maar in een taart? Een taart met ricotta vind ik juist wel héél lekker. De taart krijgt een klein beetje de smaak van kwarkbollen. Deze Ricottataart met zomerfruit is dan ook weer zo’n taart die een eervolle vermelding verdiend.

Trek je niets aan van het woord zomerfruit. Het fruit dat ik gebruikte is het hele jaar door verkrijgbaar in de diepvries van je supermarkt


Regelmatig koop ik fruit uit de diepvries. Bevroren fruit is het hele jaar door verkrijgbaar en vaak van goede kwaliteit. Na het ontdooien ziet het er wel minder mooi uit. Daarom gebruik ik het om te bakken, verwarmen tot coulis of jam-achtige sausjes. Maar ik gebruik ze ook vaak voor een smoothie bij een wat minder gezonde maaltijd.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Ricottataart met zomerfruit

Ricottataart met zomerfruit

Benodigdheden:

  1. 1 bakje ricotta van 250 gram op kamertemperatuur

  2. 250 gram bloem + 1 eetlepel extra

  3. 125 gram boter op kamertemperatuur

  4. 250 gram suiker

  5. 3 eieren op kamertemperatuur

  6. 4 theelepels bakpoeder

  7. Rasp van 1/2 (bio) citroen

  8. 1 pakje zomerfruit uit de diepvries of ander soort fruit naar eigen smaak

  9. 1/4e theelepel zout

  10. Poedersuiker om te strooien

  11. Springvorm van 19 cm


Leg het zomerfruit op het ricotta beslag

Zo maak je deze Ricottataart met zomerfruit

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht oven). Ik bedek mijn springvorm graag met bakpapier. Dan weet je zeker dat je de taart goed uit de vorm krijgt. Insmeren met boter en wat  bepoederen met bloem kan natuurlijk ook.

  2. Mix de boter met het suiker kort door. Voeg hier de ricotta, het zout en de citroenrasp bij en klop het door tot het lekker romig is geworden.

  3. Voeg nu een ei toe en klop het geheel door tot het ei is opgenomen. Voeg de andere eieren op dezelfde manier toe.

  4. Voeg de gezeefde bloem en bakpoeder toe en spatel dit door het deeg.

  5. Roer een eetlepel bloem door 3/4e deel van het ontdooide en uitgelekte fruit. Dit zorgt ervoor dat het fruit in de cake straks niet als een baksteen naar beneden zinkt. Eventueel kun je het fruit nog wat kleiner maken. Hierdoor zakt het fruit ook minder naar beneden.

  6. Spatel 3/4 van het fruit met bloem door het deeg en vul je vorm. Verdeel het fruit dat over is over de bovenkant van het deeg.

  7. Bak de cake in 60-70 minuten gaar. Check de cake of hij gaar is met een satéprikker voordat je hem uit de oven haalt. Vind je na 50 minuten dat je cake te donker gaat worden? Dan kun je hier eventueel een stukje aluminiumfolie over de bovenkant doen om overmatig bruinen tegen te gaan.

  8. Laat de cake eerst zo’n 15 minuten staan voordat je hem uit de vorm haalt. Laat de cake goed afkoelen.


Zomerfruit

Een klein beetje poedersuiker maakt deze ricottataart met zomerfruit zo gezellig. Zou je het nu eigenlijk zomerse sneeuw moeten noemen vanwege al dat mooie zomerfruit?


Deze ricottataart vond zijn inspiratie uit de bakbijbel van Rutger van den Broek.



Gerelateerde posts

bottom of page