Stroopwafeltaart


Stroopwafeltaart


Een stroopwafeltaart? Wie lust er nu geen stroopwafeltaart? En dus, sweet Sixteen en wat wil je als jongeman dan voor taart? Nee, geen fondant-taart, die tijd hebben de mannen hier in huis wel gehad. In mijn dorp verkoopt de bakker stroopwafelvlaaien en die zijn behoorlijk populair.  Een stroopwafel-taart moest het dus worden.

Gelukkig staat er in de Allerhande  nr. 9  van 2013 vol taarten, een lekker recept van Laura Kieft (Laura’s bakery) van een stroopwafeltaart.

Helaas was het heeeeel druk die dag, ik had geen tijd om naar de stroopwafel fabriek te gaan, waar ik slechts 2 km. bij vandaan woon. De taart werd gemaakt met kant en klare stroopwafels van de supermarkt. De  karamelsiroop was wel zelf gemaakt en dat was écht één van de smaakmakers van de taart, vond ik persoonlijk.Recept stroopwafel taart

van Laura Kieft

Benodigdheden:

 1. 35 gram bloem

 2. 3 eieren (alleen de dooiers)

 3. 350 ml (volle) melk

 4. 65 gram suiker

 5. 1 zakje mini stroopwafels

 6. 6 stuks gewone stroopwafels

 7. 40 gram boter

 8. 500 ml slagroom

 9. 2 zakjes vanillesuiker

 10. 1/2 portie, er zijn verschillende varianten te vinden op dit blog

 11. 2 (of liever zelfs 3 zakjes) klop klop, de taart is niet heel stevig (een volgende keer zou ik vermoedelijk ongeveer 1,5 blad gelatine nat maken en op het laatst toevoegen bij het maken van de banketbakkersroom)

 12. Springvorm 23-24 cm.

 13. Evt. nougatine als versiering

 14. Een snufje cacaopoeder om de toeven slagroom op de taart van een kleurtje te voorzien.

Voor de banketbakkersroom: Klopt de bloem door de eidooiers.

Verwarm de melk in een pan. Als de melk een beetje warm is doe ik altijd een beetje melk alvast bij de bloem met dooiers om het ei te laten wennen aan warmte. Dit roer ik goed door en dan kan het zachtjes verwarmd worden met de melk om het stollen van ei en het klonteren van de bloem te voorkomen. Eenmaal aan de kook moet je de banketbakkersroom nog zo’n 3 minuten zachtjes laten koken. Het suiker kun je nu toevoegen. Laat het banketbakkersroom afkoelen.
Bekleed de bodem van je springvorm met bakpapier. Snij kleine stukjes van je ministroopwafeltjes af en bevestig ze aan de binnenkant van je springvorm.
Moeilijk: verkruimel 6 grote in stukjes gesneden stroopwafels en de restjes van de kleine stroopwafeltjes (als je ze niet stiekem al op hebt net als ik) in een keukenmachine. Mijn mini magimix vond dit karwei niet leuk. Een volgende keer zou ik OF stroopwafelkruimels gebruiken OF de stroopwafels nog fijner snijden met een mes of eventueel een stroopwafel vervangen door een paar biscuitjes om de substantie van de bodem straks wat dunner en egaler te maken. Overigens is de bodem ondanks het niet helemaal fijn is wel heel lekker.

Smelt in een pan langzaam de boter en roer dit door de verkruimelde koekmix. Bedek hiermee de bodem van de taart en druk dit met de achterkant van een lepel aan. Laat het 20 min. afkoelen in de koelkast om hard te worden.
Zojuist gemaakte karamelsaus. Door iets meer water toe te voegen wordt de karamelspread iets dunner en is het saus. Is je karamel te dun, verwarm dan de karamel weer in de pan en laat het kort koken.
Na 20 minuten krijgt de bodem de helft van de karamelsaus. Dit staat niet in het recept maar geeft straks heel veel smaak.

Hieroverheen gaan 5 eetlepels banketbakkersroom.

Het geheel gaat weer de koelkast in om wat steviger te worden.
Klop de slagroom stijf met 2 zakjes vanillesuiker.

Vul een spuitzak met de helft van de slagroom en bewaar dit in de koelkast om straks de taart mee te versieren.
Door de andere helft roer je de banketbakkersroom en de zakjes klopklop.

De taart mag uit de koeling en wordt met deze slagroom en banketbakkersroom gevuld.

Verwarm de karamelsaus heel kort in de magnetron zodat het goed vloeibaar is.

Versier hiermee de bovenkant van de taart naar smaak.

Ik had nog wat nougatine over, hiermee versierde ik de bovenkant van de taart. Lekker en het geeft een lekkere knabbel.

Spuit 8 toeven slagroom boven op de taart. Ik vond de toeven nog wat kaal en de nougatine was op dus kregen de slagroom toeven en klein beetje cacaopoeder voor de sier.
Een Goudse stroopwafeltaart, fluweelzacht met een lekkere stevige stroopwafel-bite van de bodem en een zoete streling van de karamelsaus.

Eet smakelijk.

#taart

0 opmerkingen

Gerelateerde posts