Witte chocolademousse, is dat wat de goden bereiden als ontbijt, lunch en avondeten? Veel goddelijke recepten zijn echter gemaakt met rauwe eieren. Rauwe eieren gebruik ik liever niet in de keuken om elk risico van een Salmonella-infectie te vermijden. Deze snelle witte chocolademousse is gemaakt zonder rauw ei. Het is lekker snel klaar, zoet en heeft een heerlijke chocoladesmaak.
Heel handig: je kunt het recept een dag eerder bereiden. Zo kun je ontspannen een etentje tegemoet zien en lekker bij je gasten blijven. Ook handig bij feestdagen als Kerst of Pasen.
Nu hoor ik je bijna zeggen: Carola eet jij zulke grote kopjes met snelle witte chocolademousse?
Maar ehhh, zal ik eerlijk zijn? Deze mooie oude vintage kop en schotels zijn niet helemaal gevuld met deze snelle witte chocolademousse. Dat zou echt veel te veel zijn want het is best een machtig toetje. De onderkant is opgevuld met stukjes cake! Een eetbare nep-vulling dus, met hierop een laag witte chocolademousse. Een oplossing voor een onmogelijke grote inhoud van dit kopje.
Snelle witte chocolademousse
Benodigdheden voor 4 grote dessert of 6-8 kleinere desserts
- 270 gram witte chocolade van goede kwaliteit in stukjes
- 500 ml slagroom
- 1 theelepel vanille extract
- 3-4 eetlepels poedersuiker
Verwarm de slagroom. Zodra het lijkt te gaan koken mag het gas uit en roer je de witte chocolade en de vanille extract er doorheen.
Roer het geheel goed door tot de chocolade volledig is opgenomen in de slagroom. Laat het minimaal 8 uur afkoelen in de koelkast. Of nog beter: een hele nacht.
Voeg na het afkoelen de poedersuiker toe en mix het geheel met een garde luchtig, met een zijdezachte structuur.
En klaar is je snelle witte chocolademousse!
Wat vind je van de roosjes? Je kunt ze heel eenvoudig maken van fruittella snoepjes. Hoe je ze maakt lees je hier.
Bron: Eén van mijn favoriete blogs; het Noorse Passion for baking white chocolate mousse
Wauw, wat een prachtige foto’s heb je gemaakt! Ik houd zelf totaal niet van witte chocolade, maar ik denk dat dit vast ook wel met pure chocolade, mijn favoriet, kan! Alleen wel minder mooi in het kopje 😉
Bedankt Lianne 🙂 Overigens heb ik ook Bone China kop en schotels met bruine en beige bloeme, past perfect bij melk en pure chocolade. Hmmm, best wel zin om een keertje uit te proberen. Bedankt voor de inspiratietip! Groetjes Carola
Oh help!!
Volgens mij heb ik iets verkeerd gedaan.
Is bij mij meer een saus ipv mousse
Iets te hard geklopt na de poedersuiker?
Hoi Yvonne, ohh dat is jammer. Heb je het lang genoeg laten koelen? Heb je erg lang geklopt? Zelf was mijn mousse in heel klein minuutje kloppen klaar. Eigenlijk is het een wat dunnere variant van ganache. Is het nog wel steeds lekker, heb je niet een soort boter geklopt? Zelf zou ik er denk ik voor kiezen wat extra chocolade door de smelten om het wat steviger te maken. En even half tot een uurtje in de diepvries te zetten om het koud worden wat te bevorderen. Zou het toch nog gaan lukken? Succes, groetjes Carola
Super bedankt voor de tip. Heb het nog geprobeert met een beetje gelatine erbij. Het stond een nacht in de koelkast en toen was het bovenin dik, en onderin heel vloeibaar. Na het kloppen met poedersuiker was alles vloeibaar. Smaakt wel echt zo lekker
Zou het kunnen zijn dat je de gelatine geweekt hebt in water? Water en witte chocolade zijn eigenlijk niet zulke goede vriendjes. Normaal laat je gelatine hard worden en mix je ook niet opnieuw. Hoe het zich dan gaat gedragen? Dat heb jij waarschijnlijk uitgevonden 🙂 Gelukkig was het wel lekker. Ik heb ook best vaak bloopers hoor, soms klein maar ook echt wel grote. Hoort erbij 🙂 Groetjes Carola
Hallo, Ik heb de eerste stappen genomen voor het bereiden van deze witte chocolade mouse.
De slagroom met het vanille extract verwarmt, bij de witte chocolade gedaan. Het was al snel gesmolten…het leek mij op dat moment erg dun…maar goed we zullen zien als het gekoeld is. Nu ben ik ruim 8 uur verder….
onderin de schaal ligt op de bodem een stuk geharde chocolade. In de vorm van de bodem.
Er was geen vaste chocolade meer te bespeuren toen ik het in de koelkast zette.
Dit is niet op te kloppen zo!
Hoe nu verder? Een tip zou welkom zijn 😉
Hoi Bianca,
Oei, dat is jammer. Zelf heb ik het al een paar maal gemaakt een geen problemen gehad. Het zou ook aan je chocolade kunnen liggen. Weggooien is zonde, ik zou een 2e poging wagen en het voorzichtig een klein beetje opwarmen, hoeft niet te koken maar net dat de chocolade oplost. Laat het afkoelen en klopt het, kan ook met de hand, 1 x per 45-60 minuten even door om te zorgen dat de chocolade niet als een blok naar beneden kan vallen maar egaal oplost. Hopelijk gaat het lukken! Succes!