top of page

Uienbrood


Uienbrood
Voordat ik 5 jaar geleden met bloggen begon, was ik bezig om voor mijn zonen een kookboek te maken. Het leek me leuk om een boek te maken met recepten van thuis voor later als ze het huis uit gaan. Net als familie-foto’s, geef je familierecepten mee. In dat boek stond al dit heerlijke uienbrood dat mijn kinderen altijd heel graag aten. Een brood dat zo rijkelijk bestrooid is met uien (en best wel veel kaas inderdaad) dat ik het zelfs gezond vond het regelmatig op tafel te zetten.

Uienbrood maak je heel eenvoudig, maak het zo gezond als je zelf wilt.

Kies je voor wit brood of volkorenbrood? Hoeveel uien wil je gebruiken? Ik gebruikte ruim 900 (!) gram. Kies je voor meer of minder kaas? Ik voegde nog een paar eetlepels gemalen oranje linzen toe aan het brooddeeg.  Niemand die het merkte, maar het brood is daarmee toch iets voedzamer.


Linzen maal ik zelf in mijn koffiemolen. De inspiratie hiervoor haalde ik het het heerlijke boek Bonen! van Joke Boon.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


uienbrood

Uienbrood

Benodigdheden:

  1. 500 gram bloem

  2. 300 ml lauw water

  3. 10 gram suiker

  4. 7 gram droge gist (1 zakje) of 14 gram verse gist

  5. 9 gram zout

  6. 900 gram uien

  7. 1/2 -1 theelepel bruine basterdsuiker

  8. Ongeveer 300 gram geraspte jonge kaas (minder als je het iets lichter wilt maken)

  9. Eventueel: 2 eetlepels gemalen oranje linzen (niet nodig maar maakt je brood iets voedzamer)


uienbrood of uienstokbrood klaar om afgebakken te worden

Uienbrood maken

Kneedt de bloem, water, suiker, gist en zout tot een soepel deeg. Eventueel kun je wat gemalen linzen toevoegen, mocht je nieuwsgierig zijn. Ik gebruik de broodbakmachine voor het kneedwerk,  maar een keukenmachine of jouw sterke armspieren kunnen het ook! Na een kleine 20 minuten is het deeg lekker soepel. Laat het ongeveer 45 minuten rijzen in een kom bedekt met plastic. Zet de kom op een warme, tochtvrije plaats.


Uien

Snij de 900 gram uien in halve ringen en bak ze met wat olijfolie lichtbruin. Voeg het zout, peper en op het laatst een kleine theelepel bruine suiker toe om de uien een klein beetje te karameliseren. Zet het vuur vervolgens uit en laat ze afkoelen.

Verdeel na 45 minuten je deeg in drie. Maar er eerst een rolletjes van en rol dit vervolgens plat. Bedekt de drie uienbrood-bodems met plastic dat je hebt ingesmeerd met wat olie. Zo kan het plastic niet aan het brood gaan kleven.


Bedekken

Laat het brood vervolgens opnieuw zo’n 30-45 minuten rustig rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht). Bedek het brood rijkelijk met de uien. Verdeel de kaas over de uien. Ik gebruik lekker veel uien en lekker veel kaas. Heerlijk!

Smeer de randen deeg die je nog ziet in met wat olijfolie en bak je uienbrood in ongeveer 20 minuten gaar. Hou na 15 minuten je oven in de gaten, want iedere kaas zal anders reageren op de warmte van je oven.


Plakje uienbrood

De uien zullen nog wat zachter bakken, het brood zal nog wat rijzen in de oven en lekker zacht worden en de kaas…. Hmmmm, ik mag dan zoethoudertjes bakken, maar een zoethoudertje kan ook hartig zijn hoor!


“Maaaammm, ben je nu al klaar met fotograferen!”  Het mag duidelijk zijn. Binnen 10 minuten na de fotosessie was er geen stukje uienbrood meer te vinden.


Lekker als lunch, als je thuis komt van een zware rit op de fiets met tegenwind, of lekker bij een kop soep.

Gerelateerde posts

Commenti