top of page

Wat is fondant?


Wat is fondant


Wat is fondant?

Je komt het tegenwoordig bijna dagelijks tegen. In alle kleuren van de regenboog. Het ziet eruit als kleine kleurrijke pakjes klei. Maar wat is fondant ?

Fondant vindt de oorsprong in het Franse: “Fondre” en betekent smelten.Je hebt 2 soorten fondant:

Vloeibare fondant: Dit noemen we glazuur. Je ziet het op bijvoorbeeld tompoucen en is heel gemakkelijk te maken van poedersuiker met wat druppels water. Je kunt hier ook limonadesiroop voor gebruiken met of zonder kleurstoffen als je dit graag wilt.

Kneedbare fondant: Hmm, dat wordt duidelijk meer gebruikt in mijn keuken. Fondant bestaat bijna volledig uit suiker, glucosestroop, een beetje olie en een hoop E-nummers welke dienen voor de houdbaarheid, als dikmiddel en om extra smaak te geven. Je kunt fondant zelf maken van marshmallows en poedersuiker.

Ieder merk fondant heeft een eigen recept en het ene fondant droogt sneller uit dan de andere. Daar maken we vaak bewust gebruik van. Het is prettig als je bloemen en boetseersels uitharden.

Hou de fondant altijd goed in de gaten bij gebruik. Leg het altijd goed afgesloten in plastic weg.  Hoe minder lucht in de verpakking, hoe beter fondant houdbaar is. Laat je per ongeluk toch wat lucht in een zakje achter, dan wordt de fondant alsnog hard.


Wat is fondant?

Heb je fondant dat deels hard is en eigenlijk niet meer goed te gebruiken: Je kunt van je fondant ook eigen mallen maken zoals je ziet in de foto hierboven.

Een reden om voor fondant te kiezen om een taart te bekleden is omdat het echt wit is. Dit in tegenstelling van marsepein. Omdat hier amandelen doorheen zitten is de kleur nooit echt wit en vaak zie je nog kleine stipjes amandelen.

Omdat fondant wit is kun je het vaak mooi met kleurstoffen mengen. De kleuren blijven helder en echt van kleur.

Fondant kan zeker bij een groot stuk, erg taai zijn om te kneden. Kneden op zich is ook een beweging die je moet leren. De fondant kort in de magnetron doen (enkele tot 10 seconden afhankelijk van de hoeveelheid) doet wonderen. Maar opgepast. Fondant is een suikerproduct en kan bij te lang in de magnetron heel erg heet worden. Doe de fondant liever een paar maal kort in de magnetron dan in een keer te lang.

Gerelateerde posts

Comentarios


bottom of page