Yes, ik heb weer een pareltje om zelf te maken, geïnspireerd op een ijsje dat ik onlangs at in een ijssalon in Naaldwijk. Het was een romig ijsje met stukjes citroensmaak en meringue. Lekkerrrr! En zo ging ik zelf aan de slag want citroenijs met lemoncurd, meringue en limoncello kun je zonder machine in slechts 5 minuten maken waarna de diepvries de rest doet. Je hoeft het zelfs tussendoor niet eens door te roeren!
Stukjes citroen zonder dat je een hap citroen neemt? Ik besloot lemoncurd in kleine toefjes toe te voegen. Lemoncurd heeft een pure citroensmaak, maar is ook romig door de boter en ietsje zoet door de suiker. Je kunt lemoncurd zelf maken, maar ik heb zelf altijd een pot uit de supermarkt paraat, dat is zo makkelijk. Ik gebruik het vaak als ik geen citroen heb om baksels op smaak te brengen. Zelf maken is heerlijk en puur, maar de gekochte versie is makkelijk en goed houdbaar.
Meringue? Je hebt geen prachtige meringue nodig., oude stukjes doen het ook goed. Als ik een recept met meringue maak hou ik vaak wat beslag over en dat spuit ik dan los op een bakblik en bak het dor en dor droog. Zo kan ik het langdurig bewaren en dat is handig bij veel recepten. Bijvoorbeeld in dit ijs.
Citroenijs met lemoncurd, meringue en limoncello zonder machine
Benodigdheden:
- 400 ml slagroom gekoeld in de koelkast
- 200 ml gecondenseerde melk
- Ongeveer 1/3 potje lemoncurd
- 30-40 ml Limoncello of 2 eetlepels wodka of rum) proeven!
- Blik of plastic bak om het ijs in te bevriezen
Bereiding citroenijs met lemoncurd, limoncello en meringue zonder machine:
Klop de slagroom bijna stijf en voeg de gecondenseerde melk. Roer de Limoncello hier doorheen. Limoncello geeft niet alleen veel smaak aan het ijs, maar zorgt er ook voor dat het ijs niet volledig kan bevriezen. Hierdoor ontstaat er een mooie ijs-structuur en ook na dagen is het ijs nog heel goed schepbaar.
Ook zonder limoncello kun je goed ijs maken, het ijs zal net iets steviger vriezen.
Schep 1/4e deel van het slagroommengsel in de vorm. Mijn vorm is ongeveer 20 cm. Leg op de laag kleine stukjes lemoncurd. Schep de lemoncurd met een lepel en snij hier kleine stukjes vanaf. Strooi hier wat meringue overheen. Heerhaal dit nog 2 maal en bedek de bovenkant met het laatste kwart van het slagroommengsel.
Na ongeveer 8 tot 10 uur is het tijd om te proeven! Het ijs was bij ons thuis na een week nog steeds goed schepbaar. Een handig recept dus om eerder te maken als je eters verwacht of als er prachtig weer op komst is!
Ja, het ijs is best wel zondig, maar liever 1 bol echt lekker ijs, dan een heel schaaltje vol van dat…. nou ja niet zo lekker ijs!
Het rijtje benodigdheden klopt niet helemaal. Er staat 2x lemoncurd in en limoncello ontbreekt. Misschien goed om er nog even naar te kijken. Want ik wil het recept heel graag maken
Hoi Lucie, ? oei, bedankt voor je oplettendheid, ik heb het meteen aangepast! Groetjes Carola
Oehhhhh TE lekker!!!
Geen limoncello en meringue in huis 🙁
Dus ik ga het volgende week eens maken, klinkt super jummie <3
Thanx voor het delen!!!
?
Hoi Carola.
Ik wil het ijs graag in de ijsmachine maken. Dan hoef ik de slagroom toch niet stijf te kloppen ?
Hoi Marianne, Vermoedelijk is dit wel mogelijk. Vroeger had ik een ijsmachine maar gebruikte ik nauwelijks slagroom en zeker geen gecondenseerde melk, dan kende ik toen nog niet. Meestal maakte ik ijs met eigeel dat ik verwarmde in melk en draaide hier ijs van. IJs met slagroom en gecondenseerde melk is veel steviger van structuur, ik denk dat ik het recept wat zou verdunnen met wat melk. Bijvoorbeeld 100 ml. Het is maar een idee, ik heb het nooit geprobeerd. Jouw machine roert het waarschijnlijk al snel lekker stevig. Mocht je het gaan maken, laat je weten of het gelukt is? Veel succes! Groetjes CArola
Hoi Carola,
Wat ziet dit er lekker uit zeg! Hoe lang kan je het ijs bewaren in diepvries? Net zo lang als gewoon ‘gekocht’ ijs of korter?
Groetjes Marjolein
Hoi Marjolein, het ijs blijft zeker een paar weken goed in de diepvries, maar homemade ijs veranderd toch van structuur dan de gekochte versies. Een klein scheutje alcohol houdt het ijs iets makkelijker schepbaar en de suiker helpt hier zeker ook aan mee. Het lekkerste vindt ik toch als het net gemaakt is. Maar dat is toch eigenlijk bij alles? Of het nu een vers brood is, een verse kwarktaart of koekjes, de smaken en de structuur zijn dan optimaal. Maar maak je het bv. voor de Kerst, dan zou ik het best aandurven een dag eerder te maken….
Succes en groetjes Carola