top of page

Zelf rabarberlikeur maken


Zelf rabarberlikeur maken
Rabarber; het is kort verkrijgbaar en je kunt er alle kanten op. Bij de slijter zag ik rabarberlikeur liggen; zou dat lekker zijn en zou je de zomers likeur zelf kunnen maken? Zelf had ik het nog nooit geproefd en dat leek mij een leuk klusje om te maken met een prachtige bos mooie rode stengels. Rabarber; je houdt ervan of je vindt het vreselijk, maar ook als je er niet van houdt is het misschien heel leuk om voor een ander te maken als cadeautje. De wat zure stengels vind ik zelf heerlijk bij de maaltijd, in mijn ontbijt met yoghurt en sinds kort ook om mee te proosten! Zelf je eigen rabarberlikeur maken is erg leuk om te doen en eigenlijk best eenvoudig.

Zelf rabarberlikeur maken; kies je voor gekookte of ongekookte rabarber

Online zag ik vooral recepten waarbij de rabarber ongekookt een tijd moest staan met een sterke drank. Misschien is dit wel de manier om dit zomerse drankje te maken, maar ik koos toch de manier van hoe ik normaal rabarbermoes maakt; voorkoken maar ditmaal wel veel korter dan normaal.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Rabarberlikeur zeven of niet

Zelf rabarberlikeur maken werkt ongeveer hetzelfde als andere likeuren die ik eerder maakte. Bijvoorbeeld prachtig rode aardbeienlikeur of de smakelijke bramenlikeur. Normaal laat ik fruit een tijd in sterke drank staan zodat de smaak goed kan intrekken. Daarna zeef ik het en voeg suikersiroop toe naar smaak. Eigenlijk wilde ik een waterige likeur maken, maar na verloop van tijd ging de drank in de weckpot toch verdacht veel op een dunne rabarbermoes lijken. Wat mij betreft niet erg en het is heel herkenbaar. Ik merkte echter dat als ik de drank zou zeven ik een groot deel van de zomerse cocktail zou kwijtraken en dat vond ik zonde. Jij mag het wel doen als je het graag wilt en een volledig vloeibare drank wilt overhouden, maar ik koos voor 2 versies: de ene helft van het rabarberdrankje met fijne stukjes rabarber liet ik ongewijzigd, de andere helft maakte ik wat fijner met de staafmixer. Dit is misschien handig als je niet van "dingetjes" in je drankje houdt, dan kun je het beter pureren of zeven.


Er zijn meer wegen naar Rome, ook bij het maken deze zomerse drank met verse rabarber
Mooie rode rabarber geeft een extra lekkere smaak

Zelf rabarberlikeur maken

Benodigdheden:

 1. 400 gram Rabarber, kies zo mogelijk mooie rode stengels

 2. 40 gram Suiker

 3. 2 zakjes Vanillesuiker

 4. 2 flinke eetlepels Aardbeienjam of jam naar keuze

 5. 1 grote zoete Sinaasappel

 6. 650 ml Brandewijn 28% of andere doorzichtige sterke drank

 7. 100 ml Water

Voor de siroop:

 1. 100 gram Suiker

 2. 100 ml Sater

Ook nodig:

 1. 1 grote Glazen pot; mijn pot heb ik gekocht bij Ikea en heeft een inhoud van 1,8 liter

 2. Schone trechter

Zelf rabarberlikeur maken in een grote weckpot

Recept om zelf rabarberlikeur te maken

 1. Was de rabarber en verwijder de boven- en onderkant van de stengels. Snij de stengels in dunne stukjes en kook ze kort zo'n 3-5 minuten in een pan.

 2. Verwarm 100 ml water en voeg de suiker en vanillesuiker hierbij. Los de suiker op en laat het afkoelen.

 3. Kook de weckpot zo mogelijk uit in een grote pan een paar minuten schoon en bijna steriel.

 4. Voeg de rabarber, de brandewijn en de suikersiroop in de pot. Voeg de jam en de schijfjes sinaasappel hierbij. De jam zal oplossen en smaak geven aan de likeur.

 5. Laat de pot op een donkere plek staan en roer ongeveer 3 weken lang de inhoud dagelijks met een schone lepel.

 6. Kook flesjes of kleine potjes uit voordat je ze vult met de likeur.

 7. Proef met een theelepel of je de likeur zoeter wilt hebben. Liever zoeter? Dit gaat eenvoudig door suikersiroop aan de drank toe te voegen. Kook 100 ml water en voeg hier 100 gram suiker aan toe. Roer goed door totdat het is opgelost. Voeg het afgekoelde suikerwater bij de likeur. Eventueel kun je het nog zoeter maken als je dat liever hebt.

 8. Wil je een iets fijnere structuur in de likeur? Gebruik de pan die je zojuist gebruikte om de potten en flesjes uit te koken; deze is goed schoon. Voeg de likeur in de pan en pureer de rabarberlikeur met een schone staafmixer tot het een stuk fijner is.

 9. Vul de flesjes of potjes en bewaar ze tot serveren in de koelkast.

Zelf rabarberlikeur maken

Rabarberlikeur bewaren

Omdat de likeur zowel suiker als alcohol bevat blijft is het gekoeld wat langer houdbaar. Ook is het belangrijk dat je schone materialen gebruikt. Bij mij was de likeur na 5 weken nog goed, maar ik vind het moeilijk om exact aan te geven hoe lang het houdbaar is.


Rabarberlikeur gebruiken

Schenk de zomerse cocktail lekker koud in een mooi glas. Hoewel het op de foto wat dik lijkt is het in een glas een vloeibare drank en bedoeld om te drinken of om vullingen, ijs en ander lekker op smaak te brengen. Lepelen alsof het advocaat is? Nee, daar is het echt te dun voor.

Zelf rabarberlikeur makenGerelateerde posts

Rabarbercake

Comments


bottom of page