top of page

Rijsttaart met filodeeg


Rijstevlaai met filodeeg
Rijsttaart met filodeeg

Oei, laat ik me eens op gevaarlijk pad begeven. Eigenlijk bedoel ik vooral de naam van dit recept, want dit recept zelf is niet moeilijk en dus niet gevaarlijk. Hiermee bedoel ik eigenlijk de naam van het recept want laat ik eerlijk zijn; is het een vlaai? Nee, maar de vulling vind je vaak wel in een vlaai en ik vind de naam gewoon lekker klinken. Laat ik eerlijk blijven en het toch gewoon een Rijsttaart met filodeeg noemen.

Wil ik een rijstevlaai maken, dan moet ik me verdiepen in een echte vlaai; misschien dat ik dat binnenkort maar ga doen?

De vulling van deze taart is natuurlijk nog lekkerder omdat het deels bestaat uit banketbakkersroom

Het hoofdbestanddeel van deze taart is rijstepap. Mijn moeder maakte vroeger soms rijstepap, maar volgens mijn gebruikte ze gewone rijst. Ik kan het haar helaas niet meer vragen en moet het dus doen met de herinnering. Deze pap op zich is veel verrukkelijk. Als dessert of in je taart. Maak de rijstepap extra lekker door een snufje vanille suiker; en je hebt perfect comfort food voor op een koude dag. De vulling van deze taart is natuurlijk nog lekkerder omdat het deels bestaat uit banketbakkersroom.


Tip: Pimp je rijsttaart op door wat geschaafde amandelen bovenop te strooien voor het afbakken of vervang de vanillesuiker met echte vanille!

Rijstevlaai met filodeeg

Rijsttaart met filodeeg

Benodigdheden:

bakvorm van ongeveer 20 x 30 cm.

 1. 1 pak vers filodeeg of filodeeg uit de diepvries

voor de rijstepap:

 1. 75 gram dessertrijst (vind je vaak bij de bak-ingrediënten in de supermarkt)

 2. 75 gram kristalsuiker

 3. 3 zakjes vanillesuiker

 4. 500 ml melk

voor de banketbakkersroom

 1. 500 ml melk

 2. 100 gram suiker

 3. 50 gram maizena

 4. 4 eidooiersRijstevlaai met filodeeg

Rijsttaart met filodeeg

 1. Ontdooi het filodeeg of haal vers deeg uit de koeling. Smeer de bakvorm in met boter en verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven).

 2. Voor de rijstpap verwarm in een pan de melk, rijst, suiker en vanillesuiker. Breng het tegen de kook aan en laat de rijstepap op een klein vuurtje ongeveer 20 minuten heel zachtjes koken (of volg de instructies van de verpakking). De rijstpap is klaar.

 3. Breng voor de banketbakkersroom de melk aan de kook en klop het eigeel lekker luchtig met de suiker. Roer hier de maizena doorheen. Voeg met een kleine lepel een beetje warme melk bij het eimengsel om familie te maken, zo went het ei aan de warme temperatuur. Voeg nog een paar lepels toe en roer door. Herhaal dit nog een keer en voeg nu de twee mengsels bij elkaar. Verwarm de banketbakkers room nog ongeveer een minuut op een laag vuur. Blijf de crème kloppen.

 4. Voeg de banketbakkersroom bij de rijstepap en vul de bakvorm met deze mix.

 5. Bak de rijsttaart in een klein half uurtje gaar in het midden van de oven.Twijfelgeval: de één vindt de taart warm lekker, de ander koud. Dan is er ook nog een tussenvorm, dus misschien kun je de taart het best lauw eten? Wij kwamen er thuis niet uit. Ik kan je dus niet adviseren. Misschien moet je gewoon alle stadia proberen?

Rijstevlaai met filodeeg
Rijsttaart met filodeeg

Bewaren

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page