top of page

Soezen met advocaat slagroom

Soezen met advocaat slagroom
Recepten met slagroom doen het bij ons thuis altijd erg goed. Eigenlijk was ik van plan om Parijse soezen te bakken. Deze soezen hebben een geribbelde bovenkant. Vermoedelijk was het ook de naam mij ook erg aantrok; klinkt heerlijk toch: Parijse soezen. Bij het speuren naar een geschikt recept zag ik dat je deze soezen moet bakken met een conservenblik over de soezen. Zo kunnen de soezen extra groot rijzen. Het resultaat vond ik zelf niet heel bijzonder en ik had ook geen blikken in huis. Op goed geluk ben ik toen gewone soezen gaan bakken met een mooie kartel spuitmond. Dat werkte prima en ik vind de soezen er zelfs mooier uitzien en makkelijker te maken. De soezen zijn gevuld met een mix van slagroom, mascarpone en zelfgemaakte advocaat.

Mascarpone in de slagroom

De mascarpone maakt de vulling lekker fris van smaak en ook iets steviger. Dat is handig want de advocaat maakt de room iets dunner dus daar moet iets stevigs tegenover staan.


Slagroom 35% of meer

In Nederland bevat de slagroom vaak 30% of 35% vet. Hoe hoger het vetgehalte, hoe steviger je slagroom. Kies voor 35% en indien mogelijk zelfs 40%. In België is slagroom met een hoger vetgehalte eenvoudig verkrijgbaar bij de supermarkt.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Advocaat zelf maken of niet?

Je kunt een fles advocaat relatief goedkoop aanschaffen in de supermarkt. Maar wil je echt lekkere advocaat dan kun je dit het beste zelf maken met dit recept. Zelf maak ik het graag met brandewijn. Dit is iets minder sterk van smaak en heeft een heel klein zoetje.


Kun je soezen het beste bakken met water of met melk?

In dit recept heb ik als vocht alleen water gebruikt. Je kunt ook melk gebruiken of half melk en half water. Met alleen water worden de soezen iets minder mooi glanzend van kleur en smaak, maar ze zijn steviger en dat is wel heel prettig.Soezen met advocaat slagroom

Soezen met advocaat slagroom

Benodigde ingrediënten voor 6 grote soezen:

 1. 75 gram boter

 2. 75 gram bloem

 3. 150 ml water

 4. 3 eieren

 5. Snufje zout

 6. Spuitzak met kartel-spuitmondje; bijvoorbeeld Wilton 1M

 7. Houten pollepel


Voor de vulling:

 1. Advocaat met 3 eieren volgens het recept dat je in dit artikel kunt vinden

 2. 250 ml slagroom 35% of 40%

 3. 250 ml mascarpone

 4. 2-3 zakjes slagroomversteviger (afhankelijk van vetgehalte slagroom en dikte advocaat)

 5. 2 zakjes vanillesuiker

 6. Suiker naar smaakSpuit met een spuitmondje met kartelrand toeven met soesjesdeeg

Soezen met advocaat slagroom

 1. Maak de advocaat volgens recept en laat het afkoelen. De advocaat mag best wat dik zijn. Bewaar het in de koelkast.

 2. Breng voor het soezendeeg het water met de boter en het zout aan de kook. Zet het vuur laag en voeg de gezeefde bloem toe. Roer goed door met een houten pollepel zodat de bloem egaal kan garen. Als er een kleine vetfilm op de bodem achterblijft is het klaar. Haal de pan van het vuur en laat het kort afkoelen.

 3. Verwarm de oven voor op 180 graden bij een heteluchtoven of op 200 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

 4. Voeg een ei door het beslag en roer het goed door met een houten lepel totdat het helemaal opgenomen is in het deeg. Herhaal bij het volgende ei.

 5. Bij het 3e ei was ik voorzichtig. Om straks mooie toeven te spuiten mag het deeg niet te dun zijn. Voeg een half geklust ei toe en kijk goed hoe het beslag eruitziet.

 6. Zelf voegde ik ongeveer 3/4 van het 3e ei toe tot een egaal deeg dat soepel is en toch stevig.

 7. Vul de spuitzak met een spuitmondje met kartelrand en spuit 6 toeven op een bakplaat.

 8. Bak de soezen in ongeveer 20-30 minuten gaar. Zet de laatste 10 minuten de deur op een kier door een houten lepel tussen de deur te plaatsen.

 9. Eventueel kun je de soezen hierna nog kort drogen met de restwarmte van de oven op een rooster. Dan wordt ook de onderkant goed droog. Laat de soezen afkoelen.

 10. Klop ondertussen de slagroom, de slagroomversteviger met de suiker stevig. Voeg de mascarpone en 2/3e van de advocaat hier doorheen en klop kort door tot gemengd. Proef en beslis of je nog meer advocaat wil toevoegen

 11. Vul opnieuw de (schone) spuitzak met spuitmondje maar nu met de advocaat-slagroom. Snij de soezen doormidden en vul zowel de holte in de bovenkant als de onderkant met de room.

 12. Zet het deksel op de soes en strooi poedersuiker over de bovenkant.Soezen met advocaatslagroom

Hoe kun je soezen het beste bewaren?

De soezen met advocaat slagroom zijn vers het allerlekkerste. Het vocht van de slagroom zal in het soezendeeg trekken. Soezen zijn 1-2 dagen houdbaar maar zij zullen snel vochtiger worden. Je kunt de soezen en de vulling ook apart bewaren en vlak voor het serveren vullen. Als alles gereed staat is dat supersnel klaar.

Lege soezen die goed droog gebakken zijn blijven een klein weekje goed afgesloten houdbaar.Soezen met advocaat slagroom

Gerelateerde posts

תגובות


bottom of page