top of page

Risotto met aubergine gebakken in de oven


Risotto met aubergine
Risotto met aubergine

In Griekenland heb ik aubergine leren eten. Vond ik eerder aubergine maar smaken als kussenvulling, in Griekenland wordt de aubergine heel lekker klaar gemaakt, met lekker veel knoflook en goed geroosterd. Thuis gekomen ging ik destijds meteen aan de slag met recepten waarop je zout strooit op de plakken aubergine, maar dat mislukte vreselijk en de aubergine smaakte heel zout.

Ik besloot het anders aan te pakken en sindsdien besmeer aubergines met olijfolie waarin ik zout, peper en lekker veel knoflook heb verwerkt. Afgebakken in de oven vind ik de aubergine echt heerlijk smaken, ook dat donkerpaarse, knapperige korstje!  Lekker om de plakken los te eten bij de maaltijd of pimp je risotto met aubergine in no time met lekker gebakken stukjes aubergine.


Aubergine maken; van “kussenvulling” (niet goed bereid) tot een smaakvolle groente in risotto

Het recept is voor 5 personen. Thuis zijn we met 4 personen, maar ik maak altijd wat meer. Wat niet op gaat, wordt zeker de volgende dag maar al te graag gegeten en dan kan ik de hele verpakking risottorijst gebruiken.

Risotto met aubergine

Risotto met aubergine gbakken in de oven

Benodigdheden voor 5 personen

Voor de aubergines bakken:

 1. 2 aubergines

 2. 3-6 knoflook afhankelijk van hoe groot ze zijn en wat jij lekker vindt

 3. 50-60 ml olijfolie

 4. peper

 5. zout

Voor de risotto:

 1. 500 gram risottorijst

 2. 2-3 eetlepels olijfolie

 3. 2 medium uien (eigenlijk is 1 voldoende, maar ik “verstop” graag wat extra groente)

 4. 200 ml droge witte wijn

 5. 1,25 ml bouillon naar smaak

 6. Verse groene kruiden, ik gebruikte oregano en basilicum

 7. ongeveer 200 gram Parmezaanse kaas (of Nederlandse kaas als je dat lekkerder vindt)

Ook nodig:

 1. Liefst een pan met een dikke bodem

 2. Houten lepel of spatelRisotto met aubergine
Risotto met aubergine

Zo maak je risotto met aubergine gebakken in de oven

 1. Verwarm de oven voor op 180 -190 graden. Doe de olie in een glas en voeg hier de peper, zout en de geperste knoflook bij. Was de aubergine en droog het af.

 2. Snij de aubergine in plakken en besmeer beide kanten met de olie.

 3. Bak de aubergine in 25-35 minuten goudbruin. Draai de aubergine een aantal keren om tijdens het bakken. Is de aubegine iets eerder klaar dan de risotto? Geen probleem, laat het afkoelen tot gebruik. Het zal straks heel snel de warmte van de rijst opnemen.

 4. Snipper de uien en bak ze met de olijfolie tot ze licht beginnen te verkleuren. Normaal bak ik op dit punt knoflook mee, maar in de aubergine ziet al behoorlijk veel knoflook, dus dit maal bak ik ze niet mee. Voeg de rijst toe en bak de rijst glazig.

 5. Blus de rijst met de witte wijn en roer het goed door met een houten spatel. Wordt de rijst iets droger, voeg een soeplepel bouillon toe en roer het door. Het steeds toevoegen van bouillon totdat de rijst gaar is duurt zo’n 20 minuten.

 6. Als je merkt dat de rijst aan de onderkant vast wil bakken, is de risottorijst gaar. Voeg nu de aubergine in stukjes, de kaas en de kruiden toe (en bewaar wat voor bovenop!).


Als de risotto klaar is kun je het beste meteen aan tafel gaan. Tijdens het maken van de rijst, kun je niet weglopen uit de keuken, plan dit dus goed in en zet alle ingredienten klaar.Gerelateerde posts

Comentarios


bottom of page