Stoofpeertjes taart
top of page

Stoofpeertjes taart


stoofpeertjes taart
Stoofpeertjes taart
Het aantal zon-uren neemt af in de herfst. Helaas ook de keuze en kwaliteit van het zomerfruit. Gelukkig krijgen we daar ook iets voor terug. Een gezelligheid die bij het einde van het jaar past. En stoofpeertjes! Deze stoofpeertjes taart is geïnspireerd om een combinatie van de zomerse plaattaart met ricotta en fruit en de Kardemomcake met hele peren. Het beste van twee toppers dus!

Geloof me, deze stoofpeertjes taart is echt heel lekker. Daarbij bloeit de verborgen schoonheid op zodra je de taart gaat aansnijden. Je kunt een dwars doorsnede zien van prachtige, rode stoofpeertjes. Niet in je maaltijd maar in je taart!


stoofpeertjestaart
Stoofpeertjes ricottataart

Stoofpeertjes taart

Benodigdheden:

Voor de stoofpeertjes:

  1. 8-9 kleine stoofpeertjes

  2. 100 ml rode wijn

  3. 2 kaneelstokjes of een flinke theelepel kaneelpoeder

  4. Suiker naar eigen smaak, afhankelijk van de hoeveelheid water die je gebruikt (proeven!)

Voor de cake:

  1. 125 gram boter

  2. 200 gram bloem

  3. 50 gram amandelmeel of andere noten (je kunt ze zelf malen, hoe lees je hier)

  4. 12 gram bakpoeder

  5. 230 gram suiker

  6. 2 zakjes vanillesuiker 1 theelepel vanille extract

  7. 3 grote eieren

  8. 250 gram ricotta (1 bakje)

  9. Snufje zout

  10. 3 theelepels citroensap

Eventueel voor de siroop:

  1. De helft van het sap van de peren die over is

  2. Ongeveer 50 gram suiker, ik doe het eigenlijk uit de losse pols


Duw de stoofpeertjes in het cake beslag
Stoofpeertjes ricottataart

Recept stoofpeertjes taart

  1. Vul een medium pan met water, zorg ervoor dat de geschilde hele peren met steeltje onder water staan. Voeg de wijn toe met de kaneel en het suiker. Ik heb de peren zo’n kleine 2 uur laten koken.

  2. Eerlijk is eerlijk, ik was ze vergeten. Maar de peren waren eigenlijk precies gaar en hadden het gewenste kleurtje. Laat de peren goed uitlekken! Ook na een flinke tijd uitlekken probeerde ik zoveel mogelijk vocht van de peer te verwijderen. Dit om te voorkomen dat de cake straks rondom de peer een beetje snotterig wordt. Tja, klinkt niet lekker, maar zo ziet het er een beetje uit.

  3. Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven) en bedek je bakvorm met bakpapier. Mijn vorm had een doorsnede van 26 cm.

  4. Klop de suiker, met de vanille suiker en de boter tot het lekker romig is. Dit duurt al snel zo’n minuut of acht. Klop nu ei voor ei door deze mix. Nu mag de ricotta erbij. 

  5. Spatel de gezeefde  bloem, het amandelmeel, het zout en het bakpoeder erbij. Tot slot mag het citroensap worden toegevoegd.

  6. Vul je vorm met deeg. Ik doopte mijn peertje even licht door wat bloem om overtollig vocht door het bloem op te laten nemen. Daarna verdwenen de peren netjes verdeeld in het beslag. Zie je het beslag? Ook ongebakken vind ik het er heerlijk uit zien. Cake met ricotta is heel smakelijk.

  7. Bak de cake in zo’n 60-70 minuten gaar. Na ongeveer 50 minuten heb ik een stuk aluminium-folie over de cake gedaan om de bovenkant te beschermen tegen te veel warmte.


En dan heb je een hele pan perensap over. Deze kun je wat inkoken en over je eten gebruiken. Ik deed de helft weg. De andere helft kookte ik in met wat extra suiker. Ik vermoed ongeveer 50 gram.


stoofpeertjes taart

Perensap transformeert zich langzaam in perensiroop!

Laat het sap inkoken tot je bubbels gaat zien over de hele bovenkant. Nu is het suikergehalte heel hoog geworden. Het lijkt eigenlijk best nog heel vloeibaar maar zodra het afkoelt zal het dikker worden. Is je siroop te dik na afkoelen? Verwarm het nog even en voeg een klein beetje water toe. Is het te dun? Verwarm het nog even en laat het nog kort wat langer inkoken.



Verwen je taart en de stoofpeertjes met een beetje siroop bovenop

Deze stoofpeertjes taart is het mooist als je de punten zo doorsnijdt, dat je de doorsnede van een peertje kunt zien.


stoofpeertjes taart
Stoofpeertjes taart met hele peren in de taart

Cake of taart met ricotta? I love it

Het smaakt een beetje als de kwarkbolletjes bij de bakker en is lekker zacht. De combinatie van peer met kaneel, suiker en rode wijn is heerlijk. Lukt het je om de taart binnen een dag op te eten?


De stoofpeertjes taart blijft wel even goed maar het vocht uit de peer trekt in de taart. Dus: geniet van de taart en wacht niet te lang met eten. Je kunt vast een gezellig clubje liefhebbers vinden die heel graag een stukje willen proeven.


Wie ga je uitnodigen?

Gerelateerde posts

bottom of page