top of page

Citroenijs met lemoncurd, limoncello en meringue zonder machine


Citroenijs met lemoncurd, limoncello en meringue zonder machine
Yes, ik heb weer een pareltje om zelf te maken, geïnspireerd op een ijsje dat ik onlangs at in een ijssalon in Naaldwijk. Het was een romig ijsje met stukjes citroensmaak en meringue. Lekkerrrr! En zo ging ik zelf aan de slag want citroenijs met lemoncurd, meringue en limoncello kun je zonder machine in slechts vijf minuten maken waarna de diepvries  de rest doet. Je hoeft het zelfs tussendoor niet eens door te roeren!

Stukjes citroen zonder dat je een hap citroen neemt? Ik besloot lemoncurd in kleine toefjes toe te voegen. Lemoncurd heeft een pure citroensmaak, maar is ook romig door de boter en ietsje zoet door de suiker. Je kunt lemoncurd zelf maken, maar ik heb zelf altijd een pot uit de supermarkt paraat, dat is zo makkelijk. Ik gebruik het vaak als ik geen citroen heb om baksels op smaak te brengen. Zelf citroenijs met lemoncurd maken is heerlijk en puur, maar de gekochte versie is makkelijk en goed houdbaar.


Teveel meringue gebakken? Ideaal om later te gebruiken in recepten.

Meringue? Je hebt geen prachtige meringue nodig, oude stukjes doen het ook goed. Als ik een recept met meringue maak hou ik vaak wat beslag over en dat spuit ik dan los op een bakblik en bak het door en door droog. Zo kan ik het langdurig bewaren en dat is handig bij veel recepten. Bijvoorbeeld in dit ijs.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.Citroenijs met lemoncurd, limoncello en meringue zonder machine

Citroenijs met lemoncurd, meringue en limoncello

zonder machine

Benodigdheden:

  • 400 ml slagroom gekoeld in de koelkast

  • 200 ml gecondenseerde melk

  • Ongeveer 1/3 potje lemoncurd

  • 30-40 ml Limoncello of 2 eetlepels wodka of rum) proeven!

  • Blik of plastic bak om het ijs in te bevriezenCitroenijs met lemoncurd, limoncello en meringue zonder machine

  1. Klop de slagroom bijna stijf en voeg de gecondenseerde melk. Roer de Limoncello hier doorheen. Limoncello geeft niet alleen veel smaak aan het ijs, maar zorgt er ook voor dat het ijs niet volledig kan bevriezen. Hierdoor ontstaat er een mooie ijs-structuur en ook na dagen is het ijs nog heel goed schepbaar.

  2. Schep 1/4e deel van het slagroommengsel in de vorm. Mijn vorm is ongeveer 20 cm. Leg op de laag kleine stukjes lemoncurd.

  3. Schep de lemoncurd met een lepel en snij hier kleine stukjes vanaf.

  4. Strooi hier wat meringue overheen. Herhaal dit nog 2 maal en bedek de bovenkant met het laatste kwart van het slagroommengsel.

  5. Na ongeveer 8 tot 10 uur is het tijd om te proeven!


Het ijs was bij ons thuis na een week nog steeds goed schepbaar. Een handig recept dus om eerder te maken als je eters verwacht of als er prachtig weer op komst is!Ook zonder limoncello kun je goed ijs maken, het ijs zal net iets steviger vriezen.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page