top of page

Wolken suikerspin cake


Wolkencake
Sinds kort staat er in de schappen van de supermarkt een nieuw cakepakket: wolken cake van
dr. Oetker. Wolken is een cake gemaakt met slagroom in plaats van boter. Dat is interessant, in slagroom zit beduidend minder vet dan in boter, maar is het ook zo lekker?


Wolkencake van dr. Oetker

De mix is te koop in 3 varianten; vanille choco, citroen en ik koos voor de chocolade.

Dus de mixer werd uit de kast gehaald en de oven ging aan. Hmm, ik had er zin in.


Wolken suikerspin cake

Benodigdheden:

  • 1 pak wolken cake van dr. Oetker

  • 200 ml. slagroom

  • 3 eieren


Wolken suikerspin cake

In de verpakking zaten 2 zakjes, een cakemix zakje en een zakje met poedersuiker. De poedersuiker is ietsje anders dan de gebruikelijke in een bus, iets grover maar dit geeft straks een mooi resultaat.

30 gram vet van de slagroom is veel minder vet dan 100% echte boter.


Wolken suikerspin cake

Ik verwarmde de oven voor op 150 graden (hete lucht oven 140 graden, 160 graden elektrische oven, ik koos voor de middenweg).


Volgens de verpakking moet je een springvorm van 24-26 cm  gebruiken.  Zelf gebruikte ik een cakevorm van 20 cm.dan wordt de cake iets hoger en lijkt de cake net iets chiquer.

De verpakking zegt:  mix de bakmix, het slagroom en de eieren door elkaar.


Ik hoopte meer lucht in de cake te creëren door toch eerst de eieren apart te mixen. Op zo’n moment ben ik blij dat ik een keukenmachine bezit, terwijl de machine de eieren langdurig klutst, wel 6-8 min. kan ik het een en ander klaar zetten of schoon maken. Mijn machine, een Kenwood, maakt erg veel lawaai. Raar maar waar, deze eentonige herrie kalmeert me altijd tijdens het bakken. Ik vind rust om ondertussen iets anders te ondernemen.


Wolken suikerspin cake

De cakemix en de slagroom werden bij de eieren gevoegd, eerst moet je een minuut de mixer langzaam gebruiken, anders vind je de verse cakemix overal in de keuken. Na deze minuut mag de mixer 3 minuten op de hoogste stand. Zelf ben ik daar wat huiverig mee, bij een gewone cake moet je de bloem op het laatst door de mix spatelen om de cake luchtig te houden, maar ja, dr. Oetker zal toch wel weten hoe het moet. Ik heb het mixen in de drie minuten gewoon langzaam opgevoerd tot de snelste stand en ben geen seconde langer gaan mixen. De mix zag er door de geklutste eieren eigenlijk al meteen luchtig uit.


De mix kan in de ingevette vorm, eventueel kun je onderin nog een ring plaatsen van bakpapier, dan weet je zeker dat de cake er straks netjes uitkomt.


Volgens de verpakking moet je de helft van de poedersuiker meebakken in de oven en de andere helft er na het bakken overheen strooien. Ik was een beetje gehaast en had verzuimd de verpakking goed te lezen. Ik heb de cake met al het gezeefde poeder bovenop  gebakken en ik moet zeggen dat hij er heerlijk uitkwam.


Toen mocht de cake in de oven om daar 55-60 minuten te blijven.


Wolken suikerspin cake

Ik vind het grove, de breuken, het poeder overal erg aantrekkelijk uitzien. Lekker nonchalant.


Wolken suikerspin cake

Wolken suikerspin cake

Maar niet alleen de cake is luchtig als de wolken. Ik moest aan de suikerspinmachine denken die boven maar in de kast ligt te liggen.  Een suikerspin zou waarschijnlijk voor mooie wolken zorgen en dus ging de suikerspin machine aan. Het is een eenvoudige machine die niet veel “spin” kan maken. Na 10 minuten heb je maar een dit beetje wolken. Ik vind het effect wel erg leuk, net echte wolken.


Het is momenteel er vochtig in huis, de vochtmeter staat rond de 100%, wellicht is dat de reden dat de wolken snel slonken, plakkerig werden.

Wolken maken zijn dus echt een last minute klus maar het maakt de cake wel echt af.


Wolken suikerspin cake

De wolken suikerspin cake heeft een lekkere sponzige bite maar ik mis de smaak van chocolade, deze is matig.  Maar ik vind chocoladecakes vaker  tegen vallen. Niet voldoende smaak, of een beetje droog.

Na een paar dagen werd de wolken cake minder sponzig en iets smeuiger maar werd het korstje juist iets brokkeliger.


De bite van deze wolken cake is zeker prettig en lekker, zeker als je bedenkt dat er veel minder vet in zit, doch mis ik een beetje de chocoladesmaak.  Ik heb eigenlijk verzuimd te kijken of er onnodige ingredienten in deze mix zitten (E-nummers ed.), want wellicht is deze cake ook met eigen bakmeel, suiker, slagroom en verse smaakmaker te bakken. Zal ik dat om mijn to do lijst zetten?


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page