top of page

Stroopwafel cupcake


stroopwafel cupcake koningsdag
Al een tijdje stond de stroopwafel cupcake in de wacht. Een paar weken geleden sprak ik de “moeder” van de stroopwafel cupcake Lian van cakeje van eigen deeg over de stroopwafel cupcake. We spraken over stroopwafels zelf. Dat eigenlijk iedereen een stroopwafel heerlijk vindt.  Maar natuurlijk ook over  de stroopwafel cupcake, waarom deze zo heerlijk is.

Lian heeft op haar stroopwafel cupake een toef met een hartje, gestanst uit een stroopwafel. Dit was destijds een hels karwei. Dat moet toch makkelijker kunnen?

Niet dus.

Het recept voor deze stroopwafel cupcake is op een iets andere manier gebakken dan Lian destijds maakte. Met vers gebakken stroopwafelkruimels, nog warm in de zak, uit de stroopwafelbakkerij.

De stroopwafel is een lekker oud Hollandse koek die we echt allemaal kennen. Eén van de leukste grote stroopwafelbakkerijen staat heel dicht tegen Gouda aan. De stroopwafelbakkerij heet Markus en is gevestigd in Waddinxveen.


Markus, stroopwafelbakkerij in Waddinxveen

Als Boskoopse woon ik lekker dicht bij de fabriek. Gelukkig niet TE dichtbij want de bakkerij verspreidt vaak een heerlijke lucht en zorg er dan maar voor dat je bij jezelf de lekkere trek onder controle houdt.

En dus nemen we met enige regelmaat de voordeur naar binnen voor een kort bezoek.


stroopwafel cupcake koningsdag

Het bedrijf is niet zo groot. Allerlei processen vinden plaats in de ruimte. Er zijn strenge regels en oeps Carola was voorbij de rode lijn gelopen om snel een paar foto’s te maken en moest dus weer terug. Heel goed! Kwaliteit is belangrijk. Misschien moet ik toch eens voorstellen een echte rapportage te maken over de weg die een stroopwafel maakt voordat hij in het bekende zakje beland.


Kleine fabrieken. c.q grote bakkerijen vind ik altijd heel interessant. Het ritme van de machines heeft iets machtigs.


De zak ademt nog de warmte uit van versgebakken wafels. Het lukt dan ook nauwelijks om niet een handje kruimels uit te proberen voordat we thuis zijn.


stroopwafelkruimels voor koningsdag

Stroopwafel cupcakes

Benodigdheden voor 8 stuks: Cupcake:

 1. 100 gram bloem

 2. 4 gram bakpoeder

 3. 1 ei

 4. 90 ml. melk

 5. 30 ml. zonnebloem- of pinda olie

 6. 100 gram suiker

 7. snufje zout

 8. 1 theelepel vanille extract (of 1 zakje vanillesuiker)

 9. Een flinke hand gemalen of gestampte stroopwafelkruimels

 10. Eventueel een blokje fudge per cupcake in kleine blokjes gesneden. Lekker!

Voor de toef:

 1. 150 gram boter

 2. 150 gram poedersuiker

 3. Kleine theelepel lemoncurd, liever geen citroensmaak? Dan zou ik voor wat kaneel kiezen.

Voor de kroon of andere versiering naar wens:

 1. Voor iedere kroon een stroopwafel


Snijden van een kroon uit een stroopwafel

Zo maak je cupcakes met een kroon van stroofwafel

Verwarm alvast de oven voor op 180 graden (hete lucht oven). Meng de suiker, het zout, het gezeefde bloem en bakpoeder in een kom door elkaar. Mix in een ander beslagkom de melk, het ei, de bloem, de olie en de vanille door elkaar.

Nu kunnen beide mengsels bij elkaar en mix het geheel op een lage stand tot het glad is. Mix het beslag nog even 10 seconden op de hoogste stand.

Roer de gemalen stroopwafelkruimels hierdoorheen. Voeg eventueel wat fudgeblokjes toe.

Plaats bakingcups in een cupcakevorm, Zo bak je cakejes die mooi van vorm blijven. Vul de bakingcups met een ijslepel beslag en bak de cupcakes in ongeveer 25 minuten gaar.

Haal de cupcakes meteen uit de cupcakevorm, anders laten de bakpapiertjes los.


stroopwafel cupcake voor koningsdag

Hier ontstaat een probleem

Ik was van plan mijn kroon-koekjes uitsteker te gebruiken en kroontjes te snijden uit de stroopwafel. De stroopwafel gaat dan helaas kapot door de uitsteker. Ook als ik de stroopwafel 3 sec. in een magnetron verwarm (niet langer dan gaat de stroop lopen) wilde de koek niet meewerken. Uiteindelijk heb ik de kroon met de hand gesneden. Met een klein mesje ging dit beter dan met een groot mes. Het puntje onderaan het kroontje verdwijnt straks in de toef.


Het uitstansen

Lian van Cakeje van eigen deeg had destijds ook moeite met het uitstansen van de hartjes uit de stroopwafels maar de randen van haar hartjes zijn heel mooi geworden. Natuurlijk is een puntje wel altijd kwetsbaarder van een ronding. En misschien laat de ene stroopwafel zich beter stansen dan de andere. Door de drie seconden magnetron liet de stroopwafelstroop zich wel makkelijker stansen zonder gebruik van je spierballen.


De toeven maakte ik van botercreme 1:1 (boter en poedersuiker) met een klein beetje lemoncurd. Niet teveel. De cupcake smaakt straks een beetje zoet van de stroopwafel cupcake met een klein zuurtje van de toef. Lekker fris dus.


stroopwafel cupcake koningsdag

Beter vaak en kort

Ik koos een deze snelle oplossing. Snij fudgeblokjes in nog kleinere stukjes en verwarm het in de magnetron. Dit moet in meerdere fases van slecht 5-8 seconden of zo gebeuren. Je kunt beter vaak en kort de magnetron gebruiken dan in één maal te lang. Dan verbrandt de fudge en kun je het weggooien. Roer de fudge die vloeibaar gaat worden iedere 8 seconden door.


Na het verwarmen moet je de gesmolten fudge meteen gebruiken want het stolt heel snel.


Ik liet de gesmolten fudge over de bovenkant van de toef druipen.


Een doorsnede. Het recept van de cupcakes is een basisrecept van Rudolph van Veen met wat eigen toevoegingen. De cupcake is luchtig en minder zwaar (vet) dan de cupcakes van veel kant en klare cupcakemixen.


Een stroopwafel konings cupcake. Natuurlijk kun je de stroopwafel in de toef snijden zoals je wilt.

De basis van deze cupcake ligt grotendeels op de vanille cupcakes uit het boek: Rudolphs cupcakes van Rudolph van Veen.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page