top of page

Sneeuwster taart met jam


Sneeuwster taart met jam
Een van mijn favoriete ingrediënten is slagroom. Nou, dat komt mooi uit want de rest van de familie smult graag mee zodra er slagroom in een baksel zit. Eén van de lekkerste en makkelijkste taarten om te maken is de sneeuwster taart. Normaal maak je deze taart met (zelfgemaakte) advocaat, heerlijk! Maar niet iedereen houdt van advocaat of alcohol in een taart. Misschien zoek jij liever iets met fruit. Door de rode jam is de taart ook heel geschikt als kersttaart. De jam heb ik zelf gemaakt met diepvriesfruit, dat komt omdat het winter is en makkelijk op voorraad. Maar zoete verse aardbeien in de zomer lijken me nog lekkerder. En ben je niet zo van het jam maken, dan is daar altijd nog een enorme keuze aan jams in de supermarkt die je kunt gebruiken.

De sneeuwster taart dankt zijn naam aan de ingesneden bovenkant die bedekt is met een flinke laag poedersuiker

Sneeuwster met biscuit

Er gaat best een flink portie slagroom in deze taart. Dat is wel zo lekker want de taart is een biscuittaart en dus gebakken zonder vet. Hierdoor combineert het heel goed met de slagroom. Een beetje twee uitersten die elkaar aanvullen.

Sneeuwster taart met jam

Sneeuwster taart met jam

Benodigdheden voor taart van 20 cm:

  1. 3 medium eieren

  2. 1 zakje vanillesuiker

  3. 85 gram fijne suiker

  4. 20 gram maïzena

  5. 65 gram bloem

  6. Snuf zout

Voor de vulling:

  1. 500 ml slagroom

  2. 2 zakjes slagroomversteviger

  3. Snufje suiker naar smaak, maar niet teveel want er zit al suiker in de jam

Voor de jam:

  1. 200 gram (diepvries) fruit bijvoorbeeld gemengd rood fruit

  2. Geleisuiker

  3. Of ongeveer 250-300 gram jam uit supermarkt

Voor bovenop:

  1. Poedersuiker

Zelf jam maken met diepvriesfruit

Sneeuwster taart met jam in plaats van advocaat

  1. Maak de jam volgens de aanwijzingen op verpakking van de geleisuiker. Over het algemeen breng je het fruit met de gelei zachtjes aan de kook en verwarm je het een minuut of 5-8 zachtjes door. Wil je geen grote stukken fruit, pureer de mix met een stamper of enkele seconden met de staafmixer. Laat afkoelen. In een bak koud water gaat dit sneller.

  2. Verwarm de oven voor op 160 graden bij een heteluchtoven of op 180 graden bij een oven met boven- en onderwarmte. Bekleed de springvorm met bakpapier, zo weet je zeker dat het goed de vorm uitkomt.

  3. Vul een pan met water en doe hier een grote liefst metalen kom in. Klop de eieren met de fijne suiker en vanillesuiker luchtig op een laag vuur die je langzaam verhoogt naar een medium vuur. Loop niet weg! De suiker zal oplossen, controleer dit door met je vingers de mix te testen. Suiker kun je tussen je vingers voelen als het niet is opgelost.

  4. Zodra de suiker is opgelost mag de kom van het fornuis. Mix het geheel nog zo’n 8-10 minuten op de hoogste stand totdat de eieren heel luchtig zijn.

  5. Zet de mixer uit en zeef de bloem, de maïzena, zout en spatel dit door het beslag om zoveel mogelijk lucht in het mengsel te houden. Vul de bakvorm en bak het biscuit in 35-45 goudbruin en gaar. Laat het biscuit afkoelen.

  6. Snij het biscuit na het afkoelen doormidden. Snij 3 strepen in de bovenkant als een ster maar zorg dat je de streep niet helemaal naar de buitenkant doorsnijdt.

  7. Klop de slagroom met de slagroomversteviger stevig en bedek de onderkant van het biscuit met alle slagroom. Smeer de slagroom een beetje in e vorm van een berg zodat de bovenkant straks iets gaat openstaan.

  8. Verdeel 3/4e deel van de jam op de slagroom in het midden en leg de bovenkant hier bovenop.

  9. De jam die over is kun je eventueel verdelen over de strepen die op de taart een beetje openstaan, het ziet er dan net iets mooier uit. Dit gaat het gemakkelijkste met een spuitzak.

  10. Strooi poedersuiker over de bovenkant.


Poedersuiker kun je heel goed maken van gewone suiker met een koffiemolen. Ideaal ook om nootjes te malen, kruiden en natuurlijk ook koffie.

Zo snij je een ster in de bovenkant van de sneeuwster taart

Sneeuwster taart bewaren

Vanwege de slagroom moet je de taart in de koelkast bewaren. De taart invriezen is af te raden. De textuur van opgeklopte slagroom veranderd in de diepvries. Dit zal de taart niet ten goede komen. Je kunt wel het biscuit eerder maken en invriezen. Dan heb je later relatief heel snel de taart in elkaar gezet. Insnijden, slagroom en jam verdelen en klaar. ...


Maak van de sneeuwstertaart een kersttaart

Tip: Een sneeuwster taart; dat klinkt wat betreft naam als een echte kersttaart. De taart is lekker snel klaar en dat is ideaal met Kerstmis. Versier de taart met kersttakken of maak gesuikerde rozemarijn die op kersttakjes waarop een laagje vorst lijken. Deze takjes zijn heel makkelijk om te maken. Het recept vind je in deze link.

sneeuwtaart met slagroom een vulling van kersen
Deze taart ontving veel lovende woorden, zelfs na dagen nog. De combi van een zacht biscuit, jam die niet te zoet is en ook een slagroom die niet overmatig zoet was is een geweldige combi.
0 opmerkingen

Gerelateerde posts

bottom of page