top of page

Trifle met mokkacrème, custard en ganache


Triffle met mokkacreme, custard en ganache
Trifle met mokkacrème, custard en ganache
De trifle is een echte showtopper en is afkomstig uit Engeland. Het dessert is behoorlijk groot en geschikt voor een grote groep gasten. Het leuke is dat je het naar eigen inzicht en smaak kunt opbouwen. De onderste laag bestaat van oorsprong uit cake. Vaak vind je ook vers fruit terug, net als het typsisch Engelse custard.

Zelf heb ik gekozen bij deze tiffle met mokkacrème, custard, ganache, voor sinaasappel “langs de ramen” omdat ik dit zo kleurig vind. Je gasten zullen de sinaasappel waarschijnlijk niet opeten, maar het oog wil ook wat.

Deze trifle is een grand dessert de luxe voor heeeel veel gasten, zeker wel zo’n 10-12 personen. Natuurlijk kun je het recept ook halveren

Dagje eerder starten met voorbereiding

Presenteer je de trifle als dessert na een diner? Je kunt diverse onderdelen al een dag eerder voorbereiden. Schrik niet van de hoeveelheid onderdelen; bereid ze stuk voor stuk voor en bouw je trifle vol trots in elkaar.


Ben je een echte die hard thuisbakker? Dan kun je zelf je eigen jam maken of cake, maar ik koos voor een kant en klare versie
Triffle met mokkacreme, custard en ganache

Trifle met mokkacrème, custard en ganache

Benodigdheden:

 1. Cake, kant of klaar of zelf gebakken

 2. 250 ml sterke koffie of iets minder koffie en een deel koffielikeur als kahlua

 3. Custard, volgens dit recept

 4. Rode jam naar keuze voor een prachtige gekleurde laag

 5. Ronde sinaasappel of grote mandarijn

 6. Cacaopoeder

 7. Restjes merinque als zoete sneeuw

Voor de mokka-crème:

 1. 1/2 recept banketbakkersroom volgens dit recept

 2. 250 gram boter

 3. 60 gram poedersuiker

 4. 2-3 zakjes droge espressopoeder

Voor de ganache:

 1. 200 ml slagroom

 2. 200 gram pure chocolade

Ook nodig:

 1. Grote glazen schaal of speciale trifleschaal

 2. Spuitzak


Triffle met mokkacreme, custard en ganache

Trifle met mokkacrème, custard en ganache

Begin met onderdelen die moeten afkoelen. Bijvoorbeeld de custard. Maak de custard volgens de link die je vind tussen de benodigdheden. Laat de custard eerst in de huiskamer afkoelen en verhuis het vervolgens naar de koelkast.


Maak de banketbakkersroom volgens het recept in de link bij de benodigdheden en bewaar het net als de custard koel.


Breng voor de ganache breng je de slagroom aan de kook en hak de pure chocolade in kleine stukjes. Zodra de slagroom kookt mogen de stukjes chocolade er doorheen. Roer het net zo lang door tot je een egale chocoladesaus hebt. Laat de ganache afkoelen. Deze kan best een aantal uur buiten de koelkast, maar maak je het ruim van te voren, verhuis het dan naar de koelkast.


Zet ongeveer 250 ml sterke (espresso) koffie en laat het afkoelen.


Trifle met mokkacrème, custard en ganache laag voor laag maken
Trifle met mokkacrème, custard en ganache laag voor laag maken

Na het voorbereiden, kun je nu de trifle gaan opbouwen

Snij de cake in dunne plakjes en verdeel de helft van de cake over de bodem van de glazen schaal. Besprenkel de cake rijkelijk met de sterke koffie (en kahlua). Was de sinaasappel en snij het in mooie dunne plakken. Verdeel de plakken langs de zijkant van de glazen schaal. Laat ze voorzichtig rusten op de stukken cake.


Verdeel een laag custard over de cake en verdeel hier een laag kleurige jam overheen. Herhaal deze lagen: cake, koffie met kahlua en een laag custard. Zelf heb ik niet nog een laag jam hierover gedaan, want de volgende laag is aan de beurt: de mokka-crème. Dit is echt een van mijn lievelingsrecepten! Hou voor de toefjes bovenop ongeveer 1/3e deel van de crème achter in een spuitzakje. Verdeel de ganache hieroverheen.

Triffle met mokkacreme, custard en ganache
Triffle met mokkacreme, custard en ganache

Tip: Heb je van diverse ingrediënten nog wat over? Maak een mini-trifle in een klein glazen schaaltje voor jezelf voor de volgende dag.

Bestrooi de bovenkant met cacaopoeder en spuit 6 tot 8 toefjes bovenop. Bestrooi de toefjes met een klein beetje cacaopoeder. Dit gaat het handigst in een theezeefje. Heb je nog wat meringue in huis? Maak hier kleine stukjes van en versier de bovenkant met deze zoete sneeuw.


Wow, als je weet dat dit dessert in de koeling op je wacht, ga je vanzelf minder eten. Hier kijk je het hele diner naar uit ...

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page