Pistachepasta maken
- 1 dag geleden
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 13 uur geleden

Pistachepasta is een heerlijke en veelzijdige smaakmaker, maar het is best prijzig om aan te schaffen. Gelukkig kun je de pasta eenvoudig maken. Deze romige pasta, met de volle smaak van geroosterde pistache is perfect als vulling voor macarons, bonbons, over ijs en taartvullingen. Maar ook in hartige gerechten komt pistachepasta goed tot zijn recht. In dit recept leer je stap voor stap hoe je met slechts een paar ingrediënten een smaakvolle pistachepasta maakt—veel lekkerder dan de kant-en-klare varianten uit de winkel!
Zelf pistachepasta maken in 5 minuten
Pistachepasta kom je tegenwoordig overal tegen. De populaire Dubaireep zal hier vast iets mee te maken hebben. Veel potjes met pistachepasta bevatten weinig pistache. Naast geroosterde pistachenootjes, krijgt een smakelijke witte pasta een bijrol in dit recept. Hierdoor is je pasta tevens supersnel klaar.
Groene pistachepasta
Pistachenootjes zijn groen van kleur; het ene type nootjes is echter groener dan andere en dit is van invloed op de kleur van de pistachepasta.
Pistachepasta wordt regelmatig licht gekleurd met wat eetbare groene kleurstof. Zelf heb ik geen kleurstof toegevoegd maar jij kunt er natuurlijk wel voor kiezen als je dat graag wilt. Start altijd met heel weinig kleurstof; ik denk aan slechts 1 kleine druppel. Roer goed door en beslis of dit voldoende is. Je kunt ook kiezen voor een natuurlijke kleurstof. Natuurlijke kleurstoffen verliezen vaak hun kleur bij het verwarmen, maar omdat je bij dit recept de pasta niet verwarmt blijft het redelijk stabiel.
Gezouten of ongezouten pistachenootjes
Persoonlijk vind ik de gezouten pistachenootjes die je zelf moet doppen b.v. van de Lidl lekkerder van smaak dan de raw reeds gepelde noten.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Pistachepasta maken
Benodigdheden voor ongeveer 200 gram
80 gram geroosterde pistachenoten
120 gram witte chocoladepasta
2 theelepels neutrale olie
Snufje zout
Ook nodig:
Glazen potje, in heet water schoon gekookt
Koffiemolen, hakmolen of staafmixer
Optie:
Groene kleurstof (zelf niet gebruikt)

Pistachepasta maken
Heb je pistachenoten met schil, pel de nootjes. Rooster de nootjes 10 minuten op ongeveer 160 graden in de oven.
Maal de pistachenootjes in een koffiemolen of hakmolen. In een staafmixer gaat dit minder eenvoudig. Maal de nootjes in kleine delen zodat je controle houdt over het proces.
Weeg de witte chocoladepasta af en verwarm het kort in de magnetron zodat het zich iets makkelijker laat mengen.
Voeg de witte chocoladepasta bij de gemalen nootjes en voeg de neurale olie en een mini snufje zout toe.
Proef en beslis of je meer witte chocoladepasta of olie wilt toevoegen. Ook kun je wat grovere stukjes pistachenootjes toevoegen als je meer bite wilt.
Voeg eventueel een druppel groene kleurstof toe.
Schep de pistachepasta in een schoon glazen potje.

Pistachepasta bewaren
Pistachepasta maken met dit recept is heel eenvoudig. Probeer zo schoon mogelijk te werken; dit zorgt ervoor dat het langer houdbaar is.
Bewaar de pistachepasta in de koelkast. Je kunt eventueel een kleine beetje pasta in een klein schaaltje kort verwarmen in de magnetron. Dan is het beter smeerbaar en kun je het ook als sausje over een bolletje ijs verdelen.
Heb je te veel pasta gemaakt? Je kunt het eventueel ook goed afgesloten invriezen.
Liever op zoek naar een professioneel recept van pistachepasta volgens een patissier?
Wil je graag pure pistachepasta maken naar het recept van de Amsterdamse patisserie Petit Gâteau? In een oud artikel op dit blog kun het recept van Meike Schaling terugvinden. Het recept is afkomstig uit de leuke kinderserie TAART. Het moderne sprookje vol taarten die gemaakt zijn door Meike van Petit Gâteau is momenteel (voorjaar 2025) te zien in Zapp bios die je terugvindt in deze link.
Comments