Vroeger vond ik het zo raar klinken: wortelcake. Worteltjes in cake; het leek me geen lekker combinatie. Groente in je cake? Het kan ook zomaar zijn dat ik destijds zwaar beïnvloed was door het mopje van het konijn dat de bakker vraagt of hij worteltjestaart heeft. De bakker zegt nee. Het konijn blijft iedere dag terug komen en naar de worteltjestaart vragen. Weet je wat dacht de bakker; ik bak voor het konijn een worteltjestaart. Ik heb voor jou een worteltaart gebakken zegt de bakker en wat zegt het konijn…. vies hè!
Volgens het mopje met het konijn kon wortelcake toch niet lekker zijn. Maar kun je zo’n kindermopje geloven?
Het maakte blijkbaar zoveel indruk; ik weet zelfs nog precies waar ik mijn eerste stukje worteltjescake gegeten heb. Inmiddels heeft bijna iedereen deze kruidige cake wel eens gemaakt of in ieder geval geproefd. Vaak zie je hem als taart in een springvorm, maar je kunt er natuurlijk ook goed een cake van maken. Aan de slag en zelf deze kruidige wortelcake maken.
Een wortelcake is niet af zonder roomkaas-glazuur. Mijn portie glazuur was ruim voldoende om zowel de bovenkant als een laag in de cake te vullen. Vind je dat een beetje teveel van het goede? Halveer dan het recept voor de topping en vulling.
Wortelcake recept zelf maken
Benodigdheden voor cake van 28 cm
Voor de cake:
200 gram bloem
100 gram volkorenmeel (of iets meer bloem)
250 ml neutrale olie als zonnebloemolie of arachide-olie (pinda-olie)
5 medium eieren
250 gram donker bruine basterdsuiker  (voor de zoetekauw 300 gram)
1 theelepel vanille extract
6 gram baking soda (1 theelepel)
4,5 gram bakpoeder (1 theelepel)
1 theelepel kaneel
1/2 theelepel gember
300 gram fijn geraspte wortels waar je het vocht een beetje uitknijpt
150 gram walnoten waarvan 5-6 stuks bovenop
Snuf zout
1 worteltje om te versieren
voor de roomkaas vulling en topping:
150 gram Philadelphia of andere roomkaas
300 gram poedersuiker
50 gram zachte boter
Wortelcake recept
Verwarm de oven voor op 160 graden (hete lucht oven), bekleed een cakevorm van 28 cm met bakpapier. Is je vorm iets kleiner, minder dan het recept of bak dan bijvoorbeeld cupcakes met het beslag dat je over hebt.
Mix de suiker met de eieren luchtig.
Voeg de rest van de ingrediënten (behalve de walnoten) toe en mix tot het gemengd is, maar niet langer dan noodzakelijk.
Vul de bakvorm en bak je cake in ongeveer 60-65 minuten gaar. Met een satéprikker kun je testen of de cake gaar is.Â
Laat de cake goed afkoelen.
Maak de roomkaas-glazuur door de roomkaas, samen met de boter op kamertemperatuur en het poedersuiker te mixen. De boter moet goed zacht zijn anders laat het zich niet makkelijk mixen. Om een sneeuwstorm van poedersuiker te voorkomen leg ik kort een theedoek over de mengkom. Zo blijft alles onder de doek. Klop het geheel in 3-4 minuten luchtig.
Snij de cake in de lengte door de midden.
Vul de cake met de helft van de frosting.
Spatel de andere helft over de cake.
Versier de bovenkant met de walnoten. Ik had nog wat kleine restjes uit de walnotenverpakking over, deze strooide ik over de bovenkant. Jammer dat mijn winterwortel wat aan de dunne kant was, daarom kon in geen mooie slierten maken met de spiraalsnijder. Hoe dikker je wortel, hoe beter dit gaat.
Wortelspiralen niet lekker op je glazuur? Mijn kritische testteam mopperde eerst bij het zien van de cake, maar uiteindelijk werd alles zonder problemen gegeten!
Je hoeft geen konijn te zijn om te weten dat worteltjes lekker zijn, ook in een cake! Ik vind de kruidige smaak in dit recept bijzonder lekker. Net als de bite van de walnoten. Omdat er olie in de cake zit in plaats van boter, blijft de cake mooi van structuur, ook als je hem in de koelkast bewaart.
Comments