top of page

Speculaascake volgens de warme methode

speculaascake volgens de warme methode
Ik ontvang zo af en toe een mail met nieuwe foodtube filmpjes. Een van de filmpjes trok meteen mijn aandacht:  Een cake bakken met dezelfde ingrediënten, op 3 verschillende manieren. Daar wilde ik meer van weten.  Er blijkt dat er een koude methode, een warme methode en een omgekeerde methode is. De eerste is waarschijnlijk de manier waarop jij een cake bakt. Bij de tweede mix je de suiker in het ei terwijl je het au bain marie verwarmt en de derde…. dan doe je alles zoals je denkt dat het niet moet. Weet je wat: kijk zelf even hier.  En dus ging de oven aan om een speculaascake volgens de warme methode te bakken.

Wat is de warme methode bij het bakken van een cake?

De warme methode is een techniek welke je cake het meeste lucht geeft. Het suiker lost op zodat het eiwit beter de verbindingen kan vasthouden, oftewel, de lucht in de cake houden.  Je bakt dus een super zachte cake maar het beslag voor deze cake is niet sterk genoeg om vullingen meer te bakken.  En zo besloot ik deze cake met speculaaskruiden te bakken. Lekker in de herfst, daarbij…. Sinterklaas is tenslotte ook weer bijna in aantocht.

Gebruik een thermometer voor deze warme methode

Handig voor als je vergeten bent de boter op temperatuur te laten komen

Tip:  Bij de koude methode moet je boter goed zacht op kamertemperatuur zijn wil je een goede cake bakken, bij de warme methode smelt je de boter. Handig voor als je vergeten bent de boter uit de koelkast te halen en je last minute toch een cake wilt bakken.

Speculaascake volgens de warme methode

Speculaascake volgens de warme methode

Benodigdheden:

 1. 250 gram boter

 2. 250 gram bloem

 3. 250 gram fijne suiker

 4. 5 eieren

 5. 1-1,5 eetlepels speculaaskruiden,  vanille extract, kaneel of citroenrasp. Net wat je zelf lekker vindt.

 6. snufje zout

 7. 2 theelepels bakpoeder ( ongeveer 7,5- 8 gram). Het is nu een dag later als ik mij bedenk: waar is het bakpoeder in het recept? Dit wordt niet in alle drie de recepten niet vermeldt. Hoewel de cake superzacht is, wil je natuurlijk indien mogelijk,  liever ook nog wat volume. Een volgende keer voeg ik het absoluut toe.

 8. Met poedersuiker of suiker voor Royal Icing kun je eventueel een papje maken dat je over de cake heen draperen als versiering.

speculaascake volgens de warme methode

Zo bak je deze Speculaascake volgens de warme methode

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven), vet je bakvorm in of bevestig een stuk bakpapier in de vorm om zeker te weten dat je de cake straks goed kunt storten.

 2. Zeef de droge ingrediënten en zet het apart.Verwarm zachtjes de boter. Zodra dit opgelost is mag het vuur uit.

 3. Doe de eieren en het suiker in een metalen kom. Zet de kom op een pan met kokend water. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Mix de ingrediënten goed door elkaar. Het suiker zal oplossen. Zorg ervoor dat de mix niet warmer dan 37 graden wordt.

 4. Is de suiker opgelost? Je kunt dit voelen door de mix door je vingers te draaien. Voel je geen suiker meer, dan is het opgelost. Haal de kom van de pan af mix totdat het heel erg luchtig is geworden. De keukenmachine is hier ideaal voor, maar de handmixer kan dit werk ook goed doen.

 5. Voeg de gesmolten boter toe en mix het geheel even kort door. Voeg de droge ingrediënten toe met een spatel. Het is beter nu een spatel te gebruiken, dan de mixer om de lucht in het beslag te houden.

Bakken met kennis? Eigenlijk een portie natuur- en scheikunde in de keuken met een fluweelzacht effect!

Kende jij deze warme methode van cake bakken al?

Bron: Koken met kennis, I.s.m. Eke Mariën


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page