Cassavemeel, wat is het en waar koop je het?
top of page

Cassavemeel, wat is het en waar koop je het?


Cassavemeel, wat is het en waar koop je het?
Thuis staat tussen de bekende soorten meel als tarwe-, spelt-, haver-, mais- en boekweitmeel, steeds meer bijzondere soorten meel. Bij de toko kocht ik onlangs cassavemeel, omdat ik een Zuid Amerikaans recept wilde maken, Pao de queijo, Braziliaanse kaasballetjes, waarvan het recept een dezer dagen online komt. Maar cassavemeel, wat is het en waar koop je het?

Cassavemeel, wat is het en waar koop je het?

Hoewel ik cassave vaker gegeten heb, kende ik cassavemeel nog niet. Vroeger werkte ik met een aantal Surinaamse collega’s en van hen heb ik de grote bruine wortel leren kennen. Zij bakten er Surinaamse bojo mee, een recept dat ik een keer heb gebakken in combinatie met cheesescake (een recept van Miljuschka Witzenhausen). Het recept voor de bojo cheescecake vind je hier.


Wil je het artikel graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Surinaamse Bojo Cheesecake

Wat is cassave eigenlijk

De cassave is een heester en komt van oorsprong voor in Zuid Amerika. Het zijn de Portugezen die de heester met knollen mee naar Afrika namen. Cassave wordt in deze 2 werelddelen dan ook het meest gegeten. De cassave, wordt ook wel maniok wordt genoemd en heeft niet veel nodig om goed te groeien, zelfs bijna geen water. De knollen worden al zo’n 5000 jaar gegeten.


De cassavewortel is vrij groot en heeft een bruine, wat glanzende schil. Heb je hem als eens gezien om een grote markt of in een toko? Net als bij de aardappel, kun je cassave niet rauw eten omdat het blauwzuur bevat en daarom moet je het bewerken. Dit gebeurt veelal geraspt of er wordt meel van gemaakt. De gerechten die je met cassave maakt moeten, een tijd gekookt of gebakken worden.


Cassavemeel wat is het en waar koop je het?

Verschil tussen cassavemeel en tapiocameel

Beide zijn gemaakt van de cassavewortel

Tapiocameel is gemaakt van het zetmeel van de cassavewortel

Cassavemeel is gemaakt van de hele wortel van de cassavewortel


Tapiocameel (of eigenlijk is het tapiocazetmeel)

Neemt veel vocht op en kun je gebruiken om een gerecht te binden en zorgt voor een wat droger resultaat.


Omdat cassavemeel niet dezelfde eigenschappen heeft als tapiocameel, kun je het een niet zomaar vervangen door het ander bij een recept.


Cassavemeel

Is net als tapiocameel een heerlijk zacht en fijn meel, werkt fijner bij het bakken, omdat het resultaat minder snel erg droog zal worden. Bij het bakken is cassavemeel daarom meer aan te bevelen dan tapiocameel.

Waarvoor kun je cassavemeel gebruiken

Gebruik cassavemeel in koekjes, in glutenvrije mixen die je zelf samen stelt, in glutenvrije pizzabodems of in pannenkoeken. Ook zul je het meel vaak tegen komen als je zoekt naar glutenvrije recepten.


In glutenvrije recepten wordt regelmatig cassavemeel gebruikt. Hoewel cassave van nature glutenvrij is reageren niet alle coeliakie-patienten goed op dit meel. Bekijk altijd goed of ene meel werkt bij jou of niet!


Cassavemeel wat is het en waar koop je het?

Waar kun je cassavemeel kopen

Zowel cassavemeel als tapiocameel kun je in een toko kopen of bij een Aziatische kraam op een markt. Ik begrijp dat er ook supermarkten zijn die het verkopen, maar ik ben het zelf nog niet tegen gekomen. Mocht jouw supermarkt cassavemeel of tapiocameel verkopen, misschien kun je dan onder dit stukje een reactie achterlaten. Zo help je andere lezers bij hun zoektocht. Cassavemeel, wat is het en waar koop je het?


Woon je niet dicht bij een grote stad? Er zijn allerlei winkel die het online verkopen. De prijs is hier vaak wel een stuk hoger, dus een dagje uit naar een leuke stad is misschien een goede optie? Ik kocht mijn meel bij de Oriental, een toko op een boot in Rotterdam vlak bij de Euromast.


Tip: Een toko verkoopt ook Gari (wordt gemaakt door cassavemeel te drogen en raspen), dit zijn gefermenteerde cassavekorrels en is geen meel!


Pao de queijo, Braziliaanse kaasballetjes

Pao de queijo, Braziliaanse kaasballetjes, gemaakt met cassavemeel



Bronnen:



Gerelateerde posts

bottom of page