Wit brood bakken


Wit brood bakken


Heb je al eens eerder  wit brood gebakken?  Niet iedereen durft het aan, maar het is eigenlijk best eenvoudig. Er was een tijd dat ik echt iedere dag met de geur van vers gebakken brood wakker werd. Maar om nu iedere morgen om 5.30 op te staan om het brood uit de broodmachine te halen, zodat het kort kon afkoelen voor het in de broodtrommels ging…….Ik word gelukkig van vers brood, maar dat was toch wel een beetje teveel van het goede.

Die broodmachine is gebleven, maar iedere ochtend met vers brood wakker worden, dat heeft het niet gered.  

Overigens kun je ook heel goed brood bakken met een keukenmachine maar ook met je eigen sterke handen!


Eigenlijk is brood een van de belangrijkste Basics in de keuken. Je hebt de ingrediënten praktisch allemaal in huis en het is zo eenvoudig. Met bloem, water, suiker, gist, boter en zout, ruik je straks de geur van geluk, van warmte, van thuis zijn, van vers knapperig brood. En dat uit je eigen oven,  in je eigen keuken! Wist je dat wit brood vaak gebakken wordt van gebleekte tarwebloem. Raar eigenlijk dat we het het bloem bleken, het smaakt er niet beter door. Wit of bijna wit, deze basic is heerlijk om af en toe zelf te bakken.


Wit brood bakken


Hoe bak je een wit brood?

Benodigdheden:

  1. 500 gram bloem of speltbloem

  2. 10 gram suiker

  3. 9 gram zout

  4. 7 gram droge gist (is 1 zakje) of 14 gram verse gist

  5. 25 gram boter op kamertemperatuur

  6. 300 ml. handwarm water 20-25 graden


Basisrecept wit brood bakken doe je zo:

Meng alle ingrediënten door elkaar in een broodmachine, keukenmachine of in een mengkom. Gist en zout gaan niet goed samen, maar als je het geheel meteen doorkneedt hoef je niet bang te zijn dat de werking van gist door het zout drastisch minder wordt.


Laat je de ingrediënten b.v. in een broodmachine een nacht gereed staan, zodat de machine ’s nachts kan gaan kneden, dan is het wel belangrijk dat deze ingrediënten niet samen naast elkaar wachten tot het moment van kneden.Kneden duurt als snel zo’n 20 minuten. Niet iedere bloem vraagt om dezelfde hoeveelheid water. Soms voeg ik wat extra water toe als het deeg te stug aanvoelt. Als het deeg niet vochtig genoeg is kan het niet rijzen en zal het geen lekker luchtig brood kunnen worden. Probeer liever geen bloem toe te voegen. Het deeg wordt vanzelf minder plakkerig naar mate je langer kneedt.


Als je een klein vliesje kunt trekken van je deeg, is het lekker elastisch en klaar.


wit brood laten rijzen

Smeer je mengkom in met weinig olie zodat het brood niet aan de vorm gaat plakken. Maak een bal en laat het deeg ongeveer een uur onder plastic rijzen. Ik gebruik altijd een pendaalemmerzak die ik over de mengkom en later over de bakvorm doe.


een uur is het brood verdubbeld in de hoeveelheid. Er zit lucht in! Kneed het deeg kort door en druk deze lucht eruit. Maak opnieuw een bal en laat het brood nog 20 minuten kort rusten.

Vet je broodbakvorm of cakevorm in. Zelf gebruik ik bakpapier als ik brood ga bakken. Eénmaal is een bakvorm een deel van de antiaanbaklaag verloren omdat het brood zo lekker knapperige aan de vorm was vastgebakken. Sindsdien gaat brood: of in de vorm met bakpapier, of in een siliconenvorm, of zonder vorm, “bloot” in de oven.


Wil je graag een busbrood, net als bij de bakker. Robert van Beckhoven laat je in dit filmpje zien hoe je een lekker stevig brood rolt voor je hem in de bakvorm doet, alsof je hem bij de bakker vandaan hebt.brood laten rijzen


Opnieuw gaat de plastic zak over het brood en mag het opnieuw een uur rijzen. Je kunt het bespoedigen door het deeg dicht bij de verwarming te plaatsen of in de zon. Het komt alleen niet altijd de structuur en de smaak ten goede.


Heb je tijd? Geef je brood dan de tijd om rustig te rijzen. Verwarm de oven voor op 220 graden (hete lucht oven). Plaats het brood in de oven. Draai de temperatuur terug naar 200 graden.

Na ongeveer 20 minuten is je brood gaar en lichtbruin van kleur.

Laat het brood even afkoelen voor je het aansnijdt.


Tips bij het bakken van brood:
  1. Haal het brood meteen uit de vorm na het bakken en laat het liefst op een rooster afkoelen. Zo hou je een lekker knapperige korst.

  2. Vroeger deed ik geen boter in het brood, want dat scheelde vet, maar je brood wordt er lekkerder van en is wat langer houdbaar.

  3. Het water kun je door volle melk vervangen, deze zal de smaak nog lekkerder maken.

Ben benieuwd of je het nu zelf gaat proberen. Succes!


Wit brood bakken

#brood

0 opmerkingen

Gerelateerde posts