top of page

Wit brood bakken


Wit brood bakken
Wil je graag brood leren bakken? Dan kun je het beste starten met wit brood. Wit brood laat zich makkelijk verleiden tot een mooie rijs. Als je eenmaal de handen in het deeg hebt gehad, de magie van het rijzen hebt meegemaakt en die geweldig lucht uit de over hebt geroken durf je vast ook meer recepten aan. Wit brood bakken is een fijn basisrecept. Het is heel fijn om een keukenmachine of een broodbakmachine te hebben voor het kneden, maar je kunt het ook met je eigen sterke handen! En zie je dat ook niet zitten? Misschien wil je dan starten met een brood zonder kneden. Ja echt dat bestaat ook! In het hoofdstuk brood kun je een een reeks recepten vinden waarbij je niet hoeft te kneden.

Basis

Eigenlijk is wit brood bakken een van de belangrijkste basics in de keuken. Je hebt de ingrediënten praktisch allemaal in huis en het is zo eenvoudig. Met bloem, water, suiker, gist, boter en zout, ruik je straks de geur van geluk, van warmte, van thuis zijn, van vers knapperig brood. En dat uit je eigen oven,  in je eigen keuken! 


Gebleekte bloem

Wist je dat wit brood vaak gebakken wordt van gebleekte tarwebloem. Raar eigenlijk dat we het het bloem bleken, het smaakt er niet beter door. Wit of bijna wit, deze basic is heerlijk om af en toe zelf te bakken.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Wit brood bakken

Wit brood bakken

Benodigdheden:

 1. 500 gram bloem of speltbloem

 2. 10 gram suiker

 3. 9 gram zout

 4. 7 gram droge gist (is 1 zakje) of 14 gram verse gist

 5. 25 gram boter op kamertemperatuur

 6. 300 ml handwarm water 20-25 graden

 7. Bakblik van 22-30 cm (mijn blik is 22 cm en bakt een kort maar hoog brood)


Het brood is goed gerezen en kan de oven in

Recept wit brood bakken

 1. Meng alle ingrediënten door elkaar in een broodmachine, keukenmachine of in een mengkom.

 2. Kneden duurt als snel zo’n 12-15 minuten. Niet iedere bloem vraagt om dezelfde hoeveelheid water. Soms voeg ik wat extra water toe als het deeg te stug aanvoelt. Als het deeg niet vochtig genoeg is kunnen de gluten niet stretchen en het deeg dus niet rijzen. Zonder goede rijs heb je geen geen lekker luchtig brood.

 3. Als je een klein vliesje kunt trekken van je deeg, is het lekker elastisch en klaar.

 4. Laat het deeg een uur afgedekt met plastic. Zelf gebruik ik hier graag een een pendaalemmerzak voor.

 5. Na een uur is het brood verdubbeld in de hoeveelheid. Er zit lucht in! Kneed het deeg kort door en druk deze lucht eruit. Maak opnieuw een bal en laat het brood nog 20 minuten kort rusten.

 6. Vet je broodbakvorm of cakevorm in. Zelf gebruik ik bakpapier als ik brood ga bakken, dan weet ik zeker dat het brood goed uit de vorm komt.

 7. Rol het brood op; Robèrt van Beckhoven vertelt in dit filmpje hoe dit werkt.

 8. Leg het opgerolde deeg in de bakvorm en laat het opnieuw een uur rijzen, dek het af met plastic. Je kunt het bespoedigen door het deeg dicht bij de verwarming te plaatsen of in de zon, maar het brood kan dan ook te snel rijzen en later iets inzakken.

 9. Verwarm de oven voor op 200 graden bij een hete lucht oven of op 220 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

 10. Plaats het brood in de oven. Na ongeveer 20 minuten is je brood gaar en lichtbruin van kleur.

 11. Laat het brood even afkoelen voor je het aansnijdt.


Doorsnede van wit brood

Tips bij het bakken van brood:

 1. Haal het brood meteen uit de vorm na het bakken en laat het liefst op een rooster afkoelen. Zo hou je een lekker knapperige korst.

 2. Vroeger deed ik geen boter in het brood, want dat scheelde vet, maar je brood wordt er lekkerder van en is wat langer houdbaar.

 3. Het water kun je door volle melk vervangen, deze zal de smaak nog lekkerder maken.Wit brood bakken
De foto's voor dit blog zijn vernieuwd, dit is nog een oude foto

Gerelateerde posts

Comentários


bottom of page