Aardbeien tiramisu


Aardbeien tiramisu
Aardbeien tiramisu
Een tijdje geleden was ik bij de boekpresentatie van Rutger bakt feestelijk, het tweede bakboek van Rutger van den Broek.  De locatie was erg gezellig en vol met familie, pers, bloggers en andere genodigden. Was het rondom de tafel vol zoete lekkernijen iets drukker? Ik denk het.  Dat kwam natuurlijk omdat al dat lekkers afkomstig was uit Rutger bakt feestelijk. Volgens mij was ik niet de enige genodigde die steeds verlangend keek naar de aardbeien tiramisu.

De basis van dit recept lijkt me ook heerlijk met andere zoet zomerfruit als blauwe bessen, zoete kersen en in plaats van jam wat licht zure lemoncurd.

Snij de porties niet te groot, want net als de originele variant uit Italië valt deze klassieker behoorlijk zwaar.


Je kunt de taart zo makkelijk of moeilijk maken als je wilt. Ben je op zoek naar een sneller recept, dan kun je de lange vingers en meringue vervangen door exemplaren uit de supermarkt.

zelf lange vingers bakken

Aardbeien tiramisu

(ik gebruikte een 23 cm. springvorm maar een vierkante of ronde ovenschaal werkt ook goed)

Benodigdheden:

  1. Lange vingers volgens dit recept of een pak uit de supermarkt.

  2. Meringues in stukjes voor bovenop de tiramisu volgens dit recept.

  3. 250 ml slagroom

  4. 250 gram mascarpone

  5. 150 gram aardbeienjam (oeps ben ik vergeten, kon hij nog lekkerder worden dan?)

  6. 70 gram poedersuiker

  7. 90 ml sinaasappelsap

  8. crème de cassis (eigen inbreng)

  9. 400-500 gram aardbeien

  10. 1 eetlepel suiker

  11. 1 theelepel vanille extract

  12. 1-2 theelepels balsamicoazijn

merengues bakken

Zo maak je deze aardbeien tiramisu volgens Rutger van den Broek

  1. Alles op één dag bereiden is best een klus. Daarom begon in een dag eerder met het bakken van de lange vingers. Je kunt ze ook kant en klaar kopen maar zelfgemaakte zijn echt heerlijk, hebben iets meer smaak. Ik had ze nog niet eerder gemaakt.  Lange vingers worden pas echt goed droog als je ze meteen na het bakken van de bakplaat afhaalt en nog even op het rooster laat na-bakken.

  2. Tip uit ervaring: Vergeet geen wekker te zetten, enkele minuten te lang bakken en ze worden eigenlijk net een beetje te bruin.

  3. Nu je oven toch aanstaat? Waarom bak je niet meteen een portie meringues.

  4. Klop de mascarpone met de aardbeienjam los in een kom.  Mix in een andere kom de slagroom stevig en spatel deze door het mascarpone-mengsel. Bedek je vorm met lange vingers. Besprenkelde de lange vingers  met een beetje crème de cassis. Hierna mag de helft van het sinaasappelsap over de koekjes.

  5. Verdeel de helft van het mascarpone-slagroommengsel over de lange vingers. Herhaal dit deze lagen.

  6. Laat de tiramisu minimaal 2 uur rusten in de koelkast.

  7. Meng de aardbeien met het poedersuiker, de balsamicoazijn en het vanille extract. Laat het een uur marineren op kamertemperatuur.

  8. Rutger: “Gebruik van de gemarineerde aardbeien een goede stroperige balsamicoazijn. Dat haalt de aardbeiensmaak extra naar boven.” 

  9. Schep de aardbeien over de tiramisu en verkruimel vlak voor het opdienen de meringues over de je dessert.

Aardbeien tiramisu Rutger van den Broek
Aardbeien tiramisu Rutger van den Broek

Ik ben nog lang niet uitgebakken uit Rutgers beide boeken en hoop dat er nog vele zullen verschijnen!

Rutger bakt feestelijk. Ga vooral niet wachten op een feestje en geniet alle dagen van de recepten uit dit heerlijke boekje.  Wat kun je zoal verwachten? Je leest het in dit review.

Kun je niet langer wachten? Niet alleen de recepten maar ook de prijs is feestelijk. Rutger bakt feestelijk is verkrijgbaar bij de boekenhandel of eenvoudig bij Bol.com.

Het is een uitgave van Uitgeverij Carrera.

Bewaren

#tiramisu

0 opmerkingen

Gerelateerde posts